«Σέ γνωρίζω ἀπό τήν ὄψι: Πρόσωπα του ’21»

Αναρωτιέμαι, υπάρχει άνθρωπος που να έχει περπατήσει την οδό Σταδίου στην Αθήνα και να μην έχει σταθεί έστω μια φορά και να θαυμάσει το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, όπου έδρευε το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και πλέον στεγάζεται σε αυτό το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο;

Πριν λίγες μέρες είχα την τιμή να ξεναγηθώ στην περιοδική έκθεση του μουσείου με τίτλο «Σέ γνωρίζω ἀπό τήν ὄψι: Πρόσωπα του ’21», από τις εξαιρετικές επιμελήτριες Ίριδα Κρητικού και Παναγιώτα Παναρίτη.

Κατάφεραν με έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάσουν και να συνδέσουν σε πλήρη αρμονία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου – ιστορικά πορτρέτα γνωστών και αγνώστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και άλλα  με τις δημιουργίες των εικαστικών, πλαισιωμένα με στίχους ποιητών.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του έργου «Ὕμνος εἰς τήν Ἐλευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

«Στην έκθεση η ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, με την κραταιά εικονοπλαστική της δύναμη, έρχεται να νοηματοδοτήσει τα εκθέματα και να καταδείξει την ανεξίτηλη επίδραση του σολωμικού λόγου στη νεοελληνική ποίηση. Η ανθολόγηση αποσπασμάτων νεότερων και σύγχρονων ποιητών αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της ποίησης με την ιστορία και τη διαχρονική λειτουργία της ως μέσου αναστοχασμού του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας σε μεταγενέστερες περιόδους.

Συνοψίζοντας, η έκθεση επιδιώκει να συγκεντρώσει σύγχρονα ζωγραφικά και γλυπτά πορτρέτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν, βρίσκοντας συχνά σκληρό θάνατο ή πεθαίνοντας σε ένδεια».

Την ώρα της ξενάγησης δεν ήταν μία η φορά, αλλά περισσότερες, όπου μια ακατέργαστη ανατριχίλα διαπερνούσε το κορμί μου και η συγκίνηση φαινόταν έντονα μέσα από τους οφθαλμούς μου. Μία συναρπαστική μοναδική έκθεση, ένα αποτύπωμα της Ελληνικής Επανάστασης στο σήμερα.

Μία έκθεση που αξίζει να επισκεφθείτε!

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή Έλενα Βότση, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Σταμάτης Ζάννος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώτα Ιωαννίδου, Τζουλιάνο Καγκλής, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Κορίνα Κνιθάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Βαγγέλης Κύρης & Anatoli Georgiev, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Τάσος Μισούρας, Μάνος Μπατζόλης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Ανδρέας Νικολάου, Μίλτος Παντελιάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασίλης Πούλιος, Ράνια Ράγκου, Γεώργιος Ρόρρης, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Τσακίρης, Στέφανος Τσιόδουλος, Μανώλης Χάρος, Νικόλας Χριστοφοράκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έως τις 13 Αυγούστου του 2023 και οι ώρες λειτουργίας για το κοινό από Τρίτη μέχρι και Κυριακή είναι από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος