Την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος την ξενάγησε στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του κτηρίου ανήμερα της εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της 108ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης.
Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο και τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κ. Καράογλου παρουσίασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του κτηρίου και οι οποίες αντικατοπτρίζουν σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας.
Προσφωνώντας την Ανώτατη Πολιτειακή Άρχοντα ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι “το ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου τεκμηριώνει την άποψη ότι το παρελθόν είναι ένα ύφασμα που δεν μπορεί να ξηλωθεί, διότι στο εσωτερικό του αντηχεί η ιστορία και αποτυπώνεται η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης”.
Εξιστορώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας γεγονότα-σταθμούς που σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή του κτηρίου, ο κ. Καράογλου έκανε μια αναδρομή από τη λειτουργία του ως διοικητικό κέντρο των Οθωμανών μέχρι την ίδρυση και την εγκατάσταση σε αυτό του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. “Με την απόφαση να προχωρήσουμε στη δημιουργία κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης επιχειρούμε να δώσουμε φωνή στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης. Το κτήριο μας διηγείται τι συνέβη στο εσωτερικό του και οι επισκέπτες περιηγούνται σε χώρους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό αποτελεί τιμή το γεγονός ότι είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο της πόλης που στεγάζει υπηρεσίες και συγχρόνως διαθέτει μόνιμη έκθεση στην οποία παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό. Δικαιωματικά μπορούμε να καμαρώνουμε ότι εδώ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας” πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ιστορία που συνοδεύει το Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) σημείωσε ότι διδάσκει και παρακινεί, αποτελώντας οδοδείκτη της εθνικής μας συνέχειας. Πρόσθεσε δε, με αφορμή την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, ότι η πατρίδα μας είναι η φωνή της λογικής και δύναμη ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αν όμως, παρ’ ελπίδα χρειαστεί, η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι ξέρουμε να αποκρούουμε με ένα γενναίο “όχι” τους ξένους επιβουλείς, διατρανώνοντας την εθνική μας υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Οι “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει είναι ξεκάθαρες και εάν κάποιοι κάνουν το λάθος να τις παραβιάσουν, ας είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες”.
Στην αντιφώνησή της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι θεωρεί την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη απαραίτητη ως έκφραση τιμής στην ιστορία της πόλης, στο λαμπρό παρελθόν της και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της.
“Και είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης και το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης”, συνέχισε, “αφού παράλληλα με την ιστορία του κτηρίου παρακολουθούμε μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που εκτίθεται εδώ την πολυκύμαντη διαδρομή της Θεσσαλονίκης από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έως σήμερα.
Έτσι και αλλιώς τα δημόσια κτήρια είναι και λίκνοι ιστορίας, αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής ιστορίας. Όμως το Διοικητήριο είναι ξεχωριστό. Επιβάλλεται με τη μνημειακή του όψη, τη λεπτότητα του παρά τις διαστάσεις του, τα νεοκλασικά στοιχεία που κοσμούν την πρόσοψή του. Υπέστη μεταβολές και τροποποιήσεις, αλλά δεν έχασε το χαρακτήρα του. Συνδέθηκε με κορυφαία γεγονότα όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που γιορτάζουμε σήμερα, μια στιγμή μεγάλου ιστορικού βάρους που απεικονίστηκε ζωγραφικά και εκτίθεται πλάι σε πολλές ακόμα φωτοαπεικονίσεις προσώπων, γεγονότων, αστικών τοπίων και διατηρητέων σπιτιών των αρχών του 20ου αιώνα.
Εύχομαι ο εκθεσιακός χώρος που εγκαινιάστηκε στο Διοικητήριο να γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς ώστε να έρθουν σε επαφή με τρόπο απτό και ελκυστικό με τη μακρά ιστορία τους και τους σημαντικούς σταθμούς της”.
Σε ανάμνηση της επισκέψεως της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, της προσέφερε ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912 και τρία αυθεντικά καρτ ποστάλ εποχής τα οποία τεκμηριώνουν την ιστορική εξέλιξη του κτηρίου.