Μερικές σκέψεις για την πανδημία

Του τ. Βουλευτή Πιερίας Αστέριου Καστόρη

Σύντομα ξεκινά μια νέα κανονικότητα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Επομένως είναι η ώρα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να επισημάνουμε κάποια σημεία πριν να είναι αργά. Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι κατά τη δίκη μου γνώμη είναι αχρείαστες κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές γραμμές σε μία υγειονομική κρίση. Η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Και τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι ένα κράτος πρέπει να έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για πανδημίες, ετοιμότητα στο σύστημα υγείας, επάρκεια προσωπικού και μέσων όπως επίσης είναι σημαντική και η ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης και στιβαρής δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως οψίμως από πολλούς διαπιστώθηκε, με οικογενειακό ιατρό, χρειάζονται επίσης κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου στελεχωμένα και με υποδομές που να μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας στην πανδημία με στόχο να μην υπερφορτωθεί το ΕΣΥ. Τέλος μάθαμε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να χρηματοδοτείται όπως του αξίζει, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό που απολαμβάνει ο πολίτης κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας. Έτσι ακριβώς έπραξε όμως  η κυβέρνηση; Συνοπτικά και μεταξύ άλλων η κυβέρνηση:

1. Πάγωσε όλες τις προσλήψεις στα νοσοκομεία σε ιατρικό και νοσηλευτικό        προσωπικό που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

2. Μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία όπως π.χ. στο νοσοκομείο Κατερίνης με μείωση δαπάνης κατά 680.000 ευρώ.

4. Σπατάλησε δημόσιο χρήμα με τον αδιακαιολόγητο διπλασιασμό των αμοιβών για ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ από 800 ευρω ημερησίως, σε 1600 ευρώ και έδειξε ανοχή στην άνθηση της αισχροκέρδειας στο υγειονομικό υλικό όπως σε μάσκες, γάντια και απολυμαντικά.

5. Δεν είχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και εφάρμοσε έτσι τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊου (εδώ να ομολογήσω γρήγορα αλλά και ανέξοδα).

6. Ετοίμασε τα νοσοκομεία έτσι ώστε να αρχίσουν να δέχονται πιθανούς ασθενείς παίρνοντας γιατρούς από τα περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά) και από τα κέντρα υγείας καταργώντας ουσιαστικά την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο.

7. Διέκοψε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα προγραμματισμένα χειρουργεία για να εξοικονομήσει χώρους, προσωπικό και χρήματα. Έτσι όμως δημιούργησε μία μεγάλη υγειονομική βόμβα που θα την πληρώνουμε στο μέλλον. Το ότι δεν γίνονται μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, οστική μάζα και δεκάδες ακόμα προγραμματισμένες εξετάσεις να μην τις αναφέρουμε σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους καρκίνους του μαστού, περισσότερους ασθενείς με οστεοπόρωση κ.ο.κ.

Και οι πολίτες από την πλευρά τους κατευθύνθηκαν σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. Βέβαια όσοι μπορούσαν οικονομικά. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους. Και βέβαια εδώ να πούμε ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν κατά 99.9% στα μέτρα Όχι επειδή εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση αλλά ακριβώς επειδή φοβήθηκαν ότι αν νοσήσουν, δεν θα έχουν ουσιαστική βοήθεια. Το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων παρόλο που είναι κακοπληρωμένο και κουρασμένο, ανταποκρίθηκε ακόμα μια φορά στο κάλεσμα της κοινωνίας.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος πυλώνας άσκησης πολιτικής ως προς την πανδημία και είναι αυτός της οικονομίας. Εδώ η κυβέρνηση τα πήγε ακόμη χειρότερα. Δεν φρόντισε με τον περιορισμό της κυκλοφορίας να κρατήσει την ζήτηση στα επίπεδα πριν την κρίση έχοντας ως αποτέλεσμα με το άνοιγμα της αγοράς να μην υπάρχει δυνατότητα για τους πολλούς να αγοράσουν και να καταναλώσουν με επακόλουθο τη μείωση στην προσφορά. Επομένως ένας νέος κύκλος ύφεσης φτωχοποίησης και ανεργίας. Μοίρασε τα 800 ευρώ σε όσους έχασαν την δουλειά τους σωστά, αλλά δεν αρκεί να χρηματοδοτείται η ανεργία, χρειάζεται πρωτίστως να στηρίζεται η εργασία. Εξαίρεσε λοιπόν αρκετούς κλάδους από το επίδομα. Πχ ενώ δίνει επίδομα στους μηχανικούς λόγω παύσης των κατασκευών, δεν δίνει τίποτα στους οικοδόμους. Δεν υπάρχει επίσης καμία μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παρά μόνο αρκούσαν οι ειρωνικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης ότι αφού τα καταφέρνουν τόσο καιρό άνεργοι σημαίνει ότι από κάπου τα παίρνουν άρα είναι και απατεώνες.

 Και ενώ η χώρα μας έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, αναφέρομαι στο μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, δεν το αξιοποιεί όπως απαιτείται αλλά επικρατεί η λογική ότι η κρίση είναι ευκαιρία και κέρδος για κάποιους. Η κυβέρνηση προσπάθησε να σπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ σε ημέτερους ιδιοκτήτες των Κ.Ε.Κ. και στους καναλάρχες, κάτι που θα έπραττε εάν η δημόσια κατακραυγή δεν την ανάγκαζε να πάρει πίσω άρον άρον την λεγόμενη τηλε-κατάρτιση των επιστημόνων όπως και άφησε στην τύχη τους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ξόδεψε περίπου 4 δις και ψεύδεται ότι μοίρασε 14 δις αφού υπολογίζει και τις αναβολές πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και φόρους, χρήματα που θα εισπράξει τους επόμενους μήνες. Και με την ευκαιρία της κρίσης περνά μια σειρά αντεργατικά μέτρα όπως την εκ παραδρομής εργασία, τις αναιτιολόγητες απολύσεις, τον δανεισμό εργαζομένων κ.ο.κ. Και μέσα σε όλα αυτά, οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης συζητούν και αφήνουν να διαρρεύσουν σενάρια εκλογών. Και μάλιστα βιαστικά. Βιάζονται όμως όχι από υπερβολική σιγουριά για την υπεροχή τους, αλλά για να μην προλάβουν και γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Μπορούν όπως λέγεται να κοροϊδεύουν πολλούς για λίγο και λίγους για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα όπως ελπίζουν.