Προ των πυλών η ηλεκτρονική πύλη των ελληνικών startups

Ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας Elevate Greece, που θα αποτελεί το “σημείο συγκέντρωσης” του οικοσυστήματος καινοτομίας

Την πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνολική υποστήριξή του μέσα από φορολογικά – και όχι μόνο – κίνητρα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Βασικό εργαλείο για τη στήριξη των startups και του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, θα αποτελέσει το πρώτο επίσημο μητρώο για startups στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί γεγονός το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. 

Το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα μπαίνει σε μια πρακτική διαδικασία χαρτογράφησης, η οποία θα πάρει τη μορφή του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Elevate Greece”.

Η πλατφόρμα θα αποτελεί την “ηλεκτρονική πύλη” εισόδου όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, αποτελώντας την πρώτη ολοκληρωμένη, επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισήχθη, ήδη, προς συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στόχος είναι το Μητρώο να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. 

Αξιολόγηση
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το μητρώο θα εξελιχθεί “σε μία πύλη εισόδου όλου του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το ElevateGreece και πλέον, μέσα από το Διαδίκτυο, θα μπορεί κάποιος να έχει εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας”. Όπως είπε ο ίδιος, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορέσει να προσεγγίσει ανθρώπους και επιχειρήσεις, που θέλουν να συνεργαστούν με τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, θα αξιολογούνται οι αποδόσεις των νεοφυών εταιρειών, βάσει συγκεκριμένων δεικτών ετησίως και θα υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού πολιτικών, ανάλογα με τις ανάγκες του συνόλου των επιχειρήσεων. 

Φορολογικά κίνητρα
Την ίδια στιγμή, η ελληνική Πολιτεία, για πρώτη φορά, θεσμοθετεί ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για το οικοσύστημα των startups και ειδικότερα για τους επενδυτικούς “αγγέλους”. “Αν θέλουμε, πράγματι, να στηρίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία και θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να επενδύσουν στις νέες ιδέες των νέων επιστημόνων και των νέων επιχειρηματιών μας, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο”, τόνισε ο κ. Δήμας. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι “με τη θεσμοθέτηση ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα, που επενδύουν σε επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δίνουμε το έναυσμα, δίνουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να επενδύσουν στις καλές ιδέες που έχουν οι Έλληνες”.