- 33,9 εκατ. ευρώ για τη Ρουμανία λόγω ζημιών από τη σοβαρή ξηρασία του 2022
- Η Ιταλία θα λάβει 20,9 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2022 στην περιοχή Marche
- 400 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους δύο μεγάλους σεισμούς τον Φεβρουάριο του 2023
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές στη Ρουμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών και καταστροφικών φυσικών συμβάντων στην Ευρώπη και τονίζουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρούνται στη Ρουμανία και την Ιταλία και οδηγούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα ενταθούν περαιτέρω και θα πολλαπλασιαστούν. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ένωση όσο και παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους 454.835.030 ευρώ στις τρεις πληγείσες χώρες. Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η επισκευή κατεστραμμένων υποδομών, η ενίσχυση υποδομών πρόληψης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι επιχειρήσεις καθαρισμού. Σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου, οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΕΕ αναδρομικά από την πρώτη ημέρα της καταστροφής.
Το πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε με 593 ψήφους υπέρ, 11 ψήφους κατά και 22 αποχές.
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται εδώ (πρόταση της Επιτροπής) και στην έκθεση του ΕΚ της εισηγήτριας Katalin Cseh (Renew, Ουγγαρία).
Το Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την ενίσχυση στις 18 Σεπτεμβρίου.
Σχετικές πληροφορίες
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε για να ανταποκριθεί σε μείζονες φυσικές καταστροφές και να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές της Ευρώπης. Το Ταμείο δημιουργήθηκε στον απόηχο των σοβαρών πλημμυρών στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί για 107 φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, καταιγίδων και ξηρασίας. Το Ταμείο έχει επίσης κινητοποιηθεί για 20 παρεμβάσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.