Κατερίνη 80 χρόνια ελεύθερη από την ναζιστική κατοχή (1944-2024)

Εκδηλώσεις Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ και της Π.Ε.Α.Ε.Α. (παράρτημα Κατερίνης) Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Κάτοικοι της Πιερίας

Τι ήταν αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στα πενήντα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές;

Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων ενός προσώπου. Το ναζιστικό κόμμα αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των Γερμανών βιομηχάνων, της γερμανικής άρχουσας τάξης.

Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Στην Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα τα φασιστικά και φιλοφασιστικά καθεστώτα πήραν την εξουσία για να βοηθήσουν το καπιταλιστικό σύστημα να ξεπεράσει την κρίση του. Αυτή η προσπάθεια είχε και άλλους δυο στόχους. Το ξαναμοίρασα του κόσμου ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και την επίθεση ενάντια στο πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ένωση.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που υπέστη την επίθεση της Ιταλίας και αργότερα της Γερμανίας. Αναλογικά με το μέγεθος της, ήταν από τις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και λεηλασία.

Τον καιρό της Κατοχής υπήρξαν Έλληνες δωσίλογοι- εθνικιστές που φορούσαν τη γερμανική στολή και συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Και αυτό στο όνομα της πατρίδας και του έθνους.

Ο καπιταλισμός όμως, μέσα από την καταστροφή, βγήκε από την κρίση. Τα λαϊκά στρώματα ήταν που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, ενώ οι πλουτοκράτες (και οι Έλληνες), ανεξάρτητα αν ήταν με την πλευρά που έχασε ή νίκησε, κερδοσκόπησαν πάνω στη δυστυχία.

Η Κατερίνη ελεύθερη στις 26-10-1944 ο Γερμανικός στρατός κατοχής, κάτω από τα χτυπήματα του Ε.Λ.Α.Σ., της μόνης ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης στην Πιερία, και κάτω από τα χτυπήματα του Κόκκινου στρατού, έφευγε ηττημένος από την Κατερίνη.

Στη δημιουργία του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ. πρωτοστάτησε το Κ.Κ.Ε. που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα, την ώρα που τα αστικά κόμματα και ο βασιλιάς έφυγαν στην Αίγυπτο ενώ η δωσίλογοι -εθνικιστές συνεργάζονταν με τον κατακτητή.

Σήμερα που ο νεοναζιστές ξανασηκώνουν κεφάλι, πάνω στο έδαφος της ανοχής και υποστήριξης μέρους του αστικού κράτους και της πλουτοκρατίας, είναι επίκαιρος ο γιορτασμός της Απελευθέρωσης.

Είναι επίκαιρος γιατί μας θυμίζει και μας εμπνέει στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, του βιοτικού επιπέδου και της υγείας του λαού που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και ενάντια σε χώρες της περιοχής από το κράτος -τρομοκράτη του Ισραήλ με την υποστήριξη των Η.Π.Α. και της Ε.Ε.

Η επίθεση αυτή δεν είναι αυτοάμυνα όπως τη χαρακτηρίζουν αλλά συνέχεια μιας επίθεσης καταστροφής και εξόντωσης ενός λαού που συνεχίζεται από το 1948.

Η κυβέρνηση της χώρας μας έσπευσε να στείλει ένα πλοίο για την υποστήριξη αυτής της επίθεσης και έδωσε μία ακόμη βάση, στην Ελευσίνα ώστε να υποστηριχθεί η επίθεση αυτή χωρίς να σκεφτεί ότι:

την ίδια ώρα νομιμοποιεί αντίστοιχες κατοχικές πραγματικότητες του τουρκικού κράτους σε βάρος της Κύπρου. Η μόνη λύση που θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι η απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκλωβίζουν κάθε προσπάθεια υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Στις 26 Οκτώβρη να ακουστεί δυνατά από το κέντρο της Κατερίνης να ακουστεί το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Για να ξανακουστεί το βουητό του ήρωα λαού, που όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, αποδεικνύει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει και να νικήσει αντιπάλους που μοιάζουν παντοδύναμοι!