Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας μας μάγεψε με συγχορδίες χρωμάτων, μουσικών ήχων και ποιητικών λέξεων, κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσής του, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λάρνακα της Κύπρου, όπως μαρτυρά και το όνομά του, με το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμά του να διεξάγεται δια ζώσης σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, ενώ παράλληλα μεταδιδόταν και μέσα από την ιστοσελίδα του βιότοπου πολιτισμού culturebook.gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως».
Το Φεστιβάλ αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του καταξιωμένου θεσμού Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από το σημείο όπου η πρόταση του Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκε με το μεγαλόπνοο όραμα της δραστήριας Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου, ποιήτριας και συγγραφέως, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Το Φεστιβάλ περιελάμβανε μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, από απαγγελίες ποιημάτων και εκτελέσεις μελοποιημένων ποιητικών έργων, έως επιστημονικές ανακοινώσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και έκθεση ζωγραφικής, που έστεψαν με πλήρη επιτυχία την πρώτη διοργάνωση του πολυαναμενόμενου αυτού θεσμού.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό -και τους οποίους θα αναφέρουμε αναλυτικά στην συνέχεια- φιλοξενήθηκε σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ ορίστηκε ως θεματικός του άξονας το τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», ενώ στόχος των διοργανωτών υπήρξε η υλοποίηση μιας πολιτισμικής εκδήλωσης, που θα προσφέρει γόνιμες και ουσιαστικές ευκαιρίες επικοινωνίας, συνέργειας και δημιουργίας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αισθητικής.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας διοργανώθηκε από το «Γραφείον Ποιήσεως» -μία δομή πολιτισμού, που δημιουργεί γεγονότα και δράσεις για την ποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό- και το CultureBook, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, ενώ είχε επίσης την καθολική -υλικοτεχνική και οικονομική- στήριξη του Δήμου Λάρνακας. Παράλληλα, αρωγοί του στάθηκαν τόσο η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου όσο και επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρνακας.
Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, η εμπνεύστρια και ψυχή της όλης διοργάνωσης, είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής. Κατέχει επίσης τον τίτλο “Μaster of Arts in Literature” και είναι υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέλος, το CultureBook (culturebook.gr) είναι ο βιότοπος πολιτισμού που υπηρετεί την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, συνεργάζεται με την «Greek Library of London» και στόχος του είναι να προβάλλει την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες και Ελληνίδες ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς και στο αγγλόφωνο κοινό.
Πέμπτη 28 Απριλίου Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ συμμετεχόντων και διοργανωτών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό και εγκάρδιο κλίμα το βράδυ της Πέμπτης 28 Aπριλίου, στον εντυπωσιακό Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας.
Παρασκευή 29 Απριλίου Την Παρασκευή 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιήθηκε δράση με έργα του διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πτωχόπουλου και θέμα «Ζωγραφική και Ποίηση», ενώ στην συνέχεια, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», έλαβε χώρα η εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ, με την συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του χαρισματικού Ανδρέα Γερολέμου και απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Κώστα Γουλιάμο – Χάρη Μελιτά – Αντώνη Δ. Σκιαθά – Κώστα Κρεμμύδα – Δήμητρα Χριστοδούλου – Νάντια Στυλιανού – Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου – Νίκη Δρούγκα – Ronny Someck – Alexandre Mexis – Tallulah Florez Prieto (βίντεο). Η υψηλού επιπέδου βραδιά έκλεισε με την Ιωάννα Αν. Γερολέμου να τραγουδά έξοχα το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου», με τις υπογραφές των Μίκη Θεοδωράκη και Νίκου Γκάτσου.
Σάββατο 30 Απριλίου Το Σάββατο 30 Απριλίου, οι πρωινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν για μία ακόμα φορά στο άρτια εξοπλισμένο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιήθηκε αρχικά η παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή και Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάννου με τίτλο «Eς Κύπρον». Την ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή παρουσίασε ο ποιητής και Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ απαγγελίες χαρακτηριστικών ποιημάτων έγιναν από τους Χρυστάλλα Καλλένου και Δημήτρη Πορφύρη. Η Μαρία Χριστοδούλου, ποιήτρια και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, διάβασε την εγκωμιαστική κριτική της Δρ Πολιτικού Μηχανικού και Φιλοσοφίας Μαριάννας Δώδου, με τίτλο «Το πάθος της διχοτόμησης και το πένθος της μνημοσύνης στο ποιητικό έργο Ες Κύπρον του Παναγιώτη Νάννου». Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας υπό τον συντονισμό του Δρα Αντρέα Αντζουλή, με συμμετοχή του κοινού. Μουσική παρέμβαση στην εκδήλωση, με τους υπέροχους ήχους του πιάνου, έγινε από τον νεαρό δεξιοτέχνη μουσικό Κυριάκο Αντ. Κώστα. Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», όπου παρουσιάστηκε το εμπεριστατωμένο αφιέρωμα στον ποιητή Λεύκιο Ζαφειρίου και ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Roberto Garcia de Mesa – Ελευθερία Θάνογλου – Mattia Tarantino – Βαγγέλης Τασιόπουλος – Νικόλας Κουτσοδόντης – Βάκης Λοϊζίδης – Αλεξάνδρα Ζαμπά – Maria Del Castillo Sucerquia – Αλεξάνδρα Γαλανού – Έρινα Χαραλάμπους – Marija Dejanovic – Αντρέας Γεωργαλλίδης – Manuel Iris – Αντρέας Τιμοθέου. Η βραδιά πλαισιώθηκε από χορευτικό δρώμενο της Σχολής Χορού «Mambo», ενώ η Άννα Λοϊζου έπαιξε πιάνο και τραγούδησε το «Η θάλασσά μας», των Αντρέα Γερολέμου (μουσική) και Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου (στίχοι).
Κυριακή 1η Μαΐου Την Κυριακή 1η Μαΐου, η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», περιείχε ποίηση και μουσική με την συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου και ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος – Γιώργος Χριστοδουλίδης – Παναγιώτης Νάννος – Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου – Κυριάκος Αναγιωτός – Παναγιώτης Νικολαΐδης – Μιχάλης Παπαδόπουλος – Στυλιανός Στυλιανού – Κώστας Κατσώνης – Χρίστος Τσιαήλης – Σοφία Κολοτούρου. Η ημέρα έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, με συμμετοχή βέβαια και του κοινού.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ κατέγραψε μία ακόμη επιτυχία στην πανθομολογουμένως άψογη από πάσης απόψεως διοργάνωση, κατά την τελευταία βραδιά, όπου γύρω από ένα τραπέζι και υπό τους ήχους αγαπημένων ακουσμάτων, άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν δύο ημέρες, έγιναν μια μεγάλη παρέα, μια αγκαλιά που χώρεσε Κυπρίους και Έλληνες -είμαστε ούτως ή άλλως αδέλφια-, αλλά και Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Ισραηλινούς, Κροάτες, Μεξικανούς και ένα σωρό ακόμα εθνικότητες, που απαρτίζουν το παζλ συμμετεχόντων στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Επιμέλεια κειμένου:
Αριστέα Κοντόζογλου Δημοσιογράφος