Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» συμμετείχε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στο Forum που διοργάνωσε Ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης με θέμα την αδελφοποίηση των πόλεων της Κατερίνης και του Kargujevac.
Κατά την διάρκεια του Forum δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες της παρουσίασης των χαρακτηριστικών των δύο πόλεων, τα κοινά σημεία που χαρακτηρίζουν α) τις δύο πόλεις, και β) τους δημότες. Ο Όμιλός μας παρουσίασε το κοινό γεωπαλεοντολογικό παρελθόν καθώς και τα συγκεκριμένα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο μαστόδοντας ζυγολοφόδοντας turicensis του Kragujevac ο οποίος αποτελεί τον πρόγονο του μαστόδοντα ζυγόδοντα λοξόλοφου της Νεοκαισάρειας. Οθόνη του πάνελ προβλήθηκε σε βίντεο το ιστορικό της ανακάλυψης των απολιθωμάτων και της δημιουργίας του Εκθετηρίου. Το forum παρουσίασε και συντόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού και Αναπληρώτρια Δημάρχου Ελίνα Διαμαντοπούλου. Τον Δήμαρχο Κατερίνης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, τον Δήμο του Krgujevac εκπροσώπησαν εκ μέρους του Δημάρχου ο Υπεύθυνος Οικονομικών Radomir Erić , ο Υπεύθυνος Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοσερβικής Φιλίας «ΦΙΛΟΣ» Dragan Stojanovic στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας (ΕΞΕΠ) και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Ηρακλής Τσιτλακίδης και ο καλλιτέχνης ζωγράφος και γλύπτης Συμεών Δερμετζίδης.
Η πόλη του Kragujevac ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Σερβίας, αποτελεί βιομηχανικό κέντρο παράγοντας οχήματα, είναι η πόλη του γνωστού αυτοκινήτου σε όλους μας, το Zastava, μεγάλη παραγωγή μετάλλων, επίπλων, κ.τ.λ. διαθέτει δέκα πανεπιστημιακές σχολές, έντονη οικονομική και εξαγωγική δραστηριότητα. Το Kragujevac είναι μία από τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας και αποτελεί γενικότερα μια ιστορική πόλη που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.
Στο περίπτερο που μας παραχώρησε ο Δήμος Κατερίνης μας δόθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ να παρουσιάσουμε το Εκθετήριο του Μαστόδοντα της Νεοκαισάρειας στους επισκέπτες καθώς και να προβάλλουμε το κοινό γεωπαλαιοντολογικό μας παρελθόν με την πόλη του Kragujevac.
Μόνιμη Παλαιοντολογική Έκθεση του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας
· Βρίσκεται στην Νεοκαισάρεια του Δήμου Κατερίνης, σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ – ΣΤΟΧΟΙ
· Περιμετρικά της Νεοκαισάρειας και σε απόσταση 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, το Μάρτιο του 2014 βρέθηκαν τα πρώτα απολιθωμένα θραύσματα ενός ζώου. Η ανακάλυψη προέκυψε από τυχαίο γεγονός και κατά την διάρκεια ενός περιπάτου από κάτοικο της Νεοκαισάρειας.
· Πρόκειται για ένα θηλυκό ζώο το οποίο ανήκει στο είδος των μαστοδόντων και συγκεκριμένα του ζυγόλοφου λοξόδοντα που έζησε την περίοδο του μειόκαινου 7.000.000 ετών.
· Ακολούθησαν οι πρώτες σωστικές ανασκαφές τον Ιούνιο του 2014 από ομάδα παλαιοντολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά.
· Συνεχίστηκαν τον Ιούλιο 2016 όπου και ολοκληρώθηκε η πρώτη ανασκαφική θέση.
· Το 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την δημιουργία της Μόνιμης Παλαιοντολογικής Έκθεσης Νεοκαισάρειας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.
· Τον Αύγουστο του 2021 ανακαλύφθηκε η δεύτερη παλαιοντολογική θέση «Αδριανού» με χαυλιόδοντα 3 μέτρων ενός αρσενικού μαστόδοντα.
· Πλέον η Έκθεση είναι απολύτως λειτουργική και ενημερώνει μεμονωμένους επισκέπτες, σχολεία και τουριστικά γκρουπ.
· Η ενημέρωση των επισκεπτών καθώς και το πληροφοριακό υλικό της Έκθεσης είναι και στην αγγλική γλώσσα.
· Κατά την περιήγησή του ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει νοερά στο μακρινό παρελθόν. Ουσιαστικά να γνωρίσει την Γεωλογία και την Παλαιοντολογία της Πιερίας.
· Να δει τις συνέπειες και τα αποτυπώματα των κλιματικών αλλαγών, τις συνεχείς αλλαγές της γεωμορφολογίας της Πιερίας και πως αυτές επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την καθημερινότητά μας.
· Βασική επιδίωξη του Ομίλου μας είναι το Εκθετήριο να αποτελεί πάντοτε την αφορμή ανάπτυξης συνεργειών – δικτύωσης με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με αντίστοιχα Εκθετήρια και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας εντός και εκτός Ελλάδος. Απόδειξη αυτού είναι ότι συνεχώς αναζητούμε τα κοινά στοιχεία που μας συνδέουν με το παρελθόν με άλλες περιοχές. Έτσι και με την περιοχή του Kragujevac παρουσιάζουμε στο Φεστιβάλ σήμερα τον πρόγονο του δικού μας μαστόδοντα ζυγόδοντα Λοξόλοφου και του πρόγονού του μαστόδοντα ζυγολοφόδοντα turicensis του Kragujevac
· Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για το Εκθετήριο του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας από το διαδίκτυο:
α) www.mastodontas.gr, β) mastodontas.blogspot.gr, γ) μέσω του Facebook Mastodontas-Neokaisareia
· Οι πολυπληθείς επισκέπτες του παραλιακού μετώπου της Κατερίνης και της Πιερίας συνολικά, από την περιοχή της Σερβίας, έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Εκθετήριο του Μαστόδοντα της Νεοκαισάρειας και να απολαύσουν μια μοναδική περιήγηση στον ίδιο τόπο που απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα και την παλαιοντολογική ιστορία της Πιερίας, μόλις 14 χιλιόμετρα από την ακτή της Παραλίας.
· Εύκολη πρόσβαση από την νέα περιφερειακή οδό της πόλης της Κατερίνης, το Εκθετήριο βρίσκεται στην πλατεία της Νεοκαισάρειας, τα οχήματα μπορούν να σταθμεύσουν στην κεντρική πλατεία και στις όμορες οδούς. Η πρόσβαση στους χώρους του Εκθετηρίου ενδείκνυται και για άτομα ΑμεΑ (ράμπες, είναι ισόγεια χωρίς σκαλοπάτια). Το χωριό διαθέτει τρεις καφετέριες και στα δύο χιλιόμετρα από αυτό υπάρχουν δύο ταβέρνες – πολυχώροι εντός του Πλατανόδασους που μπορούν να φιλοξενήσουν το σύνολο των επισκεπτών.
· Το Εκθετήριο του Μαστόδοντα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τους επισκέπτες του παραλιακού μετώπου να επισκεφθούν την ενδοχώρα καθώς και τους ορεινούς όγκους της Πιερίας. Να απολαύσουν την γεωμορφολογία, την φύση της Πιερίας, τον βιωματικό τουρισμό αλληλοεπιδρώντας με τους ντόπιους, την καθημερινότητά τους, τις επαγγελματικές τους ασχολίες, επισκεπτόμενοι οικοτουριστικές μονάδες, απολαμβάνοντας την ντόπια γαστρονομία, καθώς και τις αφηγηματικές ιστορίες σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος. Μέσα από αυτήν την δυναμική να αποκτήσει ουσιαστικό πολυδιάστατο ενδιαφέρον και η αδελφοποίηση των δύο πόλεων.
· Επενδύουμε στις συνθήκες διαμόρφωσης γεωτουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών, της Κινητικότητας των επισκεπτών με στόχο τον Βιωματικό Τουρισμό σε μια περιοχή με πλούσιο Πολιτιστικό Απόθεμα, εξαιρετικού Φυσικού Κάλλους Τοπίο, υψηλής ποιότητας πρωτογενή προϊόντα με άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Να αποτελεί εργαλείο για όλους τους παραγωγικούς φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν της Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης. Ένας τόπος, όπως η Πιερία, που διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε αυτούς που διψούν να ανακαλύψουν την ομορφιά του αυθεντικού.