Covid-19:– 2.534 τα νέα βεβαιωμένα κρούσματα, 17 τα νέα – 2 νέοι θάνατοι και 136 συνολικά. Με 6 βεβαιωμένα κρούσματα η Πιερία

Σύμφωνα με την σημερινή, Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα, τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, είναι τα ακόλουθα: 

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα 17 – Γενικό Σύνολο κρουσμάτων 2534

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 580 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1228 με ήδη γνωστό κρούσμα. Το 55,5% του συνόλου είναι άνδρες.

Σύνολο διασωληνωμένων ασθενών σήμερα (27-4-2020): 43 

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 67 έτη, 11 είναι γυναίκες και 32 άνδρες. Το 80% από το σύνολο έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Συνολικά έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 65 άτομα, ενώ τα συνολικά εξιτήρια ασθενούντων που έχουν ιαθεί είναι 464 άτομα

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 2 θανάτους ασθενών και ο συνολικός αριθμός στην χώρα έφτασε στα 136 θύματα

Στο σύνολο των θυμάτων η μέση ηλικία είναι τα 74 έτη, ενώ το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 74 ετών. Επίσης 36 ήταν γυναίκες και 100 άνδρες

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα

Στα 6 βεβαιωμένα κρούσματα παραμένει η Πιερία

Παραμένει η Πιερία στα 6 κρούσματα και δεν έχει κανένα νέο βεβαιωμένο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία όπως καταγράφονται καθημερινά στους στατιστικούς πίνακες από το Υπ. Υγείας ΕΔΩ

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα συμπτώματα που μπορούν μας οδηγήσουν στη υποψία πως έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Εκτός από τα γνωστά μας (πυρετός, βήχας, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή) προστέθηκαν οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος και η ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

θα γίνει η μάσκα καθημερινή μας συνήθεια;

Ενόψει της εφαρμογής της διαδικασίας χαλάρωσης των μέτρων και τα μέτρα προστασίας ατομικής υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται, ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε πως η αρμόδια Επιτροπή ασχολήθηκε και αποφάσισε για την χρήση μάσκας είτε με την ισχυρή σύσταση ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, όπως π.χ. σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία-κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην επόμενη φάση η μάσκα δεν μπορεί να γίνει μέσο που θα μας δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσωπική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικό πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων όταν βάζεις και βγάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προ-συμπτωματικούς ασθενείς

Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη  της πανδημίας του κορονοϊού

Η χώρα μας βρίσκεται στην 62η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, ενώ βρίσκεται στην 47η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου.

Ο παγκόσμιος Χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού όπως καταγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΕΔΩ

Χάρτης με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στατιστικά στοιχεία από την πανδημία παγκοσμίως, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό imedd που ανανεώνεται διαρκώς ΕΔΩ