Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Ενιαία Αγορά έχει μεταμορφώσει την Ευρώπη, και τι άλλο μπορεί να γίνει για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές της.
Η Ενιαία Αγορά ανά τα χρόνια
Ως ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων στην εσωτερική αγορά της Ένωσης.
Ο εναρμονισμός και η αμοιβαία αναγνώριση των προτύπων επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε μια αγορά σχεδόν 450 εκατομμυρίων ατόμων, ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να ζήσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
Τα θεμέλια της Ενιαίας Αγοράς τέθηκαν με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, που υπεγράφη το 1986 και είχε ως στόχο την άρση των εμποδίων που δυσκόλευαν τις εξαγωγές προς άλλες χώρες της ΕΕ.
Στα τέλη του 1992, η πλειοψηφία των εμποδίων στο εμπόριο είχε καθαιρεθεί και το 1993 σηματοδοτούσε την έναρξη της Ενιαίας Αγοράς.
Δείτε το βίντεο μας για να ανακαλύψετε τις σημαντικότερες στιγμές στην ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ενιαία Αγορά παραμένει έργο εν εξελίξει. Η ΕΕ προσπαθεί να εξαλείψει τα υπόλοιπα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία και να προσαρμόσει την αγορά στις νέες εξελίξεις, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε μια βιωσιμότερη οικονομία.
Το 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη των Ψηφιακών αγορών και την Πράξη των Ψηφιακών Υπηρεσιών οι οποίες επιβάλλουν κοινές απαιτήσεις όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες στην ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, δικαιότερου και διαφανέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη κατοχύρωση του δικαιώματος στην επισκευή για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να μειώσουν την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής μας.
Το Κοινοβούλιο θα ήθελε επίσης να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ενιαίας Αγοράς απέναντι σε κρίσεις, όπως η πανδημία του COVID-19, oι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχής της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ατόμων.
Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα παραπάνω και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ενιαία Αγορά με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, και θα ψηφίζουν έκθεση με τις θέσεις του Κοινοβουλίου.
Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1983. Από 1985 έως 2021 στη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης -Επικοινωνίας (Πιερία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Παράλληλη εργασία: 1985 – 2000 σε Νομαρχία - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας (Γρ. Τύπου, Πολιτισμού, Τουρισμού, Νέας Γενιάς κ.α.)
2000-2001 στο Δήμο Πιερίων (συνεργάτης Δημάρχου, οργάνωση Δήμου, κανονισμοί λειτουργίας, συγκρότηση Νομικών Προσώπων, Γραφείο Τύπου κ.α.)
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μέλος Δ.Σ. (Γραμματέας 2002 – 2011, Πρόεδρος 2012 – 2022).
Ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ., πρόεδρος Δ.Σ. σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς, Αναπτυξιακούς και Οικολογικούς Συλλόγους.