Ποιες είναι οι διοικητικές κυρώσεις για την παραβίαση των μέτρων προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις δημόσιες υπηρεσίες

Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης Ε.Ε.Α.

Η υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ οικ. 27815/3-5-2020 κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1647/3-5-2020 καθορίζει με ακρίβεια τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις ειδικότερες διοικητικές κυρώσεις, που θα επιβάλλονται, τόσο στις επιχειρήσεις, οι οποίες επαναλειτουργούν από την 4/5/2020, όσο και στους ιδιώτες, οι οποίοι θα παραβιάζουν τους όρους της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που προβλέπει η ως άνω απόφαση.

Ειδικότερα με την ως άνω απόφαση αφενός μεν, προσδιορίζονται οι κανόνες λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που επαναλειτουργούν από την 4/5/2020, αλλά και τα ειδικότερα μέτρα προστασίας, που θα αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα επιβατικά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, αφετέρου δε, θεσπίζονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, για όσους παραβιάζουν τα σχετικά μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 2 της άνω υπουργικής απόφασης καθορίζονται οι κυρώσεις για την παραβίαση των τιθέμενων στο άρθρο 1, κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και προβλέπεται η επιβολή κλιμακωτών προστίμων και λοιπών διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, ανάλογα, τόσο με την επιφάνεια του χώρου λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο και την περίπτωση της τυχόν υποτροπής στην παραβίαση των σχετικών κανόνων.

Όσον αφορά την παραβίαση του τιθέμενου κανόνα την τήρησης αναλογίας ατόμων, ανά τετραγωνικό μέτρο επιχείρησης, οι επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας) ορίζονται ως εξής :

Για επιχειρήσεις μέχρι 20 τ.μ., για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (2ης παράβασης) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 εργάσιμες ημέρες .
Για καταστήματα άνω των 20 τ.μ. και έως 100 τ.μ., για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως και 15.000 ευρώ, ανά περίπτωση. λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και των καταναλωτών, καθ’ υπέρβαση των τιθέμενων ορίων, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (2ης παράβασης), επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 6000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανά περίπτωση, με τους ίδιους ως άνω όρους, καθώς και αναστολή λειτουργίας για 30 εργάσιμες ημέρες .
Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. και έως 300 τ.μ., για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, από 10.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και των καταναλωτών, καθ’ υπέρβαση των τιθέμενων ορίων, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 εργάσιμες ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (2ης παράβασης) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, από 20.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ανά περίπτωση, με τους ίδιους ως άνω όρους, καθώς και αναστολή λειτουργίας για 60 εργάσιμες ημέρες .
Για επιχειρήσεις και καταστήματα άνω των 300 τ.μ., για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 20.000 Ευρώ έως και 50.000 ευρώ, ανά περίπτωση. λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και των καταναλωτών, καθ’ υπέρβαση των τιθέμενων ορίων, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 60 εργάσιμες ημέρες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (2ης παράβασης) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, από 50.000 Ευρώ έως και 100.000 ευρώ, ανά περίπτωση, με τους ίδιους ως άνω όρους, καθώς και αναστολή λειτουργίας για 90 εργάσιμες ημέρες .

Εξάλλου και σε περίπτωση παραβίασης του τιθέμενου κανόνα, για την τήρηση από τις επιχειρήσεις βιβλίου ραντεβού των πελατών οι επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις είναι οι εξής :

Α) Για τις επιχειρήσεις των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των ΚΤΕΟ, για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παραβίαση) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Β) Για τις λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις ( λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο λουλουδιών, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών κ.λ.π.), για την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παραβίαση) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου 2 προβλέπεται ότι, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, για τις σχετικές αποστάσεις επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Στο άρθρο 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι, σε όσους παραβιάζουν τον κανόνα της χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, όσο και εντός των οχημάτων και των συρμών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Στο άρθρο 4 της απόφασης καθορίζονται τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΤΑΧΙ) και σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) με οδηγό του Ν.4093/2012, με τον περιορισμό των ατόμων που μεταφέρονται και την υποχρεωτική τόσο για τον οδηγό, όσο και τους επιβάτες χρήση, μη ιατρικής μάσκας προστασίας και προβλέπεται για τους παραβάτες η επιβολή διοικητικού προστίμου 150 ευρώ, τόσο στον οδηγό, όσο και στους επιβάτες.

Στο άρθρο 5 της άνω απόφασης καθορίζονται τα μέτρα προστασίας στα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, με τον περιορισμό των ατόμων που μεταφέρονται και την υποχρεωτική, τόσο για τον οδηγό, όσο και τους επιβάτες, χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, με την διευκρίνιση ότι, οι σχετικοί περιορισμοί στον αριθμό των μεταφερομένων ατόμων δεν ισχύουν, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους και προβλέπεται για τους παραβάτες η επιβολή διοικητικού προστίμου 150 Ευρώ, τόσο στον οδηγό, όσο και στους επιβάτες.

Στο άρθρο 6 της ως άνω υπουργικής απόφασης καθορίζονται τα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, με τήρηση ελάχιστης απόστασης 1.5 μέτρων μεταξύ των ατόμων και με την υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας για το προσωπικό και μη ιατρικής μάσκας προστασίας από τους ασθενείς και τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα, καθορίζεται ότι, για τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1.5 μέτρων μεταξύ των υπαλλήλων και αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. προβλέπεται δε, αφενός μεν, η επιβολή διοικητικού προστίμου 300 ευρώ, για την παραβίαση των κανόνων προστασίας στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα και διοικητικού προστίμου 150 ευρώ, για την παραβίαση των κανόνων τήρησης ελάχιστης απόστασης στις λοιπές περιπτώσεις.

Στο άρθρο 7 καθορίζεται ότι, αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής των σχετικών κανόνων, για την διενέργεια των ελέγχων, την διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στο άρθρο 8 της απόφασης εξειδικεύονται οι διαδικασίες διενέργειας των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και προβλέπεται ο τρόπος σύνταξης της πράξης επιβολής προστίμου, ενώ ορίζεται ότι, ο ελεγχόμενος έχει το δικαίωμα να υποβάλλει κατά της πράξης αντιρρήσεις – μόνο ηλεκτρονικά -, ενώπιον του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας, ή της Αρχής που επέβαλε το πρόστιμο, εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής του προστίμου. Παράλληλα, στο άρθρο 9 της απόφασης ορίζεται ότι, ο ελεγχόμενος είναι υποχρεωμένος να αναφέρει στα όργανα ελέγχου όλα τα αναγκαία στοιχεία του ίδιου και της επιχείρησης του και αν πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να προσκομίσει και να επιδείξει την άδεια λειτουργίας του, ή την σχετική γνωστοποίηση λειτουργίας του καταστήματος, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η επιφάνεια του καταστήματος, ενώ σε περίπτωση άρνησης του, το αρμόδιο όργανο ελέγχου δύναται να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος στο άρθρο 10 της ως άνω απόφασης ορίζεται ότι, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης, ή κοινοποίησης, ή θυροκόλλησης αντίστοιχα της πράξης επιβολής προστίμου, μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, είτε μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, είτε από τις τράπεζες, είτε από τις ΔΟΥ, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, ο νόμιμος τίτλος είσπραξης του αποστέλλεται από τις αρμόδιες αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή θυροκόλλησης της πράξης επιβολής προστίμου, στην ΔΟΥ της κατοικίας του παραβάτη, προκειμένου να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων ( ΚΕΔΕ).

Πηγή: eea.gr