Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα, όπως όλος ο πλανήτης, ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του ιού CONVID 19, του οποίου οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, την οικονομία, τις καθημερινές συνήθειες είναι ακόμα απροσδιόριστες.
Για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων και η ελληνική κυβέρνηση, εξαγγέλλει σειρά μέτρων, σταδιακά, ανάλογα με την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πού νωρίς να εκτιμηθεί εάν τα μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα ή εάν είναι τα σωστά. Άλλωστε, αυτά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους.
Θα σταθούμε μόνο στην έλλειψη όπως φαίνεται μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, της μεταποίησης και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών.
Η διαφαινόμενη μείωση του τουρισμού, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της χώρας, αλλά και μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, οι συνθήκες καραντίνας που εκτιμάται ότι θα βρίσκεται η χώρα την περίοδο του Πάσχα, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το τοπίο για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα της χώρας μας.
Θετικό σαν μέτρο, ότι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων παραμένουν ανοιχτά, για να στηρίξουν την παραγωγή τεχνικά και τον παραγωγό οικονομικά, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης και τα ίδια.
Οι έλεγχοι για την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων προϊόντων θα πρέπει να ενταθούν με παράλληλη ενίσχυση του ΕΦΕΤ.
Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να έχουν σαν στόχο την επάρκεια της αγοράς και όχι την κερδοφορία των εισαγωγέων σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών της χώρας.
Αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι και ποινές σε φαινόμενα κερδοσκοπίας που ήδη από τις πρώτες μέρες έκαναν την εμφάνιση τους, αρχικά, στα είδη ατομικής προστασίας.
Εν κατακλείδι, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια και σε αυτή την κρίση. Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα στηρίξουν αυτούς στους οποίους στηρίζεται η οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών τούτη τη δύσκολη περίοδο.
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.