Επανεφεύρεση των Συνεταιρισμών στον Μαραθώνα

Πραγματοποιήθηκαν, στις 10/10/2022, τα «εγκαίνια» του «Αγροτικού Κηπευτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ» στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου του Μαραθώνιου δρόμου, στον Μαραθώνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου (με παρόντες γύρω στους εκατό συμπολίτες) η κα Ειρήνη Σπανού συντόνισε εξαιρετικά και ευδιάθετα την αμήχανη πρώτη επίσημη εμφάνιση των καλλιεργητών-παραγωγών σε δημόσια κοινωνική εμφάνιση.

Τους προσελθόντες καλωσόρισε ο κ Λάζαρος Οικονομίδης (πρόεδρος ΜΑΡΑΘΩΝΑ) εκ μέρους όλων των συνεταίρων, δηλαδή των: Παναγιώτη Μπάτρη, Νίκο Κοκόλη, Αλίκη Υφαντή, Γιάννη Σιδέρη, Γιάννη Κοκόλη, Βαγγέλη Σιδέρη, Σοφία Καρακόλη, Νίκο Κουρλή, Δημήτρη Χρυσίνα & Θανάση Κάκαρη & Γιώργο Παππά.

Η καλή διάθεση φιλοξένησε τις ευχές όλων των παρισταμένων για επιτυχία στο εγχείρημα, όπου μεταξύ άλλων διακρίναμε και ακούσαμε τους: κ Μαυρουδή Βορίδη (βουλευτή Ανατ. Αττικής και Υπουργό Εσωτερικών), τον κ Ευάγγελο Κυπαρίσση (Αντιδήμαρχο Μαραθώνα για την Επιχειρηματικότητα, την Πολιτική Προστασία & τον Πολιτισμό), τον Δρ Παναγιώτη ΧατζηΝικολάου (Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), κ Χρήστο Γιαννακάκη (Αντιπρόεδρο ΕΘΕΑΣ), κ Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος), κ Αθανάσιο Κελμάγερ (Πρόεδρο Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών), κ Γιάννη Δαβερώνη (Πρόεδρο Ένωσης Εστιατόρων Ανατ. Αττικής), κα Αργυρώ Ντάση (Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπανδριτίου), κα Σοφία Καρακόλη (Αντιπρόεδρο Γυναικείου Συνεταιρισμού Μαραθώνα), κ Κώστα Μαντζουράνη (Πρόεδρο ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Μενίδι, γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής), κ Γιάννη Καλτσή (Protypon), κα Αγγελική Χατζοπούλου (Προϊσταμένη ΔΑΟΚ Αν Αττικής), κα Όλγα Ζουλούμη, κ Ανδρέα Μπέκα, κ Φάνη Κατσανδρή, κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, κα Μαρία Στεφανοπούλου, κα Στεφανία Τσινούλη και άλλους.

Ακούστηκαν πολλά, από υπεύθυνα χείλη, όχι πάντα συμβατά με την ιδεολογία του συνεργατισμού (συνεταιρισμού), αλλά απολύτως νόμιμα με την σημερινή υπάρχουσα νομοθεσία. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι νόμοι του κράτους αλλάζουν με άλλους νόμους από την Βουλή των Ελλήνων και εκφράζουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο την κοινωνική δυναμική της κοινωνίας, για τις απόψεις της για ευρυθμώτερη διοίκηση του κράτους. Ακόμα και το Σύνταγμα του κράτους αλλάζει με συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες. Αλλά οι ιδέες δεν πρέπει να αλλοιώνονται ποτέ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι τρία: η Δημόσια Οικονομική, η Ιδιωτική Οικονομική και η Κοινωνική Οικονομία.

  1. Όταν επιχειρούμε σε κάποιο σύστημα οικονομικής διαχείρισης οι επιχειρήσεις στην Δημόσια Οικονομική ονομάζονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου-ΝΠΔΔ ή Οργανισμοί. Στόχο έχουν την προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες. Απαιτείται ισχύς-κράτος.
  2. Όταν επιχειρούμε στα πλαίσια της Ιδιωτικής Οικονομικής οι επιχειρήσεις ονομάζονται «εταιρείες» όπως Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης-ΕΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία & Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία-ΑΜΚΕ. Στόχο έχουν την αποκόμιση χρηματικού κέρδους από τον επενδυτή. Απαιτείται χρήμα-κεφάλαιο.
  3. Όταν επιχειρούμε στον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας οι επιχειρήσεις ονομάζονται Συνεργατισμοί (Συνεταιρισμοί), Ιδρύματα, Αλληλόχρεα Κεφάλαια & Ηθικές Τράπεζες. Στόχο έχουν την ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους. Απαιτείται η ύπαρξη Κοινωνικού Κεφαλαίου. Κοινωνικό Κεφάλαιο (ΟΧΙ χρήμα) είναι η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών του. Στόχος μιας διοίκησης σε κάποια δομή Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεταιρισμός) είναι να αυξήσει το Κοινωνικό Κεφάλαιο ανάμεσα στα μέλη. Χρήματα πάντα θα έχει κάποιος άλλος περισσότερα και θα μπορεί να διαλύσει τον Συνεταιρισμό. Άλλωστε οι Συνεταιρισμοί ΔΕΝ καταγράφουν ΚΕΡΔΗ. Τυχόν εναπομένοντα χρήματα, χαρακτηρίζονται «περίσσευμα», ΟΧΙ ΚΕΡΔΟΣ.

Οι συνεταιρισμοί χαρακτηρίζονται κυρίως ως Συνεταιρισμός παραγωγών (όπως οι αγροτικοί), Συνεταιρισμός εργαζομένων (όπως οι ΚοινΣΕπ), Συνεταιρισμοί Καταναλωτών (όπως Καταναλωτών, οικοδομικοί, προμηθευτικοί κλπ) και βέβαια Συνεταιρισμοί πολλαπλών ενδιαφερομένων (όπως ενεργειακοί κλπ). Σε όλο τον πλανήτη υποστηρίζονται τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας με ειδικές πρόνοιες.

Στην Αργεντινή, υπάρχουν πάνω από 11.357 συνεταιρισμοί με 9,1 εκατ. μέλη.

Στον Καναδά, τέσσερις στους δέκα Καναδούς είναι μέλη τουλάχιστον ενός συνεταιρισμού.

Στην Κίνα πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μέλη των συνεταιρισμών.

Στην Μεγάλη Βρετανία πάνω από 9,8 εκατ. άνθρωποι είναι μέλη των συνεταιρισμών.

Στην Βραζιλία πάνω από 5,6 εκατ. άνθρωποι είναι μέλη των συνεταιρισμών.

Στη Νορβηγία 1 στους 3 ανθρώπους είναι μέλος των συνεταιρισμών.

Στην Κολομβία, πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι είναι μέλη των συνεταιρισμών.

Στη Φινλανδία, μέλη συνεταιρισμών είναι 1.468.572 άτομα (το 62% των νοικοκυριών).

Στη Γερμανία, 20 εκατ. άτομα είναι μέλη των συνεταιρισμών, 1 στους 4 ανθρώπους.

Στην Ινδονησία, το 27,5% των οικογενειών (80 εκατ άτομα είναι μέλη συνεταιρισμών).

Στην Ιαπωνία, 1 στις 3 οικογένειες είναι μέλος ενός συνεταιρισμού.

Στη Κένυα 1 στους 5 είναι μέλος ενός συνεταιρισμού ή 5,9 εκατ άμεσα και 20 εκατ έμμεσα).

Στην Ινδία, πάνω από 236 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μέλη ενός συνεταιρισμού.

Στη Μαλαισία, 5,9 εκατ άνθρωποι (24% του πληθυσμού) είναι μέλη συνεταιρισμών.

Στη Νέα Ζηλανδία, το 40% του ενήλικου πληθυσμού είναι μέλη των συνεταιρισμών

Στη Σιγκαπούρη, το 50% του πληθυσμού (1,6 εκατ άνθρωποι) είναι μέλη ενός συνεταιρισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 4 άτομα είναι μέλος ενός συνεταιρισμού.

Οι συνεταιρισμοί δίνουν 100 εκατ θέσεις εργασίας παγκοσμίως (πολυεθνικές δίνουν -20%)

Στη Γαλλία, 21.000 συνεταιρισμοί παρέχουν πάνω από 4 εκατ θέσεις εργασίας.

Στη Γερμανία, 8.106 συνεταιρισμοί παρέχουν θέσεις εργασίας για 440.000 άτομα.

Στην Ιταλία 70.400 συνεταιριστικές κοινωνίες απασχολούν σχεδόν 1 εκατ άτομα (2005)

Στην Ευρώπη οι Συνεταιρισμοί παράγουν μέχρι 40% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μόνο 1,2%

Στην ΕΕ υπάρχουν κράτη που οι αγρότες είναι συνεταιρισμένοι έως 90%, στην Ελλάδα 10%!

Είναι αδικία, και αντίθετο με τα χαρακτηριστικά του συνεργατισμού (συνεταιρισμού), η εξώθηση των Συνεταιρισμών σε μια ιδιάζουσα μορφή ιδιωτικής οικονομικής, με προσανατολισμό στα εκχρηματισμένα κέρδη, στους επενδυτές και σε καφαλαιουχικά ποσοστά!

Η κοινωνίες θέλουν να δώσουν ευνοϊκές πρόνοιες στις συλλογικές δομές στην Κοινωνική Οικονομία με κοινωνικά χαρακτηριστικά και όχι σε νέου τύπου business. Η υφαρπαγή των προνοιών, απλά θα αφήσει «γυμνές» τις κοινωνίες, έρμαια στους ευκαιριακούς «επενδυτές» …

Το 1995 με διορατικότητα γράφηκε το βιβλίο «Η επανεφεύρεση των συνεταιρισμών: επιχειρήσεις για τον 21ο αιώνα», από τον Edgar Parnell, που εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2000, με ISBN 960-303-103-8. Αυθόρμητα μου ήρθε η ανάγκη να ξαναδιαβάσω στην 240 σελ Μια προσευχή για τους συνεταιρισμούς: «Θεέ μου σώσε τους συνεταιρισμούς. Κράτα τους μακριά από: Εκείνους τους ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ που θέλουν να τους διαλύσουν για να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Εκείνους τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που νομίζουν ότι τίποτα δεν μπορούν να καταφέρουν οι κοινοί άνθρωποι. Εκείνους τους ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ που δεν κουράζονται ποτέ να ανακαλύπτουν καινούργια προβλήματα που ποτέ δεν βρίσκουν χρόνο να τα λύσουν. Εκείνους τους ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ που θέλουν ο συνεταιρισμός να δουλεύει για αυτούς και όχι αυτοί για τον συνεταιρισμό. Εκείνους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που θέλουν να χρησιμοποιούν το συνεταιρισμό σαν σκαλοπάτι προς την εξουσία. Εκείνες τις ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ που θα έθαβαν τους συνεταιρισμούς στη γραφειοκρατία. Εκείνους τους ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΥΣ που προσπαθούν να προσαρμόσουν τους συνεταιρισμούς στην δική τους κοσμοθεωρία και δεν αποδέχονται ότι οι συνεταιρισμοί είναι οικονομικές επιχειρήσεις. Εκείνους τους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ που θα τους αναλάβουν για να τους ξεπουλήσουν. Βοήθησέ τους να προσφέρουν οφέλη, να εργάζονται για τα συμφέροντα των μελών τους, χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των εκτός συνεταιρισμού στην κοινωνία».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus