Του Κώστα Νικολάου*
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων μοιάζουν να γίνονται με σκοπιμότητα «βάσει σχεδίου», όπως φαίνεται από ανάλυση των ροών επί των εκκρεμών αιτημάτων ενώ, όσο δεν ψηφιοποιείται ο χρόνος πριν από το 2002, όποιος μιλάει για ψηφιακές συντάξεις, κοροϊδεύει τον κόσμο.
Ποσό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ (!) φαίνεται ότι «δανείζεται-παρακρατά» κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ, καθυστερώντας τη διεκπεραίωση περίπου 190.000 αιτημάτων για τη λήψη κύριων και περίπου 90.000 επικουρικών συντάξεων.
Το απίστευτο κι όμως αληθινό, όπως δείχνει, συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη νεότερη ανάλυση του ειδικευμένου επί του Ασφαλιστικού και πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου, σε σχέση με τις ροές στην έκδοση των συντάξεων, όπως αυτές καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, «είναι εμφανές ότι πίσω από το κενό γράμμα των ψηφιακών συντάξεων που διαφημίζει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, κρύβεται η αναίτια αναμονή χιλιάδων αιτήσεων και η σκόπιμη καθυστέρηση έκδοσης των νέων συντάξεων, καθώς και η επιβουλή ενός άτυπου δανεισμού από τους νέους συνταξιούχους, ο οποίος διαιωνίζεται! Ένα δάνειο το οποίο ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ».
Η σκοπιμότητα αυτή φαίνεται να προκύπτει από τα εξής στοιχεία:
1) Ο χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει ελαχιστοποιηθεί στο 30% σε σχέση με πριν, αφού από το 2002 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΚΑ (Γενικό Εγγραφο Α05/1105/39 -1/10/2016) «ψηφιακά» καταγεγραμμένος είναι και ο χρόνος από την 1η Ιανουαρίου του 1989 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2001.
2) Παρά ταύτα, ο αριθμός των νέων συντάξεων που απονέμονται κάθε χρόνο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ροών) είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός των συντάξεων που αναστέλλονται! Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός εκκρεμών συντάξεων μένει σταθερά σε αναμονή.
3) Το 2018, ενώ εκδόθηκαν 27.500 κύριες συντάξεις περισσότερες, τον αμέσως επόμενο χρόνο -και ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχαν εκδοθεί 57.281 νέες- στο δεύτερο εξάμηνο χορηγήθηκαν μόνον 26.351 νέες συνάξεις. Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν 30.930 λιγότερες συντάξεις.
4) Ακόμα και οι προσωρινές συντάξεις, που υποτίθεται εκδίδονται σε 2 μήνες, έχουν μέσο χρόνο αναμονής τους 5-6 μήνες.
Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που επικαλείται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:
α) Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ είναι 189.851 και
β) οι εκκρεμείς επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ, που πλέον έχει ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ, είναι 87.591.
Συνολικά, εκκρεμεί η έκδοση 277.442 κύριων και επικουρικών συντάξεων.
«Τα στοιχεία αυτά», σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νικολάου, «επιβεβαιώνονται και από τον μειωμένο αριθμό των συνταξιούχων. Ενώ το 2013 αριθμούσαν τους 2.714.191 σήμερα εμφανίζονται 2.516.245 δηλαδή, 197.946 λιγότεροι»!
Ο μέσος χρόνος αναμονής:
για τις κύριες συντάξεις είναι 12 μήνες, για τις επικουρικές 17,2 μήνες, για τα μερίσματα 3,6 μήνες, ενώ
για τις προσωρινές συντάξεις 5-6 μήνες.
Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των πρώην ταμείων (παρά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ) είναι προκλητικές. Το αλαλούμ αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο μέσα στα ίδια τα πρώην ταμεία, καθώς άλλες εκδίδονται στους 5 μήνες, ενώ κάποιες άλλες πάνω από 30 μήνες!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΙΚΑ ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 14 μήνες, για όσους προέρχονται από ΔΕΚΟ και το Δημόσιο είναι στους 8 μήνες, στον τ. ΟΑΕΕ είναι στους 13 μήνες, στον τ. ΟΓΑ είναι 14 μήνες, στο τ. ΝΑΤ είναι… 34 μήνες, και για όσους συνταξιοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μόλις ένας μήνας!
Κόστος των εκκρεμών συντάξεων
Βάσει των επίσημων στοιχείων, το συνολικό κόστος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται στο 1,78 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται ως εξής:
Για τον ΕΦΚΑ, για τις εκκρεμείς 189.851 κύριες συντάξεις, η μηνιαία δαπάνη είναι (189.851Χ669,4) στα 127.000.000 ευρώ, ενώ των αναδρομικών λόγω του χρόνου καθυστέρησης για τα έτη της αναμονής είναι 1,52 δισ. ευρώ (127.000.000 Χ 12 μήνες, μέσο όρο, αναμονής).
Για το ΕΤΕΑΕΠ, για τις 87.591 εκκρεμείς επικουρικές, η μηνιαία δαπάνη είναι 14.900.000 ευρώ, ενώ των αναδρομικών για τα έτη αναμονής των δικαιούχων ανέρχεται στα 256.000.000 ευρώ.
Όποιος μιλάει για «ψηφιακές συντάξεις» κοροϊδεύει τον κόσμο
«Ξαναζεσταμένη σούπα» είναι οι «ψηφιακές συντάξεις Βρούτση»! Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλά χρόνια πριν, από τον διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο. Όμως, πέρασαν 20 χρόνια από τότε και οι συντάξεις συνεχίζουν να εκδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης γνωρίζει πολύ καλά ότι (προς το παρόν) η έκδοση ψηφιακών συντάξεων πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί, αφού μέρος των απαραίτητων στοιχείων βρίσκονται ακόμα σε χειρόγραφη μορφή! Εξάλλου, και η ίδια η απόφαση αναφέρεται μόνο σε τροποποιητικές αιτήσεις και σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ χωρίς όμως διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι βέβαια αποκλείονται, καθόσον ο ΟΓΑ καθιερώθηκε ως ταμείο το 1998, ενώ ο προηγούμενος χρόνος, ο οποίος ήταν προαιρετικός, θεωρείται διαδοχικός!
Συνεπώς, οι «ψηφιακές συντάξεις» Βρούτση δεν είναι πάρα ένα «θέατρο» καθώς, τόσο πρακτικά, όσο και από την ίδια την απόφαση, μόνο για αιτήματα μεταβίβασης, δηλαδή… για τις συντάξεις λόγω θανάτου ισχύουν!
Ο αρμόδιος υπουργός καλό είναι να σταματήσει τα μεγάλα λόγια και τα περί «ψηφιακών συντάξεων» και να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα απονομής των νέων συντάξεων.
Καταρχάς πρέπει να σταματήσει το αλαλούμ των διακρίσεων, να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να τεθεί «κόφτης» στο σύστημα όπου καμία σύνταξη δεν θα προηγείται της άλλης. Επίσης, με χρονοδιάγραμμα ενός έτους, όλα τα χειρόγραφα στοιχεία που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης της περιόδου πριν από το 2002 πρέπει να πάρουν ηλεκτρονική μορφή. Όσο δεν ψηφιοποιείται ο χρόνος πριν από το 2002, όποιος μιλάει για ψηφιακές συντάξεις, κοροϊδεύει τον κόσμο.
*Κώστας Νικολάου, συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΑ/ΓΣΕΕ)
Πηγή: «Δημοκρατία»