Η απόγνωση διαδέχτηκε την απογοήτευση σε ό, τι αφορά την επίλυση από την κυβέρνηση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η δυσμενής κατάσταση, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, επιδεινώθηκε το 2023. Την περίοδο αυτή, η προστασία από τις ανεπανόρθωτες ζημιές και επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, συνέπεσαν με τα προβλήματα και την ταυτόχρονη αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ.
Οι κινητοποιήσεις
Στην Ελλάδα, οι αγρότες κινητοποιούνται για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τις ζημιές στη Θεσσαλία και για τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους ρεύματος & πετρελαίου. Επίσης, για την επιβολή εντατικών ελέγχων στην αγορά και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, με τελικό στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγών – καταναλωτών.
Είναι σαφές, ότι, το αγροτικό ζήτημα και οι κινητοποιήσεις οφείλονται σε ένα σύνθετο και προβληματικό συνδυασμό ευρωπαϊκών πολιτικών και εθνικών μέτρων.
Θεωρώ ότι άμεσα και με συντεταγμένο τρόπο σε εθνικό επίπεδο, οι αγρότες – σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο – πρέπει να στηριχθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν. Για το λόγο αυτό στο ΠΑΣΟΚ έχουμε διατυπώσει ως πρώτες προτεραιότητες συγκεκριμένες προτάσεις – εδώ και δύο σχεδόν χρόνια – για το ρεύμα, το πετρέλαιο, το ΦΠΑ των εφοδίων, τις επιδοτήσεις.
Η νέα ΚΑΠ
Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ και η εφαρμογή της, είναι το επόμενο ζητούμενο. Μας αφορά όλους καθώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί: “εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα των αγροτών, τον προσεχή Οκτώβριο, οι θα κλείσουν οι δρόμοι από τους καταναλωτές γιατί δεν θα βρίσκουμε τρόφιμα”. Εν ολίγοις, θα δημιουργηθεί πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας.
Μέτρα που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μέτρα στήριξης των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μέτρα με ορίζοντα τουλάχιστον 2ετίας ή έως τη λήξη της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα:
– Μείωση της τιμής ρεύματος (πέρα της προτεινόμενης του 10%), στην κτηνοτροφία, καθώς και για όλες τις καλλιέργειες (αροτραίες και δενδρώδεις). Στόχος η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές.
– Άμεση έναρξη ανακατασκευής όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων και των ΤΟΕΒ, ώστε η κατανάλωση του αρδευτικού νερού να γίνεται με σωστή διαχείριση.
– Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο (μηδενισμός του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο), όταν πλέον αυτό μπορεί να ελεγχθεί βάσει των στοιχείων που διαθέτουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ και η ΑΑΔΕ.
– Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε εφόδια, με διασταύρωση στοιχείων και παραμέτρων των κανόνων “πρασινίσματος” όταν εφαρμοστούν.
– Ο ΕΛΓΑ ως εγγυητής της κάλυψης του παραγωγικού κόστους για την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας (ως φορέας των αγροτών με κρατική στήριξη), απαιτείται να αυξήσει τους πόρους του με εθνικούς πόρους. Επίσης, άμεση επικαιροποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι αγρότες όταν λειτουργούν ενωτικά – συλλογικά, μπορούν να αναδείξουν τα κρίσιμα προβλήματα του κλάδου, με επίκεντρο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου εισοδήματος.