Στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παραδώσει ιδιοχείρως, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, το ψήφισμα που ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ). Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το θέμα αυτό το προώθησε, μαζί με γονείς παιδιών ΑμεΑ, και κατά το προηγούμενο διάστημα, όταν τον Δήμο Κατερίνης επισκέφθηκε η πρώην, Υφυπουργός, Μαρία Κεφάλα. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι τυπική αλλά ουσιαστική, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να περάσει την άποψη ότι «τα ΑμεΑ είναι άτομα με αναπηρίες όχι μόνο για μια περίοδο αλλά για πάντα».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Το θέμα που αφορά στην απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), εισηγήθηκε στο Δ.Σ. Κατερίνης ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης, Μιχάλης Γεωργιάδης, ενώ ο λόγος δόθηκε και σε πατέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος: «[…] Τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Κατερίνης, λειτουργούν αδιαλείπτως από το 2003, εξυπηρετώντας σήμερα 40 παιδιά/εφήβους/άτομα διαφόρων αναπηριών. Για πρώτη φορά, όλα αυτά τα χρόνια, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν απαντήσεις για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, μια δομή – θεσμό που σκοπό έχει αφενός την ειδική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρίες και αφετέρου την κοινωνική ελάφρυνση των οικογενειών τους. […] Ως Δήμος Κατερίνης, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, το οποίο οφείλεται -εκτός από την πολιτική μας βούληση- στον ιδιαίτερο ζήλο του προσωπικού. Πολλά από τα ωφελούμενα παιδιά μας, εξυπηρετούνται από τις δομές μας από την απαρχή του προγράμματος το 2003. Μεγάλωσαν μαζί μας, ξεδίπλωσαν τις δυνατότητες τους, δημιουργήσαμε σχέσεις ζωής με τα ίδια και τις οικογένειες τους. Και είναι οι ίδιες οικογένειες, στις οποίες θα πρέπει να ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα μπορούμε να τις εξυπηρετούμε πλέον γιατί δεν θα λαμβάνουν πλέον “voucher” επειδή τα παιδιά τους «μεγάλωσαν». Σημειώνεται ότι η ηλικιακή αυτή διάκριση φέρει ακόμα ένα παράδοξο. Η πλειοψηφία των παιδιών/εφήβων/ατόμων έως 22 ετών εξυπηρετούνται κατά τις πρωινές ώρες από τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συμπληρωματικά στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ κατά τις απογευματινές ώρες. Με την ισχύ του ηλικιακού πλαφόν, τα άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών, δεν θα μπορούν να απασχολούνται/εκπαιδεύονται σε καμία δομή για άτομα με αναπηρία !Η αναπηρία δεν θεραπεύεται με το πέρας του χρόνου. Η αναπηρία δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Σκοπός του κράτους πρόνοιας θα έπρεπε να είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ευάλωτων συμπολιτών μας. Και είναι τιμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησής τους. Με το παρόν ψήφισμα ζητάμε:
- Την απρόσκοπτη συνέχιση των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για την ενίσχυση της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας την ένταξη και την παραμονή των γονέων και των κηδεμόνων των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας, με τη δέσμευση όλων των απαραίτητων πιστώσεων για τη λειτουργία τους.
- Την πολιτική δέσμευση από τους αρμόδιους φορείς, ότι οι ωφελούμενοι των ΚΔΑΠ ΑμεΑ δεν θα διακρίνονται με βάση την ηλικία τους
- Την αύξηση του αντιτίμου του voucher από τις 5.000€ στις 7.000€, για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
- Την εξασφάλιση της εργασιακής συνέχισης του προσωπικού που απασχολείται στις δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ των Δήμων».