Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας έχει αναρτηθεί η υπ’ αριθμ. 584/65380/3-3-2023 (AΔΑ: 9Δ7Ω4653ΠΓ-9ΨΩ) Απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Δ/νσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αποδοχή αιτήματος καταχώρησης της ονομασίας «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αίτημα καταχώρησης θα διαβιβαστεί από τη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, στην περίπτωση που ένας ενδιαφερόμενος εκκινήσει διαδικασία ενώπιον εθνικού δικαστηρίου σχετιζόμενη με το εν λόγω αίτημα, αυτό θα πρέπει να γνωστοποιηθεί άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ προκειμένου εν συνεχεία να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι είναι το τσαλαφούτι
Το τσαλαφούτι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό, μαλακό αλειφόμενο λευκό τυρί, με βελούδινη υφή, κρεμώδη αίσθηση και με περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου 75%. Το γνήσιο αυτό ελληνικό προϊόν με την δροσερή του γεύση, – συνδυασμός από γιαούρτι κρέμα και βούτυρο μαζί- χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε σαλάτες και συνδυάζεται με κρεατικά και αλλαντικά ή ακόμα και σε απολαυστικά επιδόρπια και πωλείται πλέον συσκευασμένο στο εμπόριο.
Έχει χαμηλά λιπαρά, απαλή- κρεμώδη υφή, ήπιο άρωμα και ελαφρώς όξινη, πικάντικη και ευχάριστα αλμυρή γεύση. Είναι τυρί όξινης πήξης, η οποία γίνεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία όπως γίνεται και η ωρίμασή του. Μοιάζει με το Κατίκι Δομοκού, το γαλοτύρι και το ανεβατό. Παρασκευάζεται κυρίως στα Τζουμέρκα και στην Ευρυτανία και σε σχέση με το γαλοτύρι έχει διαφορά –μεταξύ άλλων – και στα ρεολογικά χαρακτηριστικά του.
Ο τρόπος παρασκευής του μοιάζει με αυτό του γαλοτυριού αλλά το αυθεντικό τσαλαφούτι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο εποχικό προϊόν που παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου (το τελευταίο γάλα της γαλακτικής περιόδου, το οποίο έχει πιο παχύρευστη σύσταση) το οποίο βράζεται και αλατίζεται υπό βρασμό. Στη συνέχεια, σκεπασμένο, κρυώνει, συνήθως σε τρεχούμενο νερό (ποτάμι) ή σε σπηλιά και αναδεύεται μια με δύο φορές την ημέρα. Σε περίπου 20 ημέρες γίνεται παχύρρευστο και μπορεί να καταναλωθεί. Το γάλα που χρησιμοποιείται για το τσαλαφούτι θα πρέπει να παράγεται από ζώα τα οποία διαβιούν ελεύθερα σε ορεινές περιοχές.