Σπύρος Κουλκουδίνας:  Ευνοϊκές και σημαντικές αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Στις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για όσους έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τράπεζες, αναφέρεται ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Ο στόχος είναι να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά έχουν πρόβλημα, είναι οικονομικά αδύναμοι και έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

Συγκεκριμένα:

-Προβλέπεται επιπλέον  «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση έως και 28%.

-Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους για όσους έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι και αδύναμοι οφειλέτες, θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τους servicers.

-Το  επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο και  Τράπεζες θα είναι ενιαίο,  3% , και σταθερό για 3 χρόνια.

-Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μπορούν να εντάσσονται και πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι με την ένταξη των οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό εκδίδεται αμέσως πιστοποιητικό φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας και αναστέλλεται κάθε αναγκαστικό μέτρο κατά του οφειλέτη.

«Ο στόχος είναι να αξιολογείται, να επικαιροποιείται και κυρίως να βελτιώνεται συνεχώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες τους» αναφέρει σε δήλωση του ο Σπύρος Κουλκουδίνας.