Με αφορμή το 8ο ‘’Beyond Borders’’ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου το οποίο θα λάβει χώρα 20-27 Αυγούστου 2023 στο Καστελλόριζο, επικοινωνήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια αυτού, κυρία Ειρήνη Σαρίογλου για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης και την ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή της!
Μιλήστε μας για το 8ο ‘’Beyond Borders’’ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου…
Το Beyond Borders| Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου διεξάγεται για 8η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, δέχτηκε 835 συμμετοχές από 93 διαφορετικές χώρες. Ακόμη θα προβληθούν 30 παγκόσμιες, διεθνείς και πανελλαδικές πρεμιέρες. Πέρα από την κεντρική σκηνή του διαγωνιστικού τμήματος και την σκηνή του Πανοράματος, όπου προβάλλονται εξαιρετικά ντοκιμαντέρ εκτός διαγωνισμού, προστέθηκε για πρώτη φορά και η σκηνή micro, όπου θα διαγωνιστούν ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους. Ως εκ τούτου, πλέον θα υπάρχουν τρεις κριτικές επιτροπές, τις οποίες απαρτίζουν καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χάρη στη δική τους παρουσία και συμβολή, απλοί σινεφίλ και ανερχόμενοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία απολύτως δωρεάν να συμμετάσχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, διευρύνοντας τις γνώσεις τους σχετικά με τα στάδια παραγωγής και υλοποίησης μιας επιτυχημένης ταινίας τεκμηρίωσης.
Για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των προβολών και σε καθημερινή βάση, η δράση Critics’ Corner. Στο πλαίσιο αυτής, διακεκριμένα μέλη του FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες, αλλά και το απλό κοινό αναφορικά με τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Μια ακόμη καινοτομία, αποτελεί το ” Beyond Storytelling”, όπου με θεματική το Καστελλόριζο και με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κινηματογραφικού εργαστηρίου, θα δημιουργήσουν τη δική τους ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους. Τη φετινή χρονιά τα Πανεπιστήμια που έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε είναι του Τελ Αβίβ και το Queens του Kingston στον Καναδά. Η 8η έκδοση του Φεστιβάλ επιλέγει φέτος να τιμήσει το κρατικό κανάλι της Γερμανίας, ZDF, ως ακαδημαϊκό ίδρυμα τη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου, ως τιμώμενο Φεστιβάλ, το Αρχαιολογικό, Εθνογραφικό και Ιστορικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κύπρου, καθώς επίσης με την νέα προσθήκη “τιμώμενης χώρας”, τιμά τον Καναδά.
Πέρα από την προώθηση της Κινηματογραφικής Τέχνης, το φετινό Φεστιβάλ αποτελεί ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από την Υπογραφή Συνθήκης της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Γι αυτό το σκοπό το Φεστιβάλ θα πλαισιώνουν εικαστικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσίασεις, συναυλίες και ποικίλες παράλληλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που συντέλεσε στη μεγάλη ζήτηση συμμετοχής σε αυτό το φεστιβάλ;
Θεωρώ πως τόσο οι συντελεστές και συνεργάτες του Φεστιβάλ από διάφορα μέρη του κόσμου, όσο και οι σκηνοθέτες που λαμβάνουν συμμετοχή σ’ αυτό το ξεχωρίζουν ανάμεσα στα υπόλοιπα, εκτιμώντας την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την αξιοκρατία που χαρακτηρίζει το Beyond Borders.
Περιγράψτε μας πώς έχουν αγκαλιάσει αυτά τα χρόνια τον θεσμό αυτόν του φεστιβάλ οι κάτοικοι του Καστελλόριζου;
Το 1ο Beyond Borders πριν 8 χρόνια αν και αρκετά επιτυχημένο, πιστεύω πως δεν είχε επιτελέσει απόλυτα τον σκοπό του, καθώς δεν είχε καταφέρει να ενσωματώσει την τοπική κοινωνία του Καστελλορίζου. Έκτοτε, στα πλαίσια του Φεστιβάλ διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις που αφορούν όλους τους κατοίκους του νησιού. Η τοπική κοινωνία απολαμβάνει μια βδομάδα τέχνης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας μέσω των ποικίλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Η ανταπόκριση των μονίμων κατοίκων είναι συγκινητική..
Το όνειρο και η ελπίδα προέκταση ζωής;
Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ μεγαλώνει και εξελίσσεται με σκοπό να ενώνει τους λαούς μέσα από την Τέχνη και να προωθεί τον Πολιτισμό. Όραμα μας το Φεστιβάλ να ταξιδέψει παντού.
Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;
Ένα μότο για εμάς αποτελεί η φράση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ: ” Με τα μάτια στον ουρανό και τα πόδια στη γη, κυνηγήστε τα όνειρα σας “. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με ενθουσιασμό, αλλά χωρίς να επαναπαυόμαστε.
Λίγα λόγια για την κυρία Ειρήνη Σαρίογλου:
Η κυρία Ειρήνη Σαρίογλου είναι Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Beyond Borders.
Αριστέα Κοντόζογλου
Δημοσιογράφος