Ουκρανία: ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Το ειδικό διεθνές δικαστήριο θα πρέπει αναζητήσει ευθύνες για πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και τους συμμάχους τους για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

• Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη
• Υποστήριξη των ουκρανικών αρχών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων
• Ζωτικής σημασίας η ταχεία δράση

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, 19-5-2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο διεθνών διαδικασιών και δικαστηρίων για την υποστήριξη της δίωξης των υπευθύνων σε Ρωσία και Λευκορωσία για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης. Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι έρευνες αυτές και οι επακόλουθες διώξεις να ασκηθούν σε όλο το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου.

Το ψήφισμα σχετικά με την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία εγκρίθηκε με ανάταση χεριών.

Ειδικό διεθνές δικαστήριο

Το κείμενο που εγκρίθηκε καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να του ανατεθεί η δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, για το οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει δικαιοδοσία, καλώντας τους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές και τους συμμάχους τους να λογοδοτήσουν. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης την ΕΕ να παράσχει, το συντομότερο δυνατόν, όλους τους αναγκαίους ανθρώπινους και δημοσιονομικούς πόρους και τη διοικητική, ερευνητική και υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτούνται για τη σύσταση του εν λόγω δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το ΕΚ, οι καταγγελίες περί θηριωδιών, όπως οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί πόλεων και κωμοπόλεων, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις, η χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών, οι επιθέσεις κατά αμάχων που προσπαθούν να διαφύγουν μέσω προσυμφωνημένων ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι εκτελέσεις και η σεξουαλική βία συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου, λένε ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει διωχθεί.

Άμεση δράση

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με εγκλήματα πολέμου. Εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στην έρευνα του εισαγγελέα του ΔΠΔ και στο έργο της εξεταστικής επιτροπής του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και των ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ουκρανικών αρχών που εργάζονται για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την κοινή ερευνητική ομάδα που συγκροτήθηκε από τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία και συντονίζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στην οποία θα συμμετέχει η Εισαγγελία του ΔΠΔ, ενώ ενθαρρύνουν και άλλα κράτη μέλη να συμμετάσχουν.