Σε λίγες ημέρες πρόκειται να διενεργηθούν οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας και αυτό αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο παλαιότερος επιστημονικός Σύλλογος και εξ’ αντικειμένου, τα μέλη του άπτονται της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ευελπιστώ, να μην γίνει προσπάθεια πολιτικής εργαλιοποίησης του αποτελέσματος που θα προκύψει, αν και στο παρελθόν υπήρξαμε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, όπου το ένα ή το άλλο πολιτικά κόμματα πανηγύριζαν και ιδιοποιούνταν την επαγγελματική ψήφο των Δικηγόρων. Βεβαίως, υπήρξαν και αρκετοί Πρόεδροι του ΔΣΑ, οι οποίοι απέκτησαν την Βουλευτική ή την Υπουργική ιδιότητα, κατερχόμενοι στον πολιτικό στίβο με την «προίκα» της ιδιότητάς τους, όπως υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί Δικηγόροι στα Κυβερνητικά σχήματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Δικηγορικές εκλογές αφορούν πρωτίστως την συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, η οποία και θα ψηφίσει με κριτήρια πρωτίστως απτόμενα της καθημερινής λειτουργίας της, αφού η δικηγορική ημέρα χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρωί στα Δικαστήρια και από το μεσημέρι και μετά στα γραφεία τους. Η προσέλευση στα Δικαστήρια συμπεριλαμβάνει τόσο το αρχικό στάδιο της καταθέσεως των δικογράφων όσο και αυτό της διεξαγωγής των δικών. Και τα δύο σημαντικά και τα δύο απασχολούν για ώρες των Δικηγόρους και αυτά τα δύο, κατά γενική ομολογία, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο της ψήφου, αφού αποτελούν τις πραγματικές συνθήκες της δικηγορικής λειτουργίας. Σίγουρα, δεν έχει φθάσει ακόμη το ιδανικό σημείο λειτουργίας αλλά εξίσου σίγουρα, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου, τα οποία έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα πχ όπως όλοι οι Δικηγόροι αναφέρουν, με την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων από τα γραφεία τους, έχουν περισσότερη ώρα δημιουργικής εργασίας και δεν σπαταλούν ατελείωτες ώρες στις ουρές των Γραμματειών.
Το μήνυμα των Δικηγορικών εκλογών, εκτός των Δικηγόρων, αφορά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σαν πολιτικά προϊσταμένη Αρχή και σαν έχουσα μόνιμη σχέση τόσο με την εικόνα των Δικαστηρίων όσο και με το νομοθετικό κομμάτι, κυρίως δε αυτό των αλλαγών στις Δικονομίες ή τους Κώδικες οι οποίες και έχουν σαν τελικό αποδέκτη τον πολίτη. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Δικηγόρου, οι αρμόδιες Επιτροπές με τη συμμετοχή Δικηγόρων αποφασίζουν τις όποιες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τα εκάστοτε δεδομένα και εισηγούνται στο Υπουργείο.
Τέλος, το μήνυμα των Δικηγορικών εκλογών αφορά όλους εμάς τους πολίτες, αφού ο κοινωνικός ρόλος του Δικηγόρου, με τη νομική συμπαράσταση δίπλα στον καθ’ ένα μας και την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας της. Όποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε ή επιθυμεί να διεκδικήσει όσα δικαιούται ή θέλει να διασφαλίσει καταστάσεις, αμέσως επικοινωνεί με τον Δικηγόρο του και θα λάβει την κατάλληλη επιστημονική λύση.
Ευχή όλων μας, οι οποίοι δεν είμαστε Δικηγόροι, είναι με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει, να προχωρήσει το Δικηγορικό Σώμα ακόμη πιο μπροστά στους επιστημονικούς και κοινωνικούς αγώνες του και να παραμείνει σταθερά δίπλα στον κάθε πολίτη ως αρωγός.