Το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (video)

Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τους Ευρωπαίους σήμερα. Η Ευρώπη λαμβάνει δράση τώρα με την Πράσινη Συμφωνία και το Κοινοβούλιο παίζει κεντρικό ρόλο στη δόμηση της βιώσιμης οικονομίας του αύριο.

Μπορεί να φαίνεται πως έχει κρύο αλλά οι χειμώνες εδώ στη Σουηδία είναι όλο και πιο ζεστοί. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι αυτοί οι βοσκοί Σάμι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν βρύα και λειχήνες κάτω από το χιόνι για να ταΐσουν τους ταράνδους τους. “Όταν είχε περισσότερη ζέστη και περισσότερο πάγο, ήταν ένας ασυνήθιστος χειμώνας, αλλά τώρα αυτός ο χειμώνας έχει διαρκέσει πολύ. Δηλαδή τώρα ο ασυνήθιστος χειμώνας έχει γίνει συνηθισμένος.”

Το Νοέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης. Ένα ιστορικό σημάδι από τους ευρωβουλευτές ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να λάβει δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να πετύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 και οι ευρωβουλευτές θέλουν, στην πορεία, να κάνουν τους στόχους ακόμα πιο φιλόδοξους. “Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, το Κοινοβούλιο ζήτησε εμφατικά βελτιωμένους στόχους για το 2030. Σήμερα είναι 40%. Αυτό που θέλει η πλειονότητα μέχρι στιγμής είναι 55% μείωση του CO2 το 2030 συγκριτικά με το 1990. Θα δούμε αν καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία σύντομα, κάτι που είναι μεγάλη μου επιθυμία. Σύντομα, με το Συμβούλιο, διότι δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε χρόνο.” Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας βρίσκεται o νόμος για το κλίμα, ο οποίος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα καθιστά υποχρεωτική τη μείωση των εκπομπών. Πρέπει να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία, από τις μεταφορές ως τη βιομηχανία και τη γεωργία. Το επενδυτικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αξίας τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα στηρίζουν την πράσινη τεχνολογία, την εργασία και τις υποδομές. Παράλληλα το Ταμείο δίκαιης μετάβασης θα εξασφαλίζει ότι κανείς δεν μένει πίσω – βοηθώντας τους εργαζόμενους σε μη βιώσιμους τομείς όπως αυτός του άνθρακα να επανεκπαιδευτούν για τους εργασιακούς ρόλους του αύριο. Η διατροφή μας και ο τρόπος κατανάλωσης είναι επίσης σημαντικά. Όπως η παραγωγή πιο βιώσιμων τροφίμων από περιοχές πιο κοντινές στον τόπο που ζούμε μέσω της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, η προστασία της βιοποικιλότητας και των επικονιαστών, στους οποίους βασιζόμαστε, και η μείωση των απορριμάτων μας, δημιουργώντας μια πραγματικά κυκλική οικονομία με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι εκεί σε κάθε βήμα, για να εξασφαλίσει ότι η Πράσινη Συμφωνία μετατρέπει την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο μέσω φιλόδοξης νομοθεσίας και ότι έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση και το όραμα να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της.