Τα μισά προϊόντα-μαϊμού που κατάσχονται, αγοράζονται μέσω Διαδικτύου

Πληγή τα προϊόντα-μαϊμού: ΜμΕ των οποίων παραβιάζεται η Διανοητική Ιδιοκτησία έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν

Ανοιχτή πληγή – και μάλιστα βαθιά – για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τα παραποιημένα προϊόντα και δη αυτά που παραβιάζουν δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ). Τα προϊόντα-μαϊμούδες απειλούν ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα των ΜμΕ, πέρα από τον τζίρο και την κερδοφορία τους.

Για την ακρίβεια, ΜμΕ των οποίων παραβιάζεται η Διανοητική Ιδιοκτησία, έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά από 5 έτη λειτουργίας σε σχέση με αυτές που δεν αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα. Τα πλαστά προϊόντα αποτελούν όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις πέφτουν θύματα παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το 15% των ΜμΕ, που κατέχουν καταχωρισμένο δικαίωμα ΔΙ, αυτό έχει παραβιαστεί. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των μικρομεσαίων που έχουν εισαγάγει καινοτομίες: 19,4 % στην περίπτωση ΜμΕ που έχουν εισαγάγει καινοτομίες πολύ νέες στον κόσμο.

Μια βασική οδός για τη διακίνηση πλαστών προϊόντων είναι το Διαδίκτυο. Έρευνα του EUIPO και του ΟΟΣΑ δείχνει ότι τα μισά από τα παραποιημένα προϊόντα, που κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ε.Ε. και παραβίαζαν δικαιώματα ΔΙ των ΜμΕ, αγοράστηκαν μέσω Διαδικτύου.

Ηλεκτρονικά είδη

Η Μελέτη (Risks of Illicit Trade in Counterfeits to Small and Medium-Sized Firms) δείχνει ότι οι αντιγραφείς στοχεύουν σε όλα τα είδη αγαθών, που παράγονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προϊόντα στα οποία απευθύνεται συχνότερα είναι τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα ηλεκτρονικά είδη (30% των κατασχέσεων), τα είδη ένδυσης (18%), η αρωματοποιία και τα καλλυντικά (10%), καθώς και τα παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (επίσης 10%).

“Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποτελούν δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας που προστατεύουν πιο άμεσα τις καινοτομίες. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις κατά των ΔΕ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και για την οικονομία γενικά, αλλά και για τις ΜμΕ ειδικότερα”, αναφέρει η μελέτη. Επιπλέον, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της, πολλά από αυτά τα απομιμητικά προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, θέτοντας συχνά απειλές για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, η Κίνα επιβεβαιώνεται μακράν ως η μεγαλύτερη πηγή απομιμητικών αγαθών. Κι αυτό καθώς αντιπροσωπεύει το 85% των κατασχέσεων, που σχετίζονται με διαδικτυακές πωλήσεις και το 51% των παγκόσμιων κατασχέσεων πωλήσεων εκτός Διαδικτύου.

Απώλειες

Σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα αποτελεσμάτων του EUIPO για τις ΜμΕ, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί παραβίαση ΔΔΙ, θεωρούν ότι αυτό έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους με απώλεια κύκλου εργασιών, απώλεια φήμης και εικόνας, καθώς και απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Ωστόσο, το 40% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναγνωρίζουν ότι δεν παρακολουθούν τις αγορές τους για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων ΔΙ τους ή βασίζονται μόνο σε τυχαίες πληροφορίες σχετικά με την παράβαση, όπως σχόλια πελατών ή πληροφορίες από επιχειρηματικούς εταίρους.