Βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ολοκληρωμένη μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας και έγινε best seller από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

Το βιβλίο υποστηρίχτηκε από τον αείμνηστο επιχειρηματία Θεόδωρο Νιτσιάκο με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Γράμμου και το Σύλλογο Αετομηλιτσιωτών Γράμμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αφιερώθηκε στη μνήμη του αυτοδημιούργητου Βλάχου επιχειρηματία, καθώς στις 10.01.2020 και κατά τη διάρκεια εκτύπωσης, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του χωριό, την Αετομηλίτσα, στις πλαγιές του Γράμμου.

Η πρώτη ολοκληρωμένη εικονογραφημένη μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας περιλαμβάνει:

  • 25 εικονογραφημένες διδακτικές ενότητες
  • 17 κείμενα κατανόησης γραπτού λόγου
  • 17 ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου
  • 24 τραγούδια (κατανόηση προφορικού λόγου)
  • 13 ασκήσεις παραγωγής προφορικού λόγου (παιχνίδια ρόλων)
  • Παράρτημα με θεματικό λεξιλόγιο και εκφράσεις
  • Κατάλογο ρημάτων

Το βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα» απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να μάθουν τη Βλάχικη (Αρωμανική) γλώσσα, καθώς και σε συλλόγους ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και διδασκαλεία που αναλαμβάνουν ή πρόκειται να αναλάβουν τη διδασκαλία της.

Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο σημαντικό στην απόκτηση γλωσσικής ικανότητας όσον αφορά τη Βλάχικη γλώσσα. Όλες οι ενότητες του βιβλίου δοκιμάστηκαν για αρκετά χρόνια σε τάξη προετοιμασίας ενηλίκων. Αξιοποιήθηκε η εμπειρία ομιλητών της Βλάχικης γλώσσας, καθώς και συγγράμματα που αναφέρονται στη γραμματική και το συντακτικό.

Σε κάθε εικονογραφημένη διδακτική ενότητα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένα γραμματικά φαινόμενα και ειδικό λεξιλόγιο. Δίνεται, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου με ασκήσεις, διαλόγους και παιχνίδια ρόλων.

Η γλώσσα που διδάσκεται είναι η «κοινή κουτσοβλαχική» με επιρροές από την Γραμμουστιανή διάλεκτο που εντάσσεται στα βόρεια Βλαχικά ιδιώματα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο πλαίσιο του εγγραμματισμού της Βλάχικης (Αρωμανικής) γλώσσας, γίνεται χρήση του λατινικού αλφαβήτου, με παράλληλη προφορά όλων των λέξεων στα Ελληνικά, με στόχο την μεγαλύτερη εξοικείωση όλων των αναγνωστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης.

Απόσπασμα προλόγου του Θεόδωρου Νιτσιάκου

Ο Θωμάς Τάχης-Λαβούτης αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Εκπαίδευσε χιλιάδες Ελληνόπουλα και όπλισε γενιές ολόκληρες με τα αναγκαία εφόδια προκειμένου να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία στον επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο.
Διακρίθηκε σαν εκπαιδευτικός αφήνοντας έντονο το αποτύπωμα στις αίθουσες διδασκαλίας. Αυτός ο ξεχωριστός φιλόλογος, μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής του διαδρομής άρχισε να νοιώθει μέσα του ένα δυνατό κενό. Κάτι πολύ σημαντικό είχε ακόμη να κάνει. Ήταν έντονο το συναίσθημα της ευθύνης της γενιάς του για την εγκατάλειψη της Βλάχικης γλώσσας, της τελευταίας ίσως γενιάς των δίγλωσσων Ελληνόπουλων που μάθαιναν τα Ελληνικά στο σχολείο και τα Βλάχικα στο σπίτι από τους γονείς και τους παππούδες.
Ήταν η γενιά που στο σπίτι, στην πλατεία και στο καφενείο του χωριού άρχισε σταδιακά να την παραμελεί με εμφανή τον κίνδυνο της πλήρους εγκατάλειψης. Αυτό άρχισε σιγά-σιγά να πονάει. Και αυτός ο πόνος στα σωθικά του Θωμά μέρα με την μέρα γινόταν πιο δυνατός, πιο επίμονος. Ήταν τόσο μεγάλος ο καημός για τα ακούσματα των παππούδων, ήταν τόσο έντονη η νοσταλγία για τα βιώματα των παιδικών χρόνων, τότε που η μητέρα του τον καλούσε πότε στα Ελληνικά και πότε στα Βλάχικα.
Δεν ήταν εύκολο να λησμονήσει τα όμορφα εκείνα τραγούδια και τους χορούς, που με απίστευτο μεράκι τραγουδούσαν ή χόρευαν οι παλαιότεροι και στα οποία η εναλλαγή από τα Ελληνικά στα Βλάχικα ήταν κάτι συνηθισμένο.
Κάτι έπρεπε λοιπόν να γίνει και αυτό το κάτι δεν άργησε να ξεπροβάλλει.

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Θεόδωρου Νιτσιάκου
Στις 10.01.2020 και κατά τη διάρκεια εκτύπωσης του βιβλίου, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του χωριό, την Αετομηλίτσα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του.
«Όσα λόγια και να βρούμε δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε το μέγεθος του έργου σου και της συνεισφοράς σου στον τόπο που λάτρεψες, την Αετομηλίτσα. Η Αετομηλίτσα σου χρωστάει τα πάντα.
Άφησες ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο σε κάνει πραγματικά αναντικατάστατο. Η συνεισφορά σου στον τόπο, η κοινωνική σου αλληλεγγύη και η προοδευτικότητά σου σε έκαναν ξεχωριστό ως επιχειρηματία και ως άνθρωπο.
Η διάσωση της Βλάχικης γλώσσας και η διατήρηση της Βλάχικης πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ένα προσωπικό σου στοίχημα. Ένα στοίχημα που είχες βάλει σκοπό να το κερδίσεις στη μνήμη, όπως έλεγες, των προγόνων μας, στη μνήμη των γονιών σου που σου έμαθαν να μιλάς τη Βλάχικη γλώσσα.
Δυστυχώς, η μοίρα σου έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι και δεν πρόλαβες να δεις αυτό που στήριξες ηθικά και οικονομικά. Δεν πρόλαβες να δεις το εργαλείο αυτό που, όπως σου ανέφερα την τελευταία φορά, θα δημιουργήσει τις πρώτες ισχυρές βάσεις εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας με στόχο τη διάσωσή της.
Να ξέρεις ότι το στοίχημα θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, tutsĭ deadunŭ. Και η νίκη αυτή θα σου ανήκει δικαιωματικά. Θα είναι μία νίκη του πολιτισμού, της παράδοσης, μία νίκη απέναντι σε αυτούς που προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να χαθεί η Βλάχικη γλώσσα μας. Θα είναι μία ιστορική νίκη, κληροδότημα στις νέες γενιές Βλάχων, που θα μάθουν να μιλούν σωστά τη Βλάχικη γλώσσα.
Καλή Αντάμωση εκεί ψηλά αγαπημένε μας.»
Σταύρος Τάχης
Εκδότης

Διάθεση βιβλίου μόνο online στο www.vlahika.gr

ή τηλεφωνικά στο 6973 24 94 59.

Συγγραφέας: Θωμάς Τάχης – Έκδοση: Εκδόσεις Τάχης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σταύρος Τάχης – Τηλ. Επικοινωνίας 6973 24 94 59

Email: [email protected]

Website: www.vlahika.gr

Το βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα» εκδόθηκε με την υποστήριξη της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ και του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου.