Το πλατανόδασος του Αγ. Νικολάου, δίπλα στον ποταμό Αράπιτσα, προβάλλεται ως ένας επίγειος παράδεισος. Για την ανάπλασή του, ο Δήμος Νάουσας, βραβεύτηκε με το Ειδικό Ευρωπαϊκό βραβείο αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997.
Αναπόφευκτα σκέφτεται κανείς και οδηγείται σε συγκρίσεις, καταλήγοντας στο ερώτημα : “γιατί όχι κι εμείς;”. Γιατί όχι και το Πλατανόδασος στη Νεοκαισάρεια, δίπλα στον ιστορικό ποταμό Αίσωνα; Το δάσος των παιδικών μας αναμνήσεων από Πρωτομαγιές και σχολικές εκδρομές. Αυτό που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας… κοντά στο δίκτυο των δρόμων προς τους αμπελώνες και τις κερασιές της Ράχης, τον οικισμό της Άνω Μηλιάς κι ύστερα προς το καταφύγιο της Σαρακατσάνας και τις κορφές των Πιερίων, τον οικισμό της Λόκκοβης κι από εκεί προς τον Κοκκινοπηλό … το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου κι ύστερα προς το Καταφύγι Κοζάνης και τα Ριζώματα Βεροίας.
Γιατί το δικό μας Πλατανόδασος, κατέληξε συνώνυμο της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας; Γιατί αφέθηκε αφιλόξενο για τους φίλους της Φύσης και του Ανθρώπου και οδηγήθηκε στην ερήμωση ως πεδίο ελεύθερο σε λαθροϋλοτόμους; Η αξιοποίησή του και η δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής, θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην τουριστική και αλληλένδετα οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με τεράστια οφέλη για την πόλη και τα χωριά των Πιερίων.
Τον Μάιο του 2019, σε δελτίο τύπου με θέμα τη «σκανδαλώδη εγκατάλειψη» του πλατανόδασους, διαβάζαμε: «Οι πολίτες έχουν μνήμη και γνώση πλέον. Ξέρουν ποιες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και θα τις αποδώσουν στις εκλογές. Φτάνει πια, όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες…». Έκτοτε, η Δημοτική Αρχή ανανεώθηκε αλλά δεν υπήρξε, μέχρι σήμερα, καμία εκκίνηση ενδιαφέροντος. Όσο ακόμα είναι καιρός, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, με πρώτο τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Δήμο Κατερίνης για να μην χαθεί οριστικά η ευκαιρία, να αναγεννηθεί το Δημοτικό Δάσος της Νεοκαισάρειας, ως πηγή ζωής κι ελπίδας! Ειδάλλως, σιμά κοντά είναι και οι επόμενες εκλογές.
Ανωνύμου της Πιερίδος