Όλγα Τζέτζη :…Πίστη στα αληθινά παραμύθια

Συνέντευξη στην Αριστέα Κοντόζογλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδιού 1 Ιουνίου 2024 και γνωρίζοντας της αγάπη της για το παιδί και την προσφορά της  σε αυτό ,επικοινωνήσαμε με την δυναμική και δραστήρια πρόεδρο  των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος την κυρία Όλγα Τζέτζη για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης  και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση της.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να σπουδάσετε ιατρική και στην πορεία να ειδικευτείτε στην παιδιατρική ;

Η επιλογή ενός επαγγέλματος λειτουργήματος ήταν μονόδρομος όπως μονόδρομος ήταν και η ενασχόληση με το παιδί . Παιδικό μου όνειρο να γίνω νηπιαγωγός αλλά  οι  πολύ καλές μου σχολικές επιδόσεις, το ‘’ελάττωμα ‘’ της τελειομανίας και το ιατρικό οικογενειακό περιβάλλον με οδήγησαν σε αυτή τη συνειδητή επιλογή ζωής.

Τι σημαίνει για εσάς να δείτε στο πρόσωπο ενός παιδιού να σκιαγραφείται το χαμόγελο του;

Το χαμόγελο ενός παιδιού, πηγή ζωής και έμπνευσης για το κάθε ανθρώπινο ον καθώς περικλείει ότι πιο αυθεντικό μπορεί να φανταστεί ο νους. Ειδικά όταν είσαι αυτός που προκαλεί το χαμόγελο (με μια αστεία γκριμάτσα, μια κουβέντα επιβράβευσης μετά το κλάμα που … προκάλεσε ο επώδυνος νυγμός από το εμβόλιο ) , τότε η αξία ενός χαμογελαστού παιδικού προσώπου απογειώνεται …

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη δουλειά σας και πιο συγκεκριμένα σε μια ομαδική συνεργασία και ποιό  το επίκεντρο;

Αν και η δουλειά του ιδιώτη παιδιάτρου είναι μοναχική από τη φύση της και η μοναξιά δεν με ελκύει ιδιαίτερα, με γοητεύει η αλληλεπίδραση με το παιδί και την οικογένεια του, το αίσθημα της φροντίδας που μου προκαλεί η καθημερινή άσκηση της παιδιατρικής, οι προκλήσεις των κλινικών διαγνώσεων, ο πολλαπλός μας ρόλος στην ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει το σώμα και την ψυχή, την πρόληψη, τη διαφοροδιάγνωση και τη θεραπεία , την εκπαίδευση του γονέα και την πραγμάτωση της ενσυναίσθησης και της προσφοράς μέσα από την κλινική πράξη.  Επειδή ως προσωπικότητα λειτουργώ πολύ καλύτερα μέσα στην ομάδα και πιστεύω στη δύναμη της, επέλεξα να ασχοληθώ με την ‘Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β  Ελλάδος τα τελευταια 8 χρόνια , διανύοντας τώρα τη δεύτερη μου θητεία ως πρόεδρος. Ο συντονισμός της ομάδας τον οποίο οφείλω να εκτελώ είναι μεν δύσκολος αλλά πάντα  προσπαθώ να εμπνέω τα μέλη της ώστε να αναλαμβάνει ο καθένας τη δική του ευθύνη, να ακούω με προσοχή, να θέτω όρια όταν χρειάζεται, να ενδυναμώνω και να επιβραβεύω την προσπάθεια μέσα από ένα κλίμα  δημοκρατικό που ενισχύει την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και τον σεβασμό της προσωπικότητας.

Πως προέκυψε και πήρατε την  απόφαση  να οργανώσετε μια εθελοντική ανθρωπιστική αποστολή της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαγαδασκάρης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο του 2024;Ο σκοπός αυτής ;

 Η απόφαση προέκυψε από την τυχαία μεν, ευλογημένη δε , συνάντηση μου με τον Θεοφιλέστατο Πρόδρομο. Λίγες κουβέντες μαζί του και οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες ζωής, την υγεία και την παιδεία σε ένα μέρος που ούτε καν γνώριζα που τοποθετείται στον χάρτη (όντας αγεωγράφητη ..) ήταν αρκετές για να αντιληφθώ την πνευματικότητα αυτού του ανθρώπου, το τεράστιο έργο που επιτελεί και τη διαρκή προσφορά του στα  έγχρωμα παιδιά του. Αυτό ήταν αρκετό να με εμπνεύσει ώστε αν γίνω αρωγός στην προσπάθεια του μέσα από τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας από παιδιάτρους από ολη την Ελλάδα και άλλους εθελοντές οι οποίοι θα έχουν πάνω από όλα ‘’καθαρή καρδιά΄΄ και διάθεση προσφοράς.. Ο σκοπός της αποστολής είναι η  ανθρωπιστική βοήθεια με αγαθά που θα χρειαστούμε προκειμένου να προσφέρουμε παιδιατρική φροντίδα ( έχει γίνει μέσω δωρεών συγκέντρωση βρεφικών γαλάτων, πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, ηλεκτρολυτών , προβιοτικών, ειδών ατομικής υγιεινής ), φροντίδα στις οικογένειες της Τολιάρας και των γύρω χωριών ( ξηρά τροφή, χυμοί, κομπόστες, κονσέρβες) και κυρίως επικοινωνία με τον πληθυσμό και προσφορά χαράς στα παιδιά με παιχνίδια, ρούχα, σχολικά είδη αλλά και κάλυψη κάποιων αναγκών για το υπό ανέγερση ορφανοτροφείο.

    Μιλήστε μας για την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό σας το σπουδαίο   εγχείρημα…

Συγκινητική η μέχρι στιγμής αναγνώριση της προσπάθειας μας κυρίως από γονείς παιδιών που φροντίζουμε στα ιατρεία μας. Πολύ σημαντική και έμπρακτη η βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Επισκοπής Τολιάρας και Ν Μαδαγασκάρης με συντονιστή τον Σεβασμιότατο Πρόδρομο. Δε μπορώ να παραλείψω τη σημαντική βοήθεια της Αδελφότητας Ορθοδόξου  Εξωτερικής   Ιεραποστολής  με ιδαίτερη αναφορά στον Κωνσταντίνο Μεταλλίδη.

Πως το σχολιάζετε:  α. Για το παιδί της Αφρικής: το being (το ζην)  β. Για το παιδί της Δυτικής κοινωνίας: το well being (το ευ ζην)

Όντως μιλάμε για εντελώς διαφορετικές κοινωνίες και αυτό ήταν και το επίκεντρο της συνομιλίας μας με τον  επικεφαλή της εθελοντικής ομάδας ‘’SAVE MADAGASCAR’’ Κωνσταντίνο Στυλιανού, μιας ομάδας που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με τον Θεοφιλέστατο Πρόδρομο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκεί ο χρόνος κινείται σε άλλη διασταση και συνειδητοποίησα ότι ως γιατροί και ως άνθρωποι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον αγώνα της ίδιας της ύπαρξης ενώ είμαστε συνηθισμένοι να παλεύουμε καθημερινά για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από την παροχή πρωτοβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης . Ελπίζω να τα καταφέρουμε  να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και εμπειρίες στο σύντομο χρονικό διάστημα της παραμονής μας εκεί …έχοντας ως όπλο το μόνιμο χαμόγελο των παιδιών εκεί που είναι ικανοποιημένα και με τα λιγα ….και βασικά αγαθά …

 Μπορεί κάποτε κάτι να αλλάξει για τα παιδιά αυτά ;

Για να αλλάξει κάτι για τα παιδιά αυτά απαιτείται διαρκής και συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία εθελοντικών ομάδων και θα ήταν ευχής έργον η συνεισφορά με όποιον τρόπο της πολιτείας σε ένα πλαίσιο σύμπραξης ιατρικής και θρησκευτικής κοινότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο μέσα από την  έννοια της αλληλεγγύης , της  προσφοράς και της αγάπης.

 Ποια θεωρείτε εσείς ως παγκόσμια βασικά αγαθά της ζωής;

 Για τα παιδιά της Αφρικής θεωρώ  -σε αντιστοιχία με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – ότι τα βασικά αγαθά είναι η παροχή πόσιμου καθαρού νερού (κάτι που δεν είναι δεδομένο στη περιοχή της Τολιάρας παρά τις διαρκείς προσπάθειες του Θεοφιλέστατου για δημιουργία όσων πιο πολλών πηγαδιών γίνεται) καθώς και ο εμβολιασμός τους ο οποίος πληροφορήθηκα ότι εκτελείται στην κλινική της Τουλεάρ. Από εκεί και πέρα για το βασικό κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης φροντίζει διαρκώς η Ιεραποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας καθώς έχουν χτιστεί ήδη 9 σχολεία .. ( γι αυτό και τα σχολικά είδη αποτελούν κάποια από τα δώρα της εθελοντικής μας ομάδας  ‘φροντίΖΩ τα παιδιά της Ν Μαδαγασκάρης’).

Έχετε κάποιο motο στη ζωή σας;

Ειλικρίνεια, απόλυτη διαφάνεια, χαμόγελο, πάθος, όνειρα, πίστη στο Θεό, στόχοι, προσφορά, αλληλεγγύη , αγάπη χωρίς όρια, ενσυναίσθηση, καθαρό βλέμμα και καρδιά όπως ενός μικρού παιδιού και … πίστη στα αληθινά παραμύθια …

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος