Έναρξη 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου ΓΣΕΕ – Ομιλία Προέδρου

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα το 38ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής. Το Συνέδριο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του  σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η έναρξη του Συνεδρίου είχε προγραμματιστεί να κηρυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε επιστολή  όμως που απέστειλε προς την Συνομοσπονδία  η κυρία Σακελλαροπούλου γνωστοποίησε ότι λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα,  δε θα παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση.

 Η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές θα  αποτελέσει κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου. Για τα ΓΙΑΤΙ και το ΠΩΣ, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος, μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα επιδιωχθεί ομόφωνη συμφωνία εντός του Συνεδρίου για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ώστε να μην παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος δηλαδή η αδιαφάνεια, συγκάλυψη  μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη.

Στο 38ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μετέχουν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιας οργανώσεις. Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Στο συνέδριο παρίστανται και αντιπροσωπείες από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

 Οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ θα συνεχιστούν αύριο με ομιλίες εκπροσώπων, ενώ θα συζητηθεί αναλυτικά ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.

 Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο  Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

Η ομιλία του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλου 

– Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι στο 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

– Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία σας στο 38ο Συνέδριό μας.

Την ώρα της σιωπής, της ανθρώπινης συντριβής, οι ευχές μας είναι για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν την άδικη απώλεια των αγαπημένων τους στο αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Στα αυτιά μας όμως ηχεί ένα συνεχές ΓΙΑΤΙ.

ΓΙΑΤΙ πάλι μια τραγωδία;

ΓΙΑΤΙ ο αρχαίος μύθος της Ιφιγένειας παίρνει κατά καιρούς αληθινές διαστάσεις στις μέρες μας;

ΓΙΑΤΙ πρέπει να έχουμε τραγωδίες για να γίνουν –αν γίνουν– με τεράστιες καθυστερήσεις τα αυτονόητα και τα ΓΙΑΤΙ διαδέχονται τα ΠΩΣ:

ΠΩΣ θα διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και θα αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι;

ΠΩΣ οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών;

ΠΩΣ θα γίνει πραγματικότητα το ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ;

ΠΩΣ δεν θα κυριαρχήσει στην κοινωνία μετά τα δικαιολογημένα αισθήματα οργής για τους αδικοχαμένους, εντέλει και το αίσθημα της ατιμωρησίας;

Με συντριβή και ενσυναίσθηση θέτουμε ερωτήματα που θέτει κάθε συμπατριώτης μας που ζητά δικαιοσύνη και πράξεις ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες εθνικών διαστάσεων.

Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις – Δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις.

Θα συμβάλλουμε –εμείς στα συνδικάτα– με τις έρευνες και τις προτάσεις μας ώστε, αν υπάρξει πραγματικό πνεύμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της δικαιοσύνης, των επιστημονικών φορέων και όσων θα εμπλακούν, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί και να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.

Κυρίες και Κύριοι,

Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου μας σας διαβεβαιώνω πως θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα.

Θα ζητήσουμε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα υποβάλλουμε έρευνες και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς.

Όμως δεν επαναπαυόμαστε.

Θα εισηγηθώ στο συνέδριο να ληφθεί και απόφαση –και θα επιδιώξουμε ΟΜΟΦΩΝΙΑ– για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινόμενων του παρελθόντος, δηλ. αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ – ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Να νικήσουμε την αμεριμνησία, την γραφειοκρατία, την κομματική επανάπαυση για να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και ΚΡΑΤΟΣ δικαίου.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Να σταματήσουμε το εθνικό μας εκκρεμές στη θέση ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ και να μην ξαναγυρίσει ούτε στην ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ούτε στο ΔΙΧΑΣΜΟ.

Οι νέες γενιές που ετοιμάζονται να μας διαδεχθούν δεν έχουν ζήσει στο μεγαλύτερο μέρος της συνειδητής τους ζωής σχεδόν ούτε ώρα κανονικότητας.

Από τη μεγάλη κρίση των δίδυμων ελλειμμάτων στην προηγούμενη δεκαετία που έφερε τα μνημόνια των περικοπών, της απίσχνασης του κοινωνικού κράτους και των απορρυθμίσεων στην εργασία και χωρίς ούτε ελάχιστη χρονική ανάσα στις δύσκολες εποχές της υγειονομικής κρίσης και αμέσως στην ενεργειακή και σήμερα στην κρίση κόστους διαβίωσης που έφερε η ωμή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δύο συνάδελφοί μας από τα Ουκρανικά Συνδικάτα θα μας μιλήσουν αύριο για τη δική τους ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ τραγωδία. Συνάδελφοι, Γιούρι Κουρίλο και Γιάνα Σερμπίνσκα, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας. Οι Έλληνες είναι πάντα αλληλέγγυοι στους υπερασπιστές της πατρίδας τους.

Η Ευρώπη και ιδίως οι υπερεθνικοί της θεσμοί δοκιμάζονται. Παρά το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαρκή ειρήνη, για μια ακόμα φορά η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει θέατρο πολεμικών αναμετρήσεων και να επαληθευτούν κάποιοι που θεωρούν ότι «ο πόλεμος αποτελεί φυσική κατάσταση για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Η Ρωσική επέμβαση και η ένοπλη βία για την επαναχάραξη των συνόρων τροφοδοτεί έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό –κυρίως από την Τουρκία– που αποτελεί ορατό κίνδυνο και οδηγεί τη χώρα να δαπανά πολύτιμους πόρους για την άμυνά της, οι οποίοι περιορίζουν τις ροές προς την παιδεία και την υγεία.

Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη.

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ που αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των μισθωτών χωρίς ωστόσο να κατευθύνουν ούτε κάτι ελάχιστο προς αναπτυξιακές επενδύσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

  • Ζητάμε να μας δοθούν πίσω τα «εργαλεία» που με αγώνες κατακτήσαμε και τα μνημόνια βίαια μας στέρησαν.
  • Ζητάμε Ευρωπαϊκό συλλογικό και ατομικό Εργατικό Δίκαιο:
    • Προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
    • Εθνική σύμβαση μεταξύ Εργοδοτών και ΓΣΕΕ που θα προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό –όπως και η ΕΕ δέχεται– καθώς η «εργαλειόποιησή» του από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αποτελεί κοινωνική και δημοκρατική πρόκληση.
  • Ζητάμε ξανά τη μετενέργεια και την καθολική ισχύ των γενικών κλαδικών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων.

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

  • Ζητάμε και αγωνιζόμαστε για ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που ασφαλώς δεν αίρει την αντιπαλότητα των τάξεων, αλλά ρυθμίζει στις σύγχρονες συνθήκες ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων που δικαιώνουν προσδοκίες για μια κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική.

Κυρίες και Κύριοι,

Τύχη αγαθή βοήθησε και την έναρξη των συνεδρίων μας κήρυξαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, μεγάλοι άνδρες που είναι και παραμένουν αείμνηστοι: ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κάρολος Παπούλιας. Μίλησαν στις καρδιές των εργαζομένων. Δυστυχώς, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ήταν μαζί μας σήμερα. 

 Ευχαριστώ!