Ισιδώρα Τραχιλίδου: «Όταν ένας λαός δεν ξέρει από που έρχεται, δεν ξέρει και που πηγαίνει.»

O Thomas Keller είχε πει: «Μια συνταγή δεν έχει ψυχή. Είναι ο μάγειρας που πρέπει να δώσει ψυχή στη συνταγή.»

Έτσι και η κυρία Ισιδώρα Τραχιλίδου δίνει ψυχή στις συνταγές της, μέσα από τη μαγειρική της, αναδεικνύοντας μοναδικές γεύσεις που σε απογειώνουν!

Την ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή της στην  υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και ευχόμαστε Αναστάσιμο Φως για αιώνιο φως επί γης!

Καλό Πάσχα!

Τι αποτέλεσε έμπνευση για να ασχοληθείτε με τη γαστρονομία;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κυρία Κοντόζογλου για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στη στήλη σας και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο Καλό Πάσχα! 

Η έμπνευσή μου για τη μαγειρική ξεκίνησε μέσα από την οικογένειά μου. Ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν μαγειρείο έξω από τα θέατρα της Αθήνας, όπου μετά τις παραστάσεις έτρωγαν εκεί οι πιο γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί. Αργότερα ήρθαν στο χωριό, και όταν μαγείρευαν ήμουν δίπλα τους  για να μαθαίνω την τέχνη τους. Στο σπίτι επίσης μαγείρευε πολύ καλά και ο πατέρας μου αφού κι η μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει από τον ίδιο. Κάποια στιγμή ο πατέρας μου έφυγε μακριά για δουλειά, η μητέρα μου δούλευε κι εγώ ενώ ήμουν περίπου 12 ετών μαγείρευα φαγητά για να πάρει μαζί του. Δύσκολα φαγητά για την ηλικία μου (κεφτεδάκια με σάλτσα, φασολάδα, ακόμη και μουσακά κ.α.). Έκτοτε μου κόλλησε το “μικρόβιο” της μαγειρικής κι έπειτα άρχισα να φτιάχνω και γλυκά.

Πώς θα περιγράφατε την μαγειρική σας;

Θα περιέγραφα τη μαγειρική μου αυτό που λένε “μαμαδίστικη” και παραδοσιακή ελληνική. Πάντα φρέσκα και ποιοτικά υλικά, απλοϊκά, με μεστές γεύσεις που σε ταξιδεύουν, πολλές φορές πίσω στο χρόνο.

Ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου σεφ;

Πιστεύω ότι για να επιτύχει κάποιος ως σεφ θα πρέπει να αγαπάει τη μαγειρική και να μην την βλέπει σαν δουλειά. Όταν κάνεις κάτι για χόμπι και το βλέπεις σαν διασκέδαση, νομίζω ότι η επιτυχία έρχεται από μόνη της. Μέσα σε όλα αυτά φυσικά συμπεριλαμβάνεται το να χρησιμοποιείς άριστα υλικά και να τα αξιοποιείς έτσι ώστε να σου δώσουν το αποτέλεσμα που να γαργαλάει τον ουρανίσκο και κάθε μπουκιά να αποτελεί μια ξεχωριστή απολαυστική εμπειρία.

Είστε η πρώτη που εφαρμόσατε την  κρεατοτεχνική στο κοτόπουλο. Μιλήστε μας για αυτό…

Εφάρμοσα την κρεατοτεχνική στο κοτόπουλο φυσικά από την επιθυμία μου για εξέλιξη στο αντικείμενό μου, αλλά και σαν ανήσυχο πνεύμα να δημιουργήσω νέα πράγματα και νέες ιδέες. Ο κυριότερος λόγος βέβαια, ήταν η αγάπη μου για την μαγειρική. Έφτιαξα ρολό κοτόπουλο, κοτοσουβλάκια, κοτομπιφτέκια και πολλά άλλα παρασκευάσματα όταν ακόμη δεν υπήρχε καν στην αγορά αποστεωμένο κοτόπουλο. Αφιέρωσα ατελείωτες ώρες εργασίας και κόπου, όμως τα αποτελέσματα και η προτίμηση του κόσμου με αντάμειψε.

Πώς ένα απλό φαγητό μεταμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερο πιάτο;

Ένα απλό φαγητό μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα ιδιαίτερο πιάτο, εφόσον χρησιμοποιήσεις τα πιο ποιοτικά και αγνά υλικά που μπορούν να βρεθούν. Το βασικότερο (συστατικό) για εμένα είναι να βάλεις μέσα σε αυτό και την ψυχή σου, να του δώσεις αγάπη. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην βιάζεσαι το μαγείρεμά τους.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας δύο αγαπημένες σας  συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι;

Για το Πάσχα, μια συνταγή που φτιάχνω και την παρουσιάζω στο τραπέζι, πριν βγει το αρνί, είναι τα γαρδουμπάκια (μικρά κοκορετσάκια που ψήνονται στο φούρνο). Επίσης μία χωριάτικη αρωματική χορτόπιτα με άγρια χόρτα που μοσχοβολάει, με τραγανό αλλά και αφράτο, χειροποίητο φύλλο. Για γλυκό, συνήθως το Πάσχα φτιάχνω μιλφέιγ, με κρέμα πατισερί, η οποία γίνεται με φρέσκα, σπιτικά αυγά και φρέσκο γάλα από το χωριό.

Συνταγή για 10 γαρδουμπάκια

Υλικά:

3 αντεριές

1 συκωταριά αρνίσια

1 κιλό γλυκάδια

1 σκέπη (μπόλια)

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις αντεριές. Κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια, στο μισό περίπου μέγεθος από ότι για το κοκορέτσι και ανακατεύουμε τα κομμάτια με τα μπαχαρικά. Περνάμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο καλαμάκι εναλλάξ. Τυλίγουμε με τα γλυκάδια, μετά με τη σκέπη και στο τέλος με την αντεριά όπως κάνουμε με το κοκορέτσι. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 2 ώρες (ανάλογα και τον φούρνο)

Μιλφέιγ

Υλικά:

1 πακέτο σφολιάτα ποιοτική

κρέμα πατισερί

                        – 6 κρόκοι αυγών

                        – 250 γρ. ζάχαρη

                        – 50 γρ. βούτυρο αγελάδας

                        – 130 γρ. αλεύρι και νισεστέ ανάμεικτο

                        – 750 γρ. γάλα

                        – 1/4 κουτάλας γλυκού βανίλια υγρή

Σαντιγύ

                        – 1 κρέμα γάλακτος

                        – 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

                        – 1 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τη σφολιάτα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την τρυπάμε με το πιρούνι. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς επάνω στη φωτιά για να μην σβολιάσει η κρέμα και κόψει το αυγό. Ειδάλλως τη φτιάχνουμε με το γνωστό τρόπο και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και αμέσως σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, με τέτοιο τρόπο ώστε να εφάπτεται, για να μην σχηματιστεί πέτσα στην επιφάνεια. Έπειτα, χτυπάμε παγωμένη την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια σε σαντιγύ, και την τοποθετούμε σε κορνέ. Αφού έχει κρυώσει η κρέμα πατισερί, τη χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και τοποθετούμε σε κορνέ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη σφολιάτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας, βάζουμε εναλλάξ δύο στρώσεις σφολιάτας και κρέμας πατισερί, και στην επιφάνεια τοποθετούμε τη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με τριμμλενη σφολιάτα.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Όντας λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και θέλοντας μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας να διατηρήσω την παράδοση, ώστε να περάσει από γενιά σε γενιά, το μότο μου είναι: «Όταν ένας λαός δεν ξέρει από που έρχεται, δεν ξέρει και που πηγαίνει.».Ένα έμμεσο θα έλεγα μήνυμα το οποίο προσπαθώ να περάσω και με τη μαγειρική.

Λίγα λόγια  για την Ισιδώρα Τραχιλίδου:

Η κυρία Ισιδώρα Τραχιλίδου κατάγεται από το Αιγίνιο Πιερίας και ασχολείται  χρόνια στον τομέα της Κρεοτεχνίας και της μαγειρικής. Λατρεύει την Ελλάδα  και ιδιαίτερα τον τόπο της, ο οποίος έχει να δείξει τόσα πολλά για 365 ημέρες το χρόνο και πιστεύει ότι αξίζει να προβληθεί και να γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, της εστίασης αλλά και του πολιτισμού, των αρχαιολογικών χωρών, ηθών και εθίμων του τόπου, αυτό ήταν εξάλλου η αφορμή για τη γνωριμία της με την κυρία Σοφία Στάμου, το ACTION IN GREECE, και το ανθολόγιο της ελληνικής γαστρονομίας του οποίου η ψυχή και το πνεύμα ανήκει στην κυρία Στάμου.

Η κυρία Τραχιλίδου είναι  επίσημο μέλος της Επιτροπής του Ανθολογίου  της Ελληνικής Γαστρονομίας στον τομέα του κρέατος.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος