Το γεγονός ότι, στην εκπνοή του 2020 θα έφταναν τα πρώτα εμβόλια κατά της covid-19 στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε απο την κυβέρνηση με έντονη υπεραισιοδοξία, η οποία όμως δε συνοδεύτηκε και με την απαραίτητη προεργασία. Μετά, λοιπόν, τον αρχικό ενθουσιασμό και ενώ παρουσιάστηκαν τα πλάνα για τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, η απουσία σχεδιασμού σχετικά με τον εμβολιασμό των ευάλωτων συνανθρώπων μας οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, έγινε έκδηλη.
Η εκκίνηση των εμβολιασμών στα τέλη Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση «η κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται», καθώς όπως αποδείχθηκε από τις λίστες του Μεγάρου Μαξίμου που αποσύρθηκαν στη συνέχεια άρον άρον, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αν και ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός για τα ίδια της τα στελέχη -συχνά νεότερα και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας-, δεν περιελάμβανε καμία πρόβλεψη για τους πολίτες των οποίων η ζωή κινδυνεύει περισσότερο αν νοσήσουν με COVID-19.
Μια ενέργεια πειθούς των πολιτών, που θα έπρεπε να περιοριστεί στο συμβολικό επίπεδο του εμβολιασμού του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, συμπεριέλαβε δεκάδες κρατικούς και κομματικούς αξιωματούχους οι οποίοι πόσταραν περιχαρείς στα κοινωνικά δίκτυα τον εκτός σειράς εμβολιασμό τους. Την ίδια στιγμή, που στις άλλες χώρες της ΕΕ, ηγέτες όπως η Μέρκελ, ο Μακρόν αλλά και η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να εμβολιαστούν βάσει του εθνικού τους σχεδίου. Στη σειρά του περίμενε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να εμβολιαστεί στον Ευαγγελισμό, όπως και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εμβολιάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Δυστυχώς, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο για την ανάγκη προπαρασκευαστικών ενεργειών από τα κράτη μέλη σχετικά με την προτεραιοποίηση των νεότερων ευπαθών, φαίνεται να έπεσαν στο κενό. Η κυβέρνηση, αρκέστηκε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου να ανακοινώσει τη λίστα των παθήσεων, χωρίς όμως ακόμα να έχει γίνει γνωστό πότε θα αρχίσουν οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί, ενώ μετατίθενται από βδομάδα σε βδομάδα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για αυτή την κατηγορία πολιτών.
Η παντελής όμως έλλειψη σχεδιασμού, φάνηκε και στη λειτουργία του μηχανισμού αναπλήρωσης των ακυρωμένων ραντεβού. Αντί να προτεραιοποιούνται αυτοί που το έχουν περισσότερη ανάγκη, εξαιτίας της ανυπαρξίας σχεδίου καλούνται όπως όπως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ δε λείπουν και τα περιστατικά όπου ημέτεροι και πολιτικά στελέχη εμβολιάζονται «για να μη χαθεί η δόση». Τα περιστατικά αυτά μαζί με την έλλειψη ποσοτικών στοιχείων σχετικά με τις αντικαταστάσεις, υπονομεύουν φυσικά την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την διαφάνεια της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Θετικά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν, όπως είναι αυτό της Πορτογαλίας όπου οι υγειονομικά ευάλωτοι άρχισαν να εμβολιάζονται στο πρώτο στάδιο μαζί με αυτούς που είναι άνω των 85 ετών ή της Δανίας που ο πλήρης εμβολιασμός τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ήδη στις αρχές Απριλίου, ημερομηνία κατα την οποία οι Έλληνες ευάλωτοι ελπίζουν απλά να έχουν καταφέρει να κλείσουν το δικό τους πρώτο ραντεβού. Η Δανία, μάλιστα, που παράλληλα με τη προεργασία που έκανε επέλεξε να αγοράσει τις δόσεις που αρνήθηκαν άλλες χώρες της ΕΕ -μεταξύ αυτών και της χώρας μας-, υπολογίζει να έχει εμβολιάσει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Τρόπος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας προχωρήσει στον άμεσο εμβολιασμό των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Δεν τους αξίζει άλλο η αγωνία στην οποία ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.