32+1 εξαιρέσεις για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ευρώπη – η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί

Η Ελλάδα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που στηρίζουν τις υποκλοπές σε βάρος δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλειας

Νέο ρεπορτάζ από το Reporters United: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης ως όχημα για τη νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων. Ο συμβιβασμός που βρίσκεται προ των πυλών προσφέρει ανεπαρκείς εγγυήσεις απέναντι στην αυθαιρεσία. Και η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πρωτοστατεί. Συνεργασία του Reporters United με το Investigate Europe, το ολλανδικό Follow the Money και το γαλλικό Disclose.

Μια ομάδα κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος  επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων, εισάγοντας εξαιρέσεις στον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία του τύπου. Οι εξαιρέσεις αφορούν όχι μόνο την εθνική ασφάλεια αλλά και 22 κατηγορίες σοβαρών αδικημάτων, ανοίγοντας έτσι επικίνδυνα το εύρος της εξαίρεσης. Με τη συμβιβαστική του πρόταση, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισάγει ορισμένους περιορισμούς οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα εμποδίσουν την επικίνδυνη για τη δημοσιογραφία εξέλιξη.  

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση της μάχης», λέει η εισηγήτρια του νόμου, Ρουμάνα ευρωβουλεύτρια της πολιτικής ομάδας Renew (Φιλελεύθεροι) Ραμόνα Στρουγκάριου. Σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ομάδες Investigate Europe (ομάδα δημοσιογράφων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνεργάζεται σε μόνιμη βάση το Reporters United), το Disclose από τη Γαλλία και το Follow the Money από την Ολλανδία, αποκαλύπτουμε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες που με τη στάση τους κινδυνεύουν μετατρέψουν τον νόμο σε κάτι που ελάχιστη σχέση έχει με την ελευθερία του τύπου. 

Το έγγραφο που εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση

Το έγγραφο αυτό ρίχνει φως στις θέσεις των κρατών καθώς αυτά προσέρχονται στην κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τις εξαιρέσεις στην προστασία του τύπου. Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο του νόμου αναμένεται να συμφωνηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. 

Αναζητώντας λεπτομέρειες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, απευθύναμε ερωτήματα στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (η οποία από τις εκλογές του 2019 κι έπειτα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού) και στο Συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων. Δεν λάβαμε απάντηση. 

Με βάση το έγγραφο που δημοσιεύουμε – και το οποίο προέρχεται από την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων -, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Κύπρος δήλωσαν ότι επιμένουν στην διατήρηση της εξαίρεσης εθνικής ασφαλείας «χωρίς ιδιαίτερη ευελιξία» ενώ Ελλάδα, Σουηδία και Μάλτα βρίσκονται στην ίδια γραμμή «με κάποιες αποχρώσεις» σύμφωνα με την διατύπωση του γερμανικού διπλωματικού εγγράφου, που περιγράφει την συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου.  Η δε Ιταλία υιοθέτησε την πιο σκληρή στάση από όλες τις χώρες. 

Αποσπάσματα από το γερμανικό διπλωματικό έγγραφο που περιγράφει την συνεδρίαση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Νοεμβρίου.
Αποσπάσματα από το γερμανικό διπλωματικό έγγραφο που περιγράφει τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Νοεμβρίου.

Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά αυταρχικών καθεστώτων σε όλον τον κόσμο είναι ότι ορίζουν αυθαίρετα και χωρίς δικλείδες ασφαλείας τι συνιστά «εθνική ασφάλεια» και εν συνεχεία δεν έχουν κανέναν περιορισμό στα μέσα που χρησιμοποιούν εναντίον όσων χαρακτηρίζουν εχθρούς της εθνικής ασφάλειας. Μ’ αυτό το πρόσχημα παραβιάζουν τα δικαιώματα όσων τους ασκούν έλεγχο ή κριτική. 

Συνέχεια ΕΔΩ