Επί δεκαετίες, οι πολυεθνικές των χημικών παράγουν τα τοξικά PFAS, αποκρύπτοντας τις ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού -σε Ευρώπη και Ελλάδα- αλλά ποιος θα πληρώσει; Η έρευνα του Reporters United σε συνεργασία με 28 διεθνή ΜΜΕ, 46 ρεπόρτερ και 18 μέλη της επιστημονικής κοινότητας αποκαλύπτει 14.103 έγγραφα και υπολογίζει για πρώτη φορά το κόστος των «αιώνιων χημικών», τα δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την απαλλαγή μας απ’ αυτά.
Το «Forever Lobbying Project», το δημοσιογραφικό πρότζεκτ που παρουσιάζουμε σήμερα είναι τόσο ιδιαίτερο όσο και το πρόβλημα με το οποίο καταπιάνεται.
Συνεργάστηκαν: Stéphane Horel, Raphaëlle Aubert, Daniel Värjö, Romane Bonnemé
Εικονογράφηση scrolly: Τζωρτζίνα Χολέβα / Spoovio
Ψηφιακός σχεδιασμός scrolly: Δάφνη Καράβολα
Οπτικοποίηση δεδομένων: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη
Παραγωγή: Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Spoovio
Τα χημικά PFAS (υπερφθοριωμένες ενώσεις) αξιοποιούνται σε εκατοντάδες εφαρμογές όπως μπαταρίες, κλιματιστικά και ανθεκτικά υφάσματα, αλλά η ρύπανση που αφήνουν πίσω τους δεν φεύγει ποτέ και βρίσκεται σε χιλιάδες εστίες, όπως τεκμηριώσαμε το 2023 («Αιώνια ρύπανση»: Η ανεπανόρθωτη βλάβη των PFAS και η Ελλάδα που δεν θέλει να ξέρει).
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Επί ένα χρόνο, 46 δημοσιογράφοι από 29 μέσα ενημέρωσης και 16 χώρες συνεργάστηκαν με 18 ειδικούς επιστήμονες για να ερευνήσουν το θέμα της «αιώνιας ρύπανσης». Το Reporters United συμμετείχε στη συντονιστική ομάδα του εγχειρήματος, του οποίου ηγείται η εφημερίδα Le Monde.
Τα ευρήματα
Το Forever Lobbying Project αποκαλύπτει:
- την κολοσσιαία επιχείρηση λόμπινγκ της χημικής βιομηχανίας για τη συνεχιζόμενη χρήση των ουσιών PFAS σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας.
- Tο κόστος απορρύπανσης από τα PFAS σε όλη την Ευρώπη, υπολογίζοντας πως ανέρχεται (ανάλογα με το σενάριο που υιοθετείται) σε εκατοντάδες δισ. ή μερικά τρισ. ευρώ για την επόμενη εικοσαετία.
- Αν η Ελλάδα αποφασίσει να καθαρίσει τα PFAS που έχουν ήδη ρυπάνει εδάφη και νερό, απαιτούνται πάνω από 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στη χειρότερη περίπτωση το ετήσιο κόστος θα φτάσει το 1,5 δισ.
- Δέκα νέες άγνωστες εστίες ρύπανσης από PFAS στην Ελλάδα και μέσα στην Αθήνα, την ώρα που οι αρχές αλλά και κορυφαίες εταιρείες της χώρας αρνούνται να μας ενημερώσουν για τα επίπεδα PFAS που βρίσκουν στις μετρήσεις τους.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ