Διήμερο Εμψύχωσης Οινοποιών Πιερίας: Ολοκληρώθηκε με Ιδιαίτερη Επιτυχία η Πρωτοβουλία της Πιερικής Αναπτυξιακής

Η Πιερία ανέδειξε τη δυναμική της στον αμπελοοινικό τομέα μέσα από ένα διήμερο εξειδικευμένων δράσεων που διοργάνωσε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ / CLLD – LEADER Πιερίας.

Το Διήμερο Εμψύχωσης Οινοποιών Πιερίας, που υλοποιήθηκε με την οργανωτική επιμέλεια της αναδόχου εταιρείας Open Ways Events & Travel, περιλάμβανε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, της εξωστρέφειας και της δικτύωσης των τοπικών οινοποιών.

Η ημερίδα της Δευτέρας 26 Μαΐου, που πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Village Hotel & Spa, αποτέλεσε τον πυρήνα του διημέρου και συγκέντρωσε κορυφαίους εισηγητές από τον ακαδημαϊκό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο του κρασιού και της γαστρονομίας. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας, δημιουργός του περιοδικού Carpe Vinum, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ουσιαστική ροή της συζήτησης και στη σύνδεση των τοπικών παραγωγών με την ευρύτερη επαγγελματική κοινότητα. Την ημερίδα χαιρέτησε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής και Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία, η οποία δήλωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER, διοργανώνεται ένα διήμερο εμψύχωσης, μια εκδήλωση που εστιάζει στην επιμόρφωση, τη δικτύωση και τη στρατηγική ενδυνάμωση του οινοποιητικού κλάδου, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προσέλκυση νέων ευκαιριών και την τοποθέτηση των οινοποιών της Πιερίας στον χάρτη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Συνέχισε ότι η Πιερία αυτές τις 2 ημέρες γίνεται το επίκεντρο ενός διημέρου αφιερωμένου στην ανάδειξη, ενίσχυση και εμψύχωση των τοπικών οινοποιών και των επαγγελματιών του ευρύτερου γαστρονομικού και τουριστικού συστήματος.

Στις θεματικές ενότητες της ημερίδας περιλαμβάνονταν:

  • Αμπελουργία και παραγωγή σταφυλιού, από τον Καθηγητή του ΑΠΘ Στέφανο Κουνδουρά.
  • Οινολογία και δυναμικές ποικιλίες, από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Κοτσερίδη.
  • Εξαγωγές και εξωστρέφεια, από τον οινολόγο Ανέστη Χαϊτίδη.
  • Η αγορά και τα wine bars, από τον επιχειρηματία των «Warehouse» Γιώργο Κανόπουλο
  • Επικοινωνία, αφήγηση και social media, από τον Δημήτρη Σπυριδάκο, την Πόπη Wallick, τον Λευθέρη Πλακίδα και άλλους επαγγελματίες του χώρου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία τοπικών ετικετών από 12 οινοποιεία της Πιερίας, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου, επιχειρηματιών της εστίασης, δημοσιογράφων και ειδικών της αγοράς.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων από σημεία οινικής κατανάλωσης, wine bars και εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μετέφεραν πολύτιμες εμπειρίες και προτάσεις για την παρουσίαση και την εμπορική τοποθέτηση των Πιερικών κρασιών.

Στα πλούσια συμπεράσματα της ημερίδας, που συγκέντρωσε ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Πιερικής Αναπτυξιακής, κος Ζαπουνίδης Κώστας, κατεγράφησαν μεταξύ άλλων: η ανάγκη συνεργατισμού για κοινές δράσεις και κοινό εξοπλισμό, η υιοθέτηση της εξωστρέφειας ως εργαλείου ανάπτυξης του κλάδου τοπικά, τα οφέλη της χρήσης των social media που πρέπει να είναι μόνιμη και όχι αποσπασματική, η ανάγκη έρευνας για καταγραφή γηγενούς ποικιλίας-αν υπάρχει ή η χρήση μιας κοινής ποικιλίας που παράγεται τοπικά ως επίκεντρο, η ανάγκη ενός τοπικού branding, η συνεχής παρουσία στον σχετικό με τον οίνο τύπο και κανάλια επικοινωνίας. 

Την Τρίτη 27 Μαΐου, η δράση συνεχίστηκε με επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες της Πιερίας από τους προσκεκλημένους εισηγητές και επαγγελματίες. Σκοπός αποτέλεσε η επί τόπου γνωριμία με τα αμπέλια, τα κελάρια και τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες οινογνωσίας που υπάρχουν τοπικά, ώστε οι προσκεκλημένοι επαγγελματίες του κλάδου να προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους στα οινοποιία και τους οινοποιούς της Πιερίας. Οι άμεσες επαφές με τους παραγωγούς και η δοκιμή των κρασιών επί τόπου, ενίσχυσαν περαιτέρω τη σύνδεση και το ενδιαφέρον για τα κρασιά του τόπου.

Η πρωτοβουλία αυτή της Πιερικής Αναπτυξιακής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο στήριξης των τοπικών παραγωγών και ανάδειξης της Πιερίας ως ανερχόμενου οινικού και γαστρονομικού προορισμού.

Ο Διάλογος
Ομάδα Σύνταξης at  | [email protected] | Website |  + posts