Τι γεύση έχει ένα ηλιοβασίλεμα σ ένα ποτήρι κρασί;

Μια περιήγηση στο Κτήμα Καρασίμου, το επισκέψιμο boutique οινοποιείο, στη Γανόχωρα Πιερίας

Πολλά γράφονται για την επανεκκίνηση μας, την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες του χαμένου χρόνου της μοναξιάς που βιώσαμε στην σκληρή περίοδο του εγκλεισμού εξ αιτίας της πανδημίας του covid-19. Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα σενάρια της επόμενης μέρας αλλά το πιο σίγουρο και εύκολα αντιληπτό από τον καθένα είναι πως όλοι μας θα αναζητήσουμε ότι στερηθήκαμε. Την ανθρώπινη επαφή, την παρέα, τις όμορφες στιγμές γεμάτες εικόνες, θετικά συναισθήματα, εμπειρίες.

Η πρόταση μας για μια επίσκεψη στο Κτήμα Καρασίμου

Η ανάγκη να ξαναβρούμε την καθημερινότητα μας, τον βηματισμό στην κανονικότητά μας, κατευθύνει την αναζήτηση μας σε χώρους που προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες. Μια τέτοια πρόταση θα περιγράψουμε σήμερα. Θα δούμε τι προσφέρει ένα επισκέψιμο boutique οινοποιείο που βρίσκεται δίπλα μας, 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης της Κατερίνης. Είναι το κτήμα Καρασίμου που βρίσκεται στη Γανόχωρα Πιερίας.

Τα επισκέψιμα μικρά οικογενειακά οινοποιεία είναι μια πρόταση που συμβαδίζει με την νέα τάση του αναγεννητικού τουρισμού, της επαφής με το αυθεντικό, που όχι μόνο δεν το καταστρέφει, αλλά αντίθετα το βελτιώνει και το αναγεννά.

Η δυτική πλευρά του λόφου

Σε πολλούς τόπους διαμορφώνουμε την εικόνα του χώρου ανάλογα με την κίνησή μας σ αυτούς και κυρίως από την θέση των οδικών δικτύων και το οπτικό πεδίο που έχουμε. Έτσι και στη Γανόχωρα γνωρίζουμε την ανατολική πλευρά του λόφου όπου απλώνεται ο οικισμός και υπάρχει το οδικό δίκτυο σύνδεσης με την Κατερίνη, με την εθνική οδό.

Υπάρχει όμως και άλλη, η δυτική πλευρά του λόφου. Είναι η άγνωστη πλευρά που δεν γνωρίζουμε. Είναι η μυστική κοιλάδα που όμως εύκολα βρίσκουμε αν κινηθούμε προς την κορυφή του λόφου της Γανόχωρας και φτάσουμε στην είσοδο του Κτήματος Καρασίμου. Τότε απλώνεται μπροστά μας ένα άγνωστο μαγευτικό τοπίο.

Μια μοναδική εμπειρία – ένα πανηγύρι αισθήσεων

Η ματιά μας σταματά στην είσοδο του κτήματος στο μεγάλο ξυλόγλυπτο λογότυπο, μια μηχανή τρένου που ετοιμάζεται να «αναχωρήσει» παίρνοντας μαζί της το βλέμμα μας σ’ ένα  «ταξίδι των αισθήσεων» σ ένα τοπίο μυστικό που μέχρι τώρα δεν έχουμε ξαναδεί.

Ανακαλύπτουμε μια κοιλάδα κεντημένη με αμέτρητες αποχρώσεις του πράσινου και διάσπαρτα μικρά πολύχρωμα μπουκέτα. Στο βάθος περιμετρικά οριοθετούν τον ορίζοντα οι κορυφογραμμές του μυθικού Όλυμπου και του βουνού των Μουσών, των Πιερίων. Εδώ απλώνονται και οι ιδιόκτητοι επισκέψιμοι και βιολογικά πιστοποιημένοι αμπελώνες του κτήματος.

Κι αφού «γεμίσαμε» με την οπτική περιήγηση μας περιμένει το χαμογελαστό καλωσόρισμα των ιδιοκτητών και η προθυμία τους να μας ξεναγήσουν στους χώρους του κτήματος και του οινοποιείου.

Μπορούμε να επιλέξουμε μια διαδρομή στους αμπελώνες όπου θα μάθουμε για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, για τις τεχνικές της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που προσφέρει στο τελικό προϊόν.

Η επόμενη επιλογή είναι μια περιήγηση στο οινοποιείο για να μάθουμε και να συζητήσουμε για τα μυστικά της οινοποίησης. Πως αυτές οι μαύρες, κόκκινες και άσπρες ρόγες σταφυλιού, οι γεμάτες ήλιο και αρώματα γίνονται κρασί που έχει όλες τις ιδιότητες του σταφυλιού και ταυτόχρονα ζυμώνει το μεράκι και την εμπειρία του οινοποιού.

Φυσικά το τελευταίο στάδιο – ή αν προτιμάτε γίνεται και πρώτο – μιας επίσκεψης στο boutique οινοποιείο του Κτήματος Καρασίμου είναι η γευσιγνωσία των εξαιρετικών οίνων του κτήματος με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων ή ακόμη και με μικρό γεύμα αν έτσι έχετε συνεννοηθεί.

Στην αυλή του οινοποιείου, στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια κάθεστε αναπαυτικά και αρχίζει το «μεθυστικό» ταξίδι των αισθήσεων. Η ματιά απλώνεται στο μοναδικό τοπίο κι ίσως χαθεί στο μαγεμένο ηλιοβασίλεμα στο βουνό των Μουσών, τα Πιέρια. Η αύρα της μυστικής κοιλάδας φέρνει σ ένα μπουκέτο όλα τα χρώματα και τα αρώματα της. Και μέσα σ αυτό το πανηγύρι των αισθήσεων μπαίνει στο χορό και η γεύση.

Μια περιήγηση σε ποικιλίες και ετικέτες, που έχουν το δικό τους μύθο και το μεράκι η κάθε μια, ξυπνά την επιθυμία να νιώσουμε και να γευτούμε. Στο τραπέζι απλώνονται εδέσματα από ντόπια προϊόντα έτοιμα να σμίξουν γευστικά με τα κρασιά του κτήματος που γεμίζουν τα ποτήρια και καθώς υψώνονται κλείνουν μέσα τους το φως και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Τι γεύση έχει ένα ηλιοβασίλεμα σ ένα ποτήρι κρασί;

Την απάντηση θα την βρεις στο Κτήμα Καρασίμου

Για την επίσκεψη στο Κτήμα Καρασίμου

Οι επισκέψεις προγραμματίζονται κατόπιν συνεννόησης για μεμονωμένα άτομα, οικογένειες, μικρές ομάδες επισκεπτών.

Ο χώρος του οινοποιείου διατίθεται για θεματικές βραδιές, εκδηλώσεις, συναντήσεις συνεργατών και φίλων. Ιδανικός χώρος για γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6907014174 / 6941560955

Σελίδα στο fb , google ,whats up, tripadvisor

Πως θα φτάσεις

Το Κτήμα Καρασίμου βρίσκεται στην Γανόχωρα δίπλα στην Κατερίνη. Απέχει 3 χλμ από το κέντρο της Κατερίνης και μόνο 5 χλμ από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών.