Ο προγραμματισμός ταλέντων δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολος λόγω ΑΙ

Ο προγραμματισμός ταλέντων δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά το τοπίο της εργασίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και απαιτήσεις. Αυτό εκτιμούν σήμερα 8 στις 10 εταιρείες, αντιλαμβανόμενες ότι η στρατηγική τους θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, που θα επιτρέπουν στους/στις εργαζόμενους να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Σύμφωνα με έρευνα της World Employment Confederation (WEC), την οποία δημοσιοποίησε η Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης (ΕΝΙΔΕΑ), το 81% των ανώτερων στελεχών δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ψηφιακή αποδιοργάνωση θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν ριζικά τη σχέση μεταξύ δεξιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι/ες πρέπει να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο.

8 στις 10 εταιρείες εκτιμούν ότι το ΑΙ θα αναδιατάξει ριζικά τον χώρο εργασίας

Υπό αυτά τα δεδομένα, το 78% των εταιρειών ανησυχεί ότι η τρέχουσα εκπαίδευση και κατάρτιση δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της τεχνολογικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταχύτερα και πιο προσαρμοσμένα προγράμματα εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, το 83% των στελεχών τονίζει ότι η ευελιξία στην εργασία, όπως το πού και πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, έχει αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, εξίσου σημαντική με την αμοιβή και τα οφέλη.

Αλλαγές στη διαχείριση δυναμικού
Επίσης, το 82% παραδέχεται ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόσληψης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δεν επαρκούν πλέον για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέες στρατηγικές, που θα προσελκύσουν μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική δεξαμενή ταλέντων.

Αναφορικά με το κενό δεξιοτήτων, το 52% των ανώτερων στελεχών εκτιμά ότι οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρόσληψη εργαζομένων από υποαπασχολούμενες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες για να καλύψουν τα κενά δεξιοτήτων και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργοδότες καλούνται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να προσεγγίσουν ένα πιο ευρύ φάσμα εργαζομένων, ενσωματώνοντας ποικιλόμορφες και εναλλακτικές μορφές εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 88% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τη χρήση εργαζομένων μέσω Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης για την αύξηση της επιχειρηματικής ευελιξίας. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το μέλλον
Η έρευνα της WEC καταδεικνύει ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε φάση ραγδαίας αλλαγής, με την τεχνολογία, τις δημογραφικές μεταβολές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των εργαζομένων να οδηγούν τις εξελίξεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ενσωμάτωση νέων μορφών απασχόλησης για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.