Η κυβέρνηση εξαπατά προεκλογικά νέους, φτωχούς και ευάλωτους για να ωφεληθούν τράπεζες και μεγαλοεργολάβοι

Δεν απαντά στη «βόμβα» της στεγαστικής κρίσης

 «Προεκλογικό επικοινωνιακό Σ/Ν εμπαιγμού των νέων και ευάλωτων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για τη στέγη των νέων και ευάλωτων και των κοινωνικά ευπαθών η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, σήμερα στην ομιλία της κατά την πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι «με 5 προγράμματα επιχειρεί να εξαπατήσει  νέους, φτωχούς  ευάλωτους και ιδιοκτήτες ακινήτων μεσαίων εισοδημάτων». Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

  • Αφορά ελάχιστους, ενώ δημιουργεί προσδοκίες σε πολλούς.
  • Στην πραγματικότητα ωφελεί μόνον τις τράπεζες και μεγαλοεργολάβους.
  • Δεν αντιμετωπίζει ούτε κατ’ ελάχιστο το τριπλό πρόβλημα της Ελληνικής στεγαστικής κρίσης:  α) το ύψος των στεγαστικών δαπανών που σήμερα για το 45% των νοικοκυριών είναι μισό μηνιαίο εισόδημα β) την εκτόξευση των κόκκινων δανείων στην τριετία της ΝΔ στα 700.000 και 50.000 πλειστηριασμούς χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. και γ) την τεράστια αύξηση των ενοικίων κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του airbnb. Ειδικότερα:

α. «Σπίτι μου»: Τα (υποτίθεται) χαμηλότοκα δάνεια αφορούν μόλις 2.500 δάνεια για νέους ή  ζευγάρια 25-39 ετών που, για να εξυπηρετούν το δάνειό τους για 30 χρόνια, χρειάζεται να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά ή πλούσιους γονείς. Αλλιώς, με την Τράπεζα να διαχειρίζεται το σύνολο του δανείου, εάν κοκκινίσει, μπορεί να χάσουν το σπίτι τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο του τραπεζικού τμήματος του δανείου δεν ορίζεται..

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ: Η κυβέρνηση εφευρίσκει την «κοινωνική αντιπαροχή» όπου παραχωρεί δημόσια γη σε εργολάβους χωρίς να παίρνει άμεσα τη χρήση και εκμετάλλευση κατοικιών. Την παραχωρεί για άδηλο χρόνο στους κατασκευαστές έναντι μίσθωσης με χαμηλότερο, άγνωστο όμως ενοίκιο, ενός ποσοστού των κατοικιών. Είναι δώρο, σε ημέτερους μεγαλοεργολάβους ακριβών «φιλέτων» γης και ακινήτων στο κέντρο των πόλεων.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΥΨΗ»: Εμπαίζει τους ακραία φτωχούς νέους του ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ) λόγω του μικρού αριθμού κατοικιών που προσφέρει έναντι τεράστιου πλήθους δυνητικών δικαιούχων. Οι όροι που θέτει στους ιδιοκτήτες που είχαν παραχωρήσει τα σπίτια τους στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τους πρόσφυγες ζητώντας τους να τις προσφέρουν στο νέο πρόγραμμα με τα ενοίκια του ΕΣΤΙΑ προσαυξημένα το πολύ κατά 10% (δείκτη τιμών καταναλωτή 2022)

Δ. ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ: Πρόκειται για διαφημιστικό προϊόν της κυβέρνησης που δεν επηρεάζει σε τίποτε την αγορά ενοικίου. Αφορά ελάχιστους ιδιοκτήτες με όρους που το καθιστούν ασύμφορο. Επιδοτεί με μόλις 4.000 € ιδιοκτήτες (τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο ίδιος) με προϋπόθεση να μην έχει επιδοτηθεί τα 5 τελευταία χρόνια για ανακαίνιση, να εμφανίζεται στην εφορία ξενοίκιαστο το ακίνητο τα τελευταία 3 χρόνια και να ενοικιασθεί ανακαινισμένο τουλάχιστον  για τρία χρόνια. (αφορά 12.500 ακίνητα, 50 εκ. €).

Ε. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Εισάγει τον όρο «κοινωνική κατοικία» με αντιεπιστημονικό περιεχόμενο, ως χρήση γης. Είναι προφανές ότι σκοπός είναι η ανέγερση, από εργολάβους, συγκροτημάτων κατοικιών σε εκτάσεις που δεν επιτρέπεται, ενώ επαναφέρει τη δόμηση οικισμών μακριά από την πόλη για φτωχούς και ευάλωτους, η οποία έχει πανευρωπαϊκά εγκαταλειφθεί ως κοινωνικά απαράδεκτη και παρωχημένη.

Στη συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στη νέα ολιστική, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη στεγαστική πολιτική που έχει περιλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάξει στο πρόγραμμά του. Με μέτρα όπως:

  • η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη και η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Η απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα και δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα εκμετάλλευσης μέχρι 2-3 ακινήτων
  • Ειδική επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών (175.000 νοικοκυριά, 400.000 άτομα), διπλάσια από ό,τι σήμερα.
  • Δημιουργία Τράπεζας Στέγης (αποθέματος ακινήτων προς ενοικίαση ή παραχώρηση) από: α) κατοικίες ιδιωτών, που θα τους δοθούν κίνητρα (φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση πληρωμής του ενοικίου, ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακό πιστοποιητικό, πυρασφάλεια, νομική κάλυψη, ανακαίνιση στη λήξη της παραχώρησης), β) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού και γ) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους.