Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου

Γράφει η δημοσιογράφος, Αριστέα Κοντόζογλου

Στην  Αίγυπτο, όπου η Ελλάδα έχει διαχρονική παρουσία από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με πλοηγό τον φάρο της Αλεξάνδρειας και τη σπουδαία κληρονομιά που μας άφησε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, στην πόλη που μετρά από το 969 μ.Χ., στην πόλη των 1000 μιναρέδων, το Κάιρο, ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022 η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε ως τιμώμενη χώρα με έντονη παρουσία και δράση.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της με τη πραγματοποίηση των εγκαινίων  στις 26 Ιανουαρίου 2022,φιλοξενώντας 125 κράτη από όλο τον κόσμο.

Με τα πιο θερμά́ λόγια υποδέχτηκε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι την ελληνική́ παρουσία.

«Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία με την Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Χώρας του Νείλου, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκου Γαριλίδη.

Το ελληνικό περίπτερο δέσποσε στα πιο σημαντικά περίπτερα της χώρας του Νείλου με τον ελληνικό πολιτισμό να αλληλεπιδρά με τον αραβικό και ειδικότερα τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Οι συγγραφείς που αποτελέσαν  το επίκεντρο των ειδικών εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο ελληνικό βιβλίο αλλά και τη συνύπαρξη της ελληνικής με την αραβόφωνη βιβλιογραφία ήταν η κυρία  Πέρσα Κουμούτση, η κυρία Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο κύριος  Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο κυρίος Δημήτρης Σωτάκης και η κυρία  Λίδα Βαρβαρούση.

Το απόγευμα της ημέρας των εγκαινίων στο Al Manara International Conference Center στις 26/1/2022 έλαβε χώρα με επιτυχία η εκδήλωση  για την σπουδαιότητα της μετάφρασης της  Αραβικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες.

Μίλησαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Ινά Ντάγιεμ, η υπουργός Διασποράς κυρία Ναμπίλα Μάκραμ, ο Έλληνας πρέσβης κύριος Νίκος Γαριλίδης, ο κορυφαίος κριτικός λογοτεχνίας, από τους μεγαλύτερους εν ζωή, Διευθυντής της Ακαδημίας της Αραβικής γλώσσας κύριος Sarah Fadl, καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κύριος Νίκος Κούκης.

Από τις εισηγήσεις των αραβόφωνων ομιλητών αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που συναντούν στη μετάφραση αραβικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες αλλά και η σπουδαιότητα της μετάφρασης παρ’ όλες τις δυσκολίες. Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν: «Τα βιβλία φωτίζουν τον κόσμο».

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε μεταξύ άλλων η εκδήλωση με θέμα: «Τα μεταφραστικά προγράμματα ως εργαλεία πολιτιστικής διπλωματίας- το παράδειγμα του GreekLit».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κυρία Κατερίνα Φράγκου λογοτεχνική πράκτορας Iris Literary Agency και χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κύριος Νίκος Κούκης .

Ο Προέδρος της επιτροπής του μεταφραστικού́ προγράμματος GreekLit.gr κύριος Νίκος Μπακουνάκης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα αυτό τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η ανάδειξη της δυναμικής της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και η προώθηση των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό μέσω του μεταφραστικού αυτού προγράμματος αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης για δράσεις και ειδήσεις όσον αφορά τα Ελληνικά Γράμματα.

Η ανταπόκριση και η απήχηση του προγράμματος GreekLit.gr ήταν μεγάλη από τους εκδότες του αραβικού κόσμου.

Την εκδήλωση αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Προέδρος της Ένωσης Αράβων Εκδοτών, κύριος Said Abdou .

Το GreekLit είναι ένα άρτιο πρόγραμμα, δίνοντας μια νέα πνοή στον τομέα της μετάφρασης.

Τη συμμετοχή́ της χώρας μας ως τιμώμενης ,διοργάνωσε για το Υπουργείο Πολιτισμού́ και Αθλητισμού́ το Ελληνικό́ Ίδρυμα Πολιτισμού́ με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ για τη διαμόρφωση του πολιτιστικού́ προγράμματος  το ΕΙΠ συνεργάστηκε με τους φορείς πολιτισμού́ και παιδείας: Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Ελληνικό́ Πολιτιστικό́ Κέντρο Καΐρου, Γραφείο Συντονισμού́ Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής καθώς και τις Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κύριος Νίκος Κούκης, όπου η συμβολή και παρουσία του ήταν κυρίαρχες, καθώς ακούραστος συμμετείχε τις μέρες  που παραβρέθηκε στο Κάιρο σε όλες τις εκδηλώσεις-δράσεις  που οργάνωσε το Ε.Ι.Π στα πλαίσια της 53ης  Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Σημαντική επίσης ήταν και η παρουσία της διευθύντριας του παραρτήματος του Ε.Ι.Π στην Αλεξάνδρεια, κυρίας Σταυρούλας Σπανούδη καθώς και του κυρίου Χάλεντ Ραούφ,συντονιστή με τις Αιγυπτιακές αρχές-μεταφραστή.

Τόσο οι άνθρωποι από την Ελλάδα, όσο και οι Έλληνες της Αιγύπτου αλλά και οι Αιγύπτιοι  συντέλεσαν ο καθένας με τη σειρά  του για την επιτυχημένη διοργάνωση και συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στη 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου.

Αξίζει να αναφέρουμε και τη σημαντική παρουσία  του προέδρου  του πολιτιστικού κέντρου του Καΐρου,κυρίου  Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και του κυρίου  Γιάννη Μελαχρινούδη  από την ελληνική πρεσβεία της Αιγύπτου ο οποίος ακούραστος μετάφραζε από την Αραβική στην Ελληνική γλώσσα και αντίστροφα.

Επίσης από τους Έλληνες εκδότες παραβρέθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου η κυρία Γιώτα Λιβάνη και ο κύριος Γιάννης Κρανιάς.

Είναι παρά πολύ σημαντικό σε τέτοιους δύσκολους καιρούς ενόψει πανδημίας ο πολιτισμός να συνεχίζει ακάθεκτος να δίνει το στίγμα του, όπως μέσα από αυτή την πετυχημένη έκθεση βιβλίου, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη και παλαιότερη του αραβικού κόσμου, την οποία οργάνωσε ο Γενικός Οργανισμός Βιβλίου Αιγύπτου, συγκεντρώνοντας τον αριθμό των επισκεπτών άνω των δύο εκατομμυρίων!

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

Μέλος αποστολής ΕΙΠ