Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έλαβε το Βραβείο King David

Απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση (EJA) στο Άουσβιτς της Πολωνίας

Η Πρόεδρος Μέτσολα έλαβε το βραβείο ως αναγνώριση της υποστήριξής της στην εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη. Το βραβείο δόθηκε μετά την επίσκεψή της για τη μνήμη των θυμάτων της Shoah στα στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ο Πρόεδρος Μέτσολα κατέθεσε επίσης στεφάνι στο Τείχος του Θανάτου και συμμετείχε σε Τελετή Μνήμης.
«Το βραβείο θα μου χρησιμεύσει ως συνεχής υπενθύμιση εκείνων των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας στο παρελθόν και για να υπενθυμίσω τη σημασία του να μιλούμε για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών σήμερα», είπε η Πρόεδρος Μετσόλα στην ομιλία αποδοχής της.
Υπογράμμισε ότι η ευθύνη που φέρουμε πρέπει να ξεκινά από τα σπίτια μας: «Ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να είναι διάχυτος στις κοινωνίες μας. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, οι μύθοι συνωμοσίας, η παραπληροφόρηση και η βία κάθε είδους που στοχεύει και ξεχωρίζει μέλη των κοινοτήτων μας δεν έχουν θέση στην Ευρώπη μας».
Επιπλέον, υπενθύμισε τα λόγια της πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Simone Veil: «Το ολοκαύτωμα είναι η κληρονομιά όλων μας». Με αυτό το σκεπτικό, η Πρόεδρος Μέτσολα επανέλαβε την πρόθεσή της να έχει ένα μόνιμο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος Μέτσολα δεσμεύτηκε να τιμήσει την κληρονομιά των θυμάτων της Σόα «δεν ξεχνάμε ποτέ, δεν είμαστε ποτέ αδιάφοροι και μιλώντας πάντα, πάντα ανοιχτά».
«Σε αυτό το μέρος της φρίκης, πρέπει να βρούμε ελπίδα. Η υπόσχεσή μας σε όσους χάθηκαν και σε όσους επέζησαν είναι να θυμούνται, να μην σιωπούν ποτέ και να χτίζουν έναν νέο κόσμο στη μνήμη τους. Θυμόμαστε», είπε η Πρόεδρος Μέτσολα στο τέλος της επίσκεψής της στα στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου γιόρτασαν επίσης την 84η επέτειο της Kristallnacht (9-10 Νοεμβρίου 1938).
Πλήρης ομιλία αποδοχής του Προέδρου Μετσόλα μπορείτε να βρείτε εδώ .