Το Συλλαλητήριο του Συντάγματος και οι γεωπολιτικές αιτίες των αγροτικών κινητοποιήσεων

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής, [email protected]

Plenary session week 28 2015 in Strasbourg - Conclusions of the European Council (25-26 June 2015) and of the Euro Summit (7 July 2015) and the current situation in Greece

Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών με το μαζικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος που πλημμύρισε από τρακτέρ. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε και εμείς από την πλευρά μας τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους συναντώντας χθες στο Σύνταγμα αρκετούς φίλους αγρότες με τους οποίους είχαμε βρεθεί στα μπλόκα και τον Ιανουάριο του 2016.
Ήδη οι αγρότες άρχισαν να επιστρέφουν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στο επόμενο διάστημα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο του Συντάγματος συγκέντρωσε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.
Με αφορμή λοιπόν σχετική ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA NOVOSTI για τις αιτίες των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να διατυπώσω τις παρακάτω σκέψεις οι οποίες φιλοξενούνται ήδη από νωρίς το πρωί σήμερα σε δεκάδες ρωσικά sites αλλά και στην αγγλική έκδοση του site της γνωστής εφημερίδας PRAVDA, σκέψεις οι οποίες έχουν ως ακολούθως:
«Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων αγροτών οφείλεται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα ως συνέπεια της μείωσης των εισαγωγών του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου. Επιπλέον καθώς κόβονται οι παραδοσιακές γεωργικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις και επιβάλλονται νέες απαιτήσεις από την ΕΕ για δήθεν πράσινη ανάπτυξη, οι Έλληνες αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη.
Ένας επιπλέον παράγοντας που επιτείνει τη δυσμενή θέση των Ελλήνων αγροτών είναι οι αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές πάμφθηνων, πλην όμως αμφίβολου ποιότητας, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ουκρανία, η οποία πλέον συνδέεται με Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ. Κατά τη θητεία μου στην Ευρωβουλή το διάστημα 2014-2019 είχα προειδοποιήσει για τις δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους από την τότε σχεδιαζόμενη Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας την οποία και είχα καταψηφίσει.
Τα κύρια αιτήματα των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα στις 20/2/2024 ήταν: Φτηνό αγροτικό ρεύμα, φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, προστασία από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να υπάρξει φτηνό αγροτικό ρεύμα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε θεραπαινίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην υπηρεσία του νέου ψυχρού πολέμου με αποτέλεσμα να υφίσταται τις τεράστιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από τη σύγκρουση της ΕΕ με τη Ρωσία η οποία παραδοσιακά εφοδίαζε τη γηραιά ήπειρο αλλά και την Ελλάδα με φτηνό φυσικό αέριο που είχε ως
αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.
Ενώ λοιπόν το 2014 η Ρωσία ήταν σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής φυσικού αερίου μέσω αγωγών, καλύπτοντας συνολικά το 65% των ετήσιων αναγκών της χώρας (www.kathimerini.gr 1/11/2015) σήμερα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, οι ΗΠΑ παρέμειναν και για το 2023 ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στην Ελλάδα (10,75 TWh) με ποσοστό
37,69% (www.ot.gr 16/1/2024). Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2023 στην Ευρώπη το αμερικανικό LNG κοστίζει έξι με επτά φορές περισσότερο από ό,τι κοστίζει στις ΗΠΑ!!! (www.naftemporiki.gr 30/4/2023).
Καθώς λοιπόν η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από φυσικό αέριο σε ποσοστό 42% (www.pir.gr 2024), είναι προφανές ότι όσο η Ελλάδα θα εξαρτάται από τις εισαγωγές του πανάκριβου αμερικανικού LNG οι τιμές του αγροτικού ρεύματος δεν πρόκειται να πέσουν με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
Αλλά και σε σχέση με το ακριβό αγροτικό πετρέλαιο η κατάσταση είναι περίπου ίδια. Έτσι ενώ το 2014 η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της χώρας καλύπτοντας με χαμηλές τιμές το 41% της συνολικής κατανάλωσης (www.kathimerini.gr 1/11/2015) τελικά στις αρχές του 2022 η Ελλάδα μηδένισε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία (www.worldenergynews.gr 5/5/2022).
Επιπλέον η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών και για τον λόγο αυτόν θα ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ η οποία όμως παρά τις κινητοποιήσεις όλων των Ευρωπαίων αγροτών τελικά προτίμησε με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1 η Φεβρουαρίου 2024 να δώσει ψίχουλα στους ευρωπαίους αγρότες μιας και διέθεσε 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία».

Ακολουθεί το link με το δημοσίευμα της PRAVDA στα αγγλικά
https://pravda-en.com/world/2024/02/20/332216.html
καθώς και το link του RIA NOVOSTI στα ρωσικά
https://ria.ru/20240221/gretsiya-1928617905.html

Ετικέτες