Επιχειρήσεις: 4 στις 10 εκφράζουν φόβο για «λουκέτο»

Με απαισιοδοξία βλέπουν την επόμενη μέρα οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς 4 στις 10 εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο το επόμενο διάστημα ενώ σχεδόν οι μισές (46,4%) έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Παράλληλα, το 63,1% των επιχειρήσεων εκτιμά πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το Β εξάμηνο του 2020, αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα για τον κλάδο ενώ όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες που φαίνεται πως πλέον και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή, καθώς το 91,6% των επιχειρήσεων εξ αυτών δήλωσε πως το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώθηκε η οικονομική του κατάσταση.

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με 1 στις 2 να έχουν ρευστότητα για έναν μήνα. Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν επαρκούν για περισσότερο από ένα μήνα. Χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν οι επιχειρήσει που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή καθώς 36,1% εξ αυτών δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, παρουσιάζουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ), στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%) και στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%).

Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%), στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%) Επίσης σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα.

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ καθώς από το 23,1% που ήταν το 2019, το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 48,5%. Το 2020 μάλιστα έκλεισε με ζημιές για το 69,1% των επιχειρήσεων εστίασης. Οι επιχειρηματίες του κλάδου καταγράφουν και το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας όσον αφορά στον χρόνο που θα απαιτηθεί για επιστροφή στην προ πανδημίας κατάσταση με το 72% να εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια.