Ο Ντράγκι τορπιλίζει το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής

Παραμονές του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαΐου ο Μάριο Ντράγκι τορπιλίζει το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για το μεταναστευτικό.

Ως γνωστόν βασική θέση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι η απαίτηση για  αλλαγή του Δουβλίνο 3  και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων προσφύγων από τις χώρες πρώτες εισόδου προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό στις 20 Μαρτίου οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας και Ισπανίας συναντήθηκαν στην Αθήνα, παραμονές του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου και αποφάσισαν τον συντονισμό των δράσεών τους προκειμένου να μην τιμωρούνται οι χώρες πρώτης εισόδου ακριβώς λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Για τον λόγο αυτόν ζήτησαν τόσο την αλλαγή του Δουβλίνου 3 που μετατρέπει τις χώρες του Eυρωπαϊκού Νότου σε αποθήκες ψυχών όσο και την θεσμοθέτηση μόνιμου συστήματος υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων (DW 20/3/2021).

Όμως μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ο Ντράγκι, με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Λαμπεντούζα, σπάει το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και ζητά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας (www.ansa.it 13/5/2021) η οποία λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ της Ιταλίας και της Μάλτας.

Έτσι μιλώντας στην Ιταλική Βουλή στις 12 Μαΐου ο Ντράγκι δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να αναζωπυρώσει  τη Συμφωνία της Μάλτας (www.repubblica.it 12/5/2021).

Επιπλέον η Ιταλία σχεδιάζει να  προχωρήσει ταυτόχρονα στη σύναψη διμερών συμφωνιών με Λιβύη και Τυνησία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών (www.italy24news.com 10/5/2021) και να ζητήσει από την ΕΕ τη χρηματοδότηση της Λιβύης για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών (www.reuters.com. 11/5/2021). Και μέσα από μια καλοστημένη ιταλική φαρσοκωμωδία με τις ιταλικές εφημερίδες να κραυγάζουν ότι η ΕΕ εγκατέλειψε την Ιταλία (www.ilgiornale.it 12/5/2021) και τους διάφορους ακροδεξιούς τύπου Σαλβίνι και Μελόνι να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται (www.lastampa.it 10/5/2021), ο Ντράγκι έστειλε τον Ντι Μάγιο, που το παίζει διαλλακτικός, να ζητήσει από τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να βάλει πλάτη. Και το Βερολίνο χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο αποζημιώνοντας τον Μάριο Ντράγκι δήλωσε μέσω του Χάικο Μάας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αφήσει μόνη της την Ιταλία (www.fr24news.com 13/5/2021). Από κοντά και η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ζήτησε τη στήριξη της Ιταλίας (www.euractiv.com 13/5/2021), ενώ ο Ιταλός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι βγήκε κι΄ αυτός στα κεραμίδια (www.italy24news.com. 13/5/2021).

 Και όλα αυτά γιατί έφτασαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες μέρες 2200 παράνομοι μετανάστες. Τι να πει άραγε και η Ελλάδα που μόνο στη Σάμο βρίσκονται ήδη 2300 παράνομοι μετανάστες, χώρια οι χιλιάδες δήθεν πρόσφυγες που βρίσκονται σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω  και Έβρο.

Βέβαια οι Ιταλοί ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι και φωνάζουν από τα πριν προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.  Έτσι διαμορφώνουν κλίμα κυρίως για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Μάλτας, η οποία είναι μια Συμφωνία που υπέγραψαν στη Μάλτα στις 23/9/2019 η Ιταλία, η Μάλτα, η Γαλλία και η Γερμανία (timesofmalta.com 23/9/2019). Οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας της Μάλτας δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά (timesofmalta.com 27/9/2019) ενώ στη συνέχεια στη Συμφωνία προσχώρησαν και η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Έτσι οι χώρες της Συμφωνίας της Μάλτας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διαμοιράσουν εθελοντικά τα βάρη των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Όχι όμως όλων των ροών αλλά μόνο αυτών της Κεντρικής Μεσογείου. Η Συμφωνία της Μάλτας αφού λειτούργησε για περιορισμένο χρονικό διάστημα τέθηκε σε αναστολή λόγω πανδημίας (timesofmalta.com. 13/5/2021). Τώρα όμως αναμένεται με πρωτοβουλία Ντράγκι να ενεργοποιηθεί ξανά.

Στην ουσία πρόκειται για μια Συμφωνία που εφαρμόζει μια επιλεκτική κοινοτική αλληλεγγύη μόνο προς Μάλτα και Ιταλία όχι όμως και προς την Ελλάδα.

Όπως ήδη επισημάναμε από τον Οκτώβριο του 2019 σε σχετικό μας άρθρο «η Αθήνα οφείλει να πιέσει τις Βρυξέλλες και τις παραπάνω χώρες της ΕΕ να αναλάβουν επί του πρακτέου τις ευθύνες τους και έναντι της Πατρίδας μας ούτως ώστε να επεκταθεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Μάλτας και έτσι να διαμοιραστούν και να κατανεμηθούν μεταξύ των εν λόγω προθύμων χωρών της ΕΕ και οι μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο» (Κυριακάτικη Kontra News 6/10/2019).

Οψόμεθα εις Φιλίππους.