Ιωάννα Αδαμίδου: «Αύριο είναι πάντα μια καινούρια μέρα.»

Αγαπώ τους ανθρώπους που εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τους επαγγελματίες που περικλείουν με ευαισθησία και τρυφερότητα τους ανθρώπους που θα τους εμπιστευτούν και θα τους ζητήσουν βοήθεια σε ένα μείζον διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους τόσο στο κομμάτι της υγείας τους αλλά και της αισθητικής τους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στις κακές διατροφικές συνήθειες που σε κάποιες περιπτώσεις υπερτερούν των καλών, παίζοντας σημαντικό ρόλο η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Έτσι επικοινωνήσαμε με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κυρία Ιωάννα Αδαμίδου θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα με απώτερο σκοπό να συμβάλουμε, βάζοντας ένα λιθαράκι σε έναν καλύτερο τρόπο διατροφής, τονίζοντας σε ότι αφορά το θέμα του βάρους και μιας οποιασδήποτε διατροφής ότι θα πρέπει να απευθύνεστε και να εμπιστεύεστε μόνο τους ειδικούς πιστοποιημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους. Ευχαριστούμε τη κυρία Αδαμίδου για την άμεση  ανταπόκρισή της!

Αλήθεια, ποια είναι για εσάς η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή;

Αν μπορούσα να κάνω μόνο ΜΙΑ αλλαγή στη διατροφή κάποιου, αυτή θα ήταν οι ώρες των γευμάτων. Η πρόσληψη τροφής ανά 3-4 ώρες, είτε πρόκειται για βασικό γεύμα είτε για κάποιο σνακ, λειτουργεί εξαιρετικά στον κορεσμό και τον γλυκαιμικό έλεγχο, για όλους και όχι μόνο όσους αντιμετωπίζουν θέματα σακχάρου, προλαμβάνοντας τις λιγούρες, την υπερκατανάλωση θερμίδων, ή την έλλειψη ενέργειας και πιθανή ζαλάδα λόγω πολύωρης αφαγίας. Με απλά λόγια, χορταίνουμε και νιώθουμε καλά! Οι ώρες των γευμάτων επηρεάζονται συν τις άλλοις και από τις ώρες ύπνου, γι’ αυτό και είναι βασικό να κοιμόμαστε όσο το εφικτό πιο νωρίς. Μπορούμε να θέσουμε σαν στόχο να ξαπλώσουμε μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Από τότε που άρχισα να κοιμάμαι νωρίτερα, νιώθω άλλος άνθρωπος το πρωί, πιο ορεξάτη, ενεργητική και παραγωγική. Και τη διαφορά την είδα και στην επιδερμίδα μου.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση τροφής για να αισθανθούν καλά. Στην πραγματικότητα όμως αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί;

Έχω διαπιστώσει δύο κατηγορίες ανθρώπων από πλευράς αντίδρασης ως αποτέλεσμα κακής διάθεσης και αρνητικής ψυχολογίας. Αυτούς που τους κόβεται η όρεξη μαχαίρι, και εκείνους που πράγματι θα καταφύγουν σε ό,τι βρουν μπροστά τους, ορισμένες φορές υπερκαταναλώνοντας φαγητό ή είδη σνακ. Αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή είναι πως η τροφή μετατρέπεται σε όχημα παρηγοριάς, καταφύγιο. Και είναι λογικό έως ένα βαθμό, εφόσον υπάρχει μια αγαπημένη γεύση, το λεγόμενο comfort food, όπως μακαρόνια με κιμά, πίτσα ή κάποιο δελεαστικό γλυκό. Ωστόσο το πραγματικό καταφύγιο που έχουμε ανάγκη σε δύσκολες χρονικές στιγμές είναι η λύση στο πρόβλημα που μας στεναχωρεί, η αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου, ένα χαμόγελο και μια επιβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά. Ακόμη και τα ενθαρρυντικά λόγια ενός αγνώστου μπορούν να επιδράσουν θετικά στη διάθεσή μας. Ένας φίλος που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε. Θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο η επαφή με τους ανθρώπους, το να το συζητήσουμε, να εκμυστηρευτούμε τη στεναχώρια μας έστω και σε μια γενικότητα, ή το να ξεφύγουμε αφουγκραζόμενοι κάποιον άλλο, ή η επιδίωξη της μοναξιάς με μια βόλτα που θα μας ηρεμήσει. Ο ύπνος πάντα επιδρά κατευναστικά, συχνά και η μουσική ή μια αγαπημένη δραστηριότητα. Αύριο είναι πάντα μια καινούρια μέρα.

Η αγάπη μπορεί να παρέμβει στον τρόπο ζωής μας και στις διατροφικές μας επιλογές;

Νομίζω πως είμαστε ικανοί να θυσιάσουμε πολλά για την αγάπη, τον χρόνο και τις υποχρεώσεις μας, ακόμη και την ειλικρίνειά μας, αλλά και τις προσωπικές μας συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Αν το έτερο ήμισυ ασκείται, λογικά θα ασκηθούμε κι εμείς αφού η παρέα αν μη τι άλλο μας κινητοποιεί και περνάμε καλά μαζί, κάτι οπωσδήποτε ευχάριστο. Αν παραγγέλνει διαρκώς απ’ έξω, θα μας πάρει κι εμάς η μπάλα. Αν εντοπίζουμε υπερβάλλον βάρος στο αγαπημένο μας πρόσωπο, ίσως αποφεύγουμε να του/της το πούμε για να μην τον/την στεναχωρήσουμε. Το να μεριμνήσουμε καταρχήν για τις προσωπικές μας διατροφικές επιλογές και συνήθειες δεν είναι εγωισμός αλλά αυτοφροντίδα. Κι αν δε βρίσκουμε κίνητρο στον τρόπο ζωής του δικού μας ανθρώπου αλλά επιδρά αρνητικά στην υγεία αμφότερων, μπορούμε να του δώσουμε κίνητρο να μας ακολουθήσει ή να δοκιμάσει, αν πραγματικά τον αγαπάμε.

Είναι σημαντικό να υπάρχει πρωινή ρουτίνα; Κι αν ναι, ποια είναι η δική σας;

Όλοι έχουμε μια κάποια πρωινή ρουτίνα, έστω και κατά λάθος και όχι από συνειδητή επιλογή. Και η ρουτίνα μας προσαρμόζεται σε συνθήκες lockdown ή καλοκαιρινών διακοπών, κάτι που καλό είναι να κάνουμε συνειδητά ώστε να μας αρέσει και μας βολεύει περισσότερο. Τα πρωινά των lockdown άρχιζα με γυμναστική, κυρίως ποδήλατο, βρέξει-χιονίσει. Η τωρινή μου πρωινή ρουτίνα, έστω και σε πιο βιαστική εκδοχή τις καθημερινές που εργάζομαι, περιλαμβάνει καταρχήν προσωπική υγιεινή με τα αγαπημένα μου skincare προϊόντα και πρωινό, ελαφρύ αλλά θρεπτικό. Τα Σαββατοκύριακα τρώω πιο πλήρες πρωινό ενώ παρακολουθώ κάποιο podcast ή youtube video ενδιαφέροντός μου. Όταν έμενα στο εξωτερικό, μου άρεσε να ακούω ραδιόφωνο ενόσω ετοιμαζόμουν το πρωί για το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά, συνήθεια που θέλω να επαναφέρω! Στις καλοκαιρινές διακοπές έχω χρόνο για μια πιο ενδελεχή περιποίηση προσώπου και ένα πιο πλήρες πρωινό, ώστε να κινηθώ μετά σε κάποιο υγιεινό σνακ στην παραλία ή στην περιήγηση, και κυρίως βραδινό γεύμα στο ταβερνάκι πλάι στο κύμα.

  • Θέλετε να μας δώσετε μερικά μικρά μυστικά για ένα υγιές σώμα όλο το χρόνο;

Βεβαίως, και με πολλή χαρά:

  • Μη σκέφτεστε εποχές. Επιλέξτε θρεπτικές τροφές, ενυδατωθείτε επαρκώς, κοιμηθείτε και ασκηθείτε όλο τον χρόνο.
  • Φάτε περισσότερο φαγητό και λιγότερο ψωμί
  • Επιλέξτε αληθινές τροφές ανά 3-4 ώρες, ωμές ή φρεσκομαγειρεμένες, αντί να υπερκαταναλώνετε τυποποιημένα είδη σνακ που συν τις άλλοις δε θα σας χορτάσουν.
  • Αντί να εστιάζετε στο τι να μην φάτε (νιώθοντας αυτόματα ότι στερείστε), εστιάστε στο τι να φάτε.
  • Αντί να σας απασχολεί η εξαίρεση (μπουφές γάμου), επικεντρωθείτε στη συνήθεια (διατροφική καθημερινότητα). Τι κυριαρχεί;
  • Η άσκηση δεν ταυτίζεται με το γυμναστήριο. Κινηθείτε τακτικά με τον τρόπο που σας αρέσει, μόνοι ή με παρέα. Στόχος να αναζωογονηθείτε, να περάσετε καλά!

Τι σημαίνει για εσάς φιλία, τι αναζητάτε και τι προσφέρετε σε αυτή;

Μου αρέσουν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, τα βιώματά τους. Είναι πολύ βασικό για μένα να μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον ή κάποια, να εκπέμπω στο ίδιο μήκος κύματος, κι ας μην είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Αν υπάρχει επικοινωνία με ασίγαστο ενδιαφέρον, υπάρχει ένα υπόβαθρο φιλίας. Όταν σε αυτό προστεθεί ο σεβασμός και η εκτίμηση, τότε για μένα μπορεί να υπάρξει φιλία, όπου ξεκάθαρα διαθέτω τον χρόνο και το προσωπικό μου ενδιαφέρον. Η επικοινωνία στις δύσκολες στιγμές  φέρνει κοντά τους ανθρώπους, και αυτό είναι ωραίο κι ας μην ευδοκιμήσει ουσιαστική φιλία στην πορεία του χρόνου.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα κομμάτι της καθημερινότητάς  σας ως επαγγελματίας στον χώρο της υγείας;

Η εργασιακή μου καθημερινότητα έχει πολύ συναίσθημα. Όταν βλέπω τους ανθρώπους, τους πελάτες, τους ασθενείς, τους συναδέλφους και συνεργάτες, βλέπω συναίσθημα. Βλέπω απογοήτευση ή χαρά, άγχος ή ηρεμία, κόπωση στο βλέμμα και στη φωνή ή στον αντίποδα θετική ενέργεια, βλέπω τυπικότητα ή ζεστασιά. Προφανώς και σε μένα εντοπίζονται αυτά τα συναισθήματα, θέλοντας να πιστεύω πως επικρατούν αυτά με θετικό πρόσημο. Και έτσι όλοι αλληλεπιδρούμε, συνεννοούμαστε, συνεργαζόμαστε. Προσπαθώ να βοηθήσω τους ασθενείς και τους πελάτες στον διατροφικό τους στόχο, η διατροφή όμως εμπλέκεται ενεργά και με άλλα κομμάτια της ζωής και της καθημερινότητας, όπως ο ύπνος, η ψυχολογία, οι διαπροσωπικές σχέσεις. Άγχος, κατάθλιψη, προσωπικά προβλήματα έως και κακοποίηση έχουν αναφερθεί από πελάτες κατά τη διάρκεια συνεδρίας, και ενώ επιχειρούμε να δομήσουμε από κοινού το πλάνο διατροφής τους με κατάλληλες και ποικίλες διατροφικές επιλογές ώστε να φτάσουν στον στόχο βάρους ή ποσοστού λίπους ή υγείας ή αθλητικής επίδοσης που έχουν. Και η υγεία, σωματική και ψυχική, αποτελεί πολύτιμο αγαθό και δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο, ομοίως και η θρέψη.

Όταν φτάνει η νύχτα… τι σκέφτεστε; Νιώθετε για κάποια πράγματα τύψεις;

Όταν βραδιάζει νιώθω κάποιες τύψεις για ένα ή περισσότερα πράγματα που θα μπορούσα να είχα διεκπεραιώσει εκείνη την ημέρα αλλά δεν πρόλαβα. Οι τύψεις της τελειομανίας μάλλον, ευτυχώς τις ξεπερνώ γρήγορα αφού δεν έχω άλλη επιλογή, και οργανώνω τη σκέψη μου για την επόμενη ημέρα. Ξαπλώνοντας να κοιμηθώ, το μυαλό μου κάνει σενάρια διαχείρισης προβλημάτων και συνήθως μου δίνει μια καλή κατεύθυνση που δεν είχα καν φανταστεί πρωτύτερα, αλλά αποκτώ εκείνη ακριβώς τη στιγμή με καθαρή σκέψη. Και αποκοιμιέμαι.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Θα μοιραστώ τη φράση μιας ηλικιωμένης πελάτισσας μου, που βρήκα ιδιαίτερα σοφή καθότι ρεαλιστική: “Στη ζωή καλείσαι να αντιμετωπίσεις ό,τι έρχεται.

Ας το κάνουμε με θετική σκέψη.

Λίγα λόγια για την κυρία Ιωάννα Αδαμίδου:

Είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος, υπεύθυνη στη Bioiatriki+ Nutrition στη Θεσσαλονίκη και Επιστημονική Συνεργάτης της  ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Κατέχει  Πτυχίο στη Διατροφή & Διαιτολογία – BS Nutrition & Dietetics από το Ohio State University των ΗΠΑ, Πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Βιολογία – BSc (Honors) Applied Biology από το Kingston University του Λονδίνου, και Μεταπτυχιακό στην Ανοσολογία – MSc Immunology από το King’s College, London.

Διαθέτει αξιόλογη κλινική εμπειρία ως διαιτολόγος – διατροφολόγος και βιολόγος έπειτα από επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως με παχύσαρκους ασθενείς στο κέντρο Διαταραχών του Ύπνου του St Thomas’ Hospital του Λονδίνου, με καρκινοπαθείς και ασθενείς του κέντρου αποκατάστασης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ohio State University Wexner Medical Center, και στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ από το 2019.

Έχει εκπαιδευθεί στο food management, στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη, στις διατροφικές ανάγκες παιδιών αλλά και υπερηλίκων, στην αθλητική διατροφή και τον χειρισμό διατροφικών διαταραχών, και ασκεί διατροφική συμβουλευτική για έλεγχο βάρους, προβλήματα υγείας, και σωστή ανάπτυξη στα παιδιά. Επιπλέον έχει διδάξει επί σειρά ετών θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα Διατροφής και Βιολογίας στο New York College για τα πτυχία BSc (Honors) Human Nutrition και BSc (Honors) Biomedical Sciences του University of Greenwich.

Είναι μέλος του Academy of Nutrition & Dietetics (πρώην Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων) και υπήρξε Επικεφαλής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CPE Chair) του American Overseas Dietetic Association (AODA). Διετέλεσε μία από τις εκπροσώπους της πολιτείας του Ohio στο Public Policy Workshop του Academy στο Capitol Hill της Washington DC το 2006, όπου δραστηριοποιήθηκε σε θέματα διατροφικής πολιτικής. Είναι επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, με ιστορικό συμμετοχής σε ομάδες ειδικών και σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων εντός και εκτός Ελλάδος, συχνά ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, λατρεύει να γράφει κείμενα διατροφικού περιεχομένου και όχι μόνο, και ενημερώνει το κοινό για διατροφικά θέματα αιχμής μέσα από ομιλίες, online, τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος