Το μυστικό του IB: Πώς ο Πιερρακάκης χαρίζει στα ιδιωτικά σχολεία την πρόσβαση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δέσποινα Παπαγεωργίου / reportersunited

Ένα εδάφιο στο νόμο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δημιουργεί πρωτοφανές ζήτημα ισονομίας υπέρ των μαθητών ιδιωτικών σχολείων που αποφοιτούν παίρνοντας το λεγόμενο IB (International Baccalaureate). Το «Διεθνές Απολυτήριο», το οποίο παρέχεται μόνο από ακριβά ιδιωτικά σχολεία, θα παρέχει πρόσβαση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, χωρίς δηλαδή τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους κοινούς θνητούς. Και αυτό παρότι το παλαιό σκάνδαλο με τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του IB ρίχνει ακόμα βαριά τη σκιά του.

Ένα ιπτάμενο μαγικό χαλί, παχυλό και κόκκινο, φαίνεται πως έστρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων για την εισαγωγή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προηγουμένως βέβαια είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της στα δημόσια πανεπιστήμια, καθιερώνοντας το 2021 την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με την οποία κόβονται από αυτά περί τους 20.000 φοιτητές ετησίως

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Mε τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2024, το International Baccalaureate (IB- «Άι-Μπι», Διεθνές Απολυτήριο) μετατρέπεται σε μαγικό χαλί που προσγειώνεται κατευθείαν εντός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υφασμένο από πανάκριβα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Όσοι το διαθέτουν εισάγονται χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις δύο προϋποθέσεις που ισχύουν για τους «κανονικούς» μαθητές: 

  • χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις και 
  • χωρίς την προϋπόθεση να πιάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.   

Η πτυχή αυτή του νόμου θέτει ζητήματα ισονομίας, αξιοκρατίας, αλλά και διαφάνειας.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ