Και η κτηνοτροφία είναι κομμάτι της Αττικής

Την Τρίτη, 16 Νοε 2021, στις 11.30 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα παραδώσει επιστολή με τα έντονα προβλήματα επιβίωσης της κτηνοτροφίας στον Περιφερειάρχη Αττικής.

Η περιαστική κτηνοτροφία είναι μια πολύ ταλαιπωρημένη κατάσταση στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου όλες οι βοσκήσιμες γαίες οικοπεδοποιήθηκαν και τσιμεντοποιήθηκαν … και αφαιρέθηκαν ανισόρροπα από την διαδικασία συμβολής στην αγροδιατροφική παραγωγή και την διατροφική αυτάρκεια, όπως μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής.

Στην λεγόμενη 6η διαβούλευση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2022-2027 που οργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Περιφέρεια Αττικής στις 7/10/2021 στα Μέγαρα Αττικής, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου της ΕΕ κ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, αλιεία κλπ) εκτός από την κτηνοτροφία, και χωρίς καμμιά αναφορά στην ανάγκη για βιώσιμη (αειφόρο) ισορροπία στο περιβάλλον της Αττικής.

Στις 10/11/2021 στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την κτηνοτροφία με πρόσκληση της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας Κτηνοτρόφων και με οικοδεσπότη τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Στην συζήτηση της 10/11/2021 στις 12.00, αλλά και στην συζήτηση της 10/11/2021 στις 21.00 ανάμεσα στους συμμετέχοντες διακρίναμε τους: κα Μάγδα Κοντογιάννη (συντονίστρια zoom), κ Αργύρη Μπαϊρακτάρη (πρόεδρο Συντονιστικής), κ Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αττικής), κα Ολυμπία Φυτούση (Χίος), κ Θωμά Καρυπίδη (Κιλκίς), κα Διαμάντω Κρητικού (Αμύνταιο), κ Θοδωρή Σπανό (Φαρκαδόνα), κ Κώστα Ακριτίδη (Προσωτσάνη), κ Αντώνη Τσίτσια (Τύρναβο), κ Θωμά Μόσχο (Καστοριά), κ Νίκο Δημόπουλο (Καβάλα), κα Βίκυ Σαργιώτη (Καρδίτσα), κα Ελπίδα Σιδηροπούλου (Σέρρες), κα Ειρήνη Σερέτη (Πέλλα), κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα) και πολλούς άλλους. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

• Η ανικανότητα της ελληνικής διοίκησης στην εξασφάλιση επαρκών χώρων δημιουργίας τροφής (βοσκήσιμες γαίες, κτηνοτροφικά πάρκα, αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, οικοτεχνία, αγορές αγροτών κλπ) επιβάλει την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω εξάρτησης της κτηνοτροφίας από τις ζωοτροφές του εμπορίου οι οποίες έχουν φέτος μεγάλη και παρατεταμένη αύξησης της τιμής τους.

• Τα άρθρα της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 1217/264725/27.09.2021, που αφορούν τους κτηνοτρόφους πρέπει να αποσυρθούν και να επαναξιολογηθούν και με την σύμπραξη των κτηνοτρόφων.

• Η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος των άμεσων επιδοτήσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υφίσταται «συστηματική» αρπαγή από επιτήδειους με πλήρη αδιαφάνεια, απαράδεκτη για διανομή δημοσίου χρήματος, και μάλιστα υφαρπάζοντας τα χρήματα από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους.

• Το ελληνικό κράτος εισπράττει απαράδεκτα υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου και μάλιστα για ένα μέσο-εργαλείο παραγωγής, όπου το πετρέλαιο είναι απαραίτητο μέσο παραγωγής, σε έναν παραγωγικό τομέα. Πρέπει να αφαιρεθεί.

• Ο αγροτικός τομέας περιλαμβάνει κυρίως την γεωργία, την κτηνοτροφία, την

αλιεία & την δασοπονία και ΜΟΝΟ συμπληρωματικά την παραγωγή ενέργειας, την μεταποίηση & εμπορία της δικιάς σου παραγωγής και την προσφορά υπηρεσιών τουρισμού από αγρότες. Είναι απαράδεκτη η τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, και βέβαια πρέπει να γίνεται χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

• Επιβάλλεται η εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΓΠ 2021-2027.

Ο σημαντικός ρόλος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα επιβάλλεται να επικοινωνηθεί και εκτός των κτηνοτρόφων και να τον συνειδητοποιήσουν όλοι οι συμπολίτες, και όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδος.

Οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν ότι πρέπει όλοι μαζί οι κτηνοτρόφοι να επιδιώξουν μα ενημερώσουν τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και τους Βουλευτές των περιφερειών που έχουν κτηνοτροφία.

Στην Αττική υπάρχουν ακόμα και σήμερα 200.000 περίπου αιγοπρόβατα, 3.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, κοτόπουλα-κότες, χοίροι, κουνέλια και άλλα. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσπαθεί να στηρίξει τους 1.800 περίπου επαγγελματίες αιγοπροβατοτρόφους της παραδοσιακά ενταγμένης στην ύπαιθρο της Αττικής αιγοπροβατοτροφίας σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Η παραδοσιακή κτηνοτροφία στην Αττική ήταν κυρίως μετακινούμενη, ΑΠΟΛΥΤΑ προσαρμοσμένη στο Αττικό περιβάλλον και στις κλιματικές συνθήκες του λεκανοπεδίου της Αττικής και των γύρω ορεινών όγκων, συμβάλλοντας στην αειφορία της Αττικής όλης. Οι σημερινές επιλογές των εκλεγμένων πολιτικών και του συστήματος των γραφειοκρατών, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, τσιμεντοποιούν «τα πάντα» και καταστρέφουν με επιλογή την Αττική …

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής μετά από μακρό «ψηφιακό ακτιβισμό» (πάνω από 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις), και λόγω αυστηρού εργασιακού καθημερινού φόρτου εργασίας, 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο με την ένταση των γεννήσεων αποφάσισε να ενημερώσει για την ένταση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας τους βουλευτές της Περιφέρειας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής.

Την Τρίτη, 16 Νοε 2021, στις 11.30 ευάριθμος αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγιεινής, θα επιδιώξει να παραδώσει επιστολή με τα καινοφανή προβλήματα της κτηνοτροφίας, στον Περιφερειάρχη Αττικής, πετυχαίνοντας ίσως την πρώτη συνάντηση κτηνοτρόφων με τον σημερινό Περιφερειάρχη Αττικής.

Δεν έχει σημασία εάν είναι καταγεγραμμένα 200.000 αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ σε άλλην Περιφέρεια (Κρήτης) φαίνονται να έφθασαν πέρυσι τα 6.300.000 τα αιγοπρόβατα, σημασία έχει ότι για τα βοσκοτόπια τους στην Πάρνηθα οι βοσκοί της Αττικής έχουν δέκα επτά (17) δολοφονηθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές (23/7/1944) βοσκούς, που φαίνεται ότι η σημερινοί εκλεγόμενοι πολιτικοί λησμονούν εσκεμμένα. Και βέβαια τα βοσκοτόπια των κτηνοτρόφων της Αττικής έχουν γίνει είτε χώροι αναψυχής, είτε τσιμεντοποιήθηκαν από επιτήδειους πολεοδόμους, εκλεγμένους τοπικούς «άρχοντες» και εμπόρους του real estate.

Σημασία για την αειφορία (και επιβίωση) έχει η ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα.