Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: ο Πρόεδρος του Ισραήλ στο Ευρωκοινοβούλιο

Την Πέμπτη 26/1 στις 10:30 (ώρα Βελγίου), ο Ισραηλινός πρόεδρος Isaac Herzog θα μιλήσει στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola θα απευθύνει χαιρετισμό, κηρύσσοντας την έναρξη της ειδικής συνόδου ολομέλειας του ΕΚ.

Μετά την ομιλία του προέδρου Isaac Herzog οι ευρωβουλευτές θα τηρήσουν ένα λεπτό σιγής.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με εκτέλεση του μουσικού έργου του Maurice Ravel «Kaddish» από τους Chen Halevi (κλαρινέτο) και Jenő Lisztes (τσίμπαλο).

Μετά το πέρας της τελετής (περίπου στις 11:45, τοπική ώρα), η πρόεδρος Metsola και ο πρόεδρος Herzog θα εγκαινιάσουν μπροστά στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα «ο Πρόσφυγας», το οποίο επιμελήθηκε ο Felix Nussbaum.

Το 2023 σηματοδοτεί επίσης 75 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005 για να τιμήσει το Ολοκαύτωμα και την 60ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή ζωντανά την Πέμπτη από το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και μέσω του EbS+.

Isaac Herzog

Γεννημένος στο Τελ Αβίβ το 1960, ο Isaac Herzog εξελέγη ενδέκατος πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ το 2021. Εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ) το 2003 και έκτοτε ανέλαβε σειρά υπουργικών αξιωμάτων. Το 2013 εξελέγη Πρόεδρος του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος και τον Ιούνιο του 2018 εξελέγη Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εβραϊκής Υπηρεσίας για το Ισραήλ.

Στη φωτογραφία: Η Eva Wachsmann (είναι δεύτερη από τα αριστερά) γεννήθηκε στο Kosice Mesto, στην πρώην Τσεχοσλοβακία στις 22 Μαρτίου 1930. Εδώ απεικονίζεται με την οικογένειά της στο σπίτι της οικογένειας. Η Εύα ήταν εννέα ετών όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν επέζησε του Ολοκαυτώματος. Δολοφονήθηκε από τους Ναζί στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς Μπίρκεναου. Φωτογραφία: Αρχεία Yad Vashem, Hall of Names