Daron Acemoglu: Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις στη μεσαία τάξη

«Πάμε σε κοινωνία δύο ταχυτήτων, η τεχνολογία να στραφεί στον εργαζόμενο»

Συνέντευξη με τον Νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών στο ΜΙΤ Daron Acemoglu στη διάρκεια της συμμετοχής του στο 8o Συνέδριο Βιωσιμότητας για Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο 14 και 15 Οκτωβρίου 2024 -Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, Καβούρι Αττική.

«Οι υποσχέσεις που έδωσε ο δημοκρατικός καπιταλισμός στη μεσαία τάξη δεν έχουν γίνει πραγματικότητα. Δεν έχουν επωφεληθεί όλοι με παρόμοιο τρόπο και οι ευκαιρίες δεν είναι διαθέσιμες για όλους. Έχουμε την απαρχή μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων, γεγονός που προκαλεί μεγάλη πίεση στις δυτικές δημοκρατίες», τονίζει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο MIT Daron Acemoglu. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Economist Impact SE Europe Events, στο πλαίσιο του 8th Economist Sustainability Summit που διοργανώθηκε στο Καβούρι Βουλιαγμένης, μόλις μία ώρα προτού πληροφορηθεί ότι βραβεύτηκε με το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, ο κ. Acemoglu συνέστησε στην Ελλάδα, μαζί με τον εργαζόμενο της υπηρεσίας, να δημιουργήσει και τον εργαζόμενο της πληροφορίας, σημειώνοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα –εν προκειμένω τον τουρισμό– για την οικονομία της. Ερωτηθείς για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ερντογάν είναι ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός (…) Δεν νομίζω ότι τον συμφέρει να ξεκινήσει πραγματικά έναν πόλεμο. Μπορεί όμως να αυξήσει την ένταση».

Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό βίντεο

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:
Για τις αμερικανικές εκλογές: Η πρώτη θητεία του Τραμπ δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε σε μια δεύτερη θητεία του. Έχει σχηματιστεί πλέον μια πολύ πιο συνεκτική ομάδα ανθρώπων γύρω από τον Τραμπ. Η Χάρις δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Οι θέσεις της είναι γενικές για να αποφύγει τις επιθέσεις από τον Τραμπ. Πάντως, κι ας μην το παραδέχονται, οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει τους εργαζόμενους και γι’ αυτό ευθύνονται οι ίδιοι. Θα πρέπει να ανακτήσουν τους εργαζόμενους.
Για την τεχνητή νοημοσύνη: Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι πραγματικές. Δεν είναι όμως τόσο τρελές όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της. Δεν πρόκειται να αυξήσει τόσο την παραγωγικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φούσκα στις αγορές. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες, όσο η ΑΙ παραμένει «μόδα».
Για την πράσινη μετάβαση: Οι ΗΠΑ έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ευρώπη στην ενέργεια, όμως η φτηνή τους ενέργεια έρχεται με κόστος για το περιβάλλον. Η Ευρώπη αντιθέτως αγωνίζεται για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
Για το μεταναστευτικό: Αφελές το αίτημα για ανοιχτά σύνορα στους μετανάστες. Περίπλοκο ζήτημα το μεταναστευτικό, χρειάζεται μετρημένη προσέγγιση. Η συναίνεση στο μεταναστευτικό δεν θα πρέπει να επιβληθεί στην εργατική τάξη. Είναι κάτι που θα πρέπει να υποστηρίξει η ίδια η εργατική τάξη, για ανθρωπιστικούς και δημογραφικούς λόγους.
Για την woke κουλτούρα και την πόλωση: Μπήκα στην ακαδημαϊκή κοινότητα επειδή πίστευα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ελευθερία που θα μπορούσε να βιώσει κανείς για να εκφράσει, να αναπτύξει, να σκεφτεί ιδέες. Δεν είναι πλέον έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αλήθεια ότι στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον πραγματικά ελεύθερου λόγου. Και αυτό είναι απώλεια για τη χώρα.

Ετικέτες