Στα πλαίσια των στενών σχέσεων που υφίστανται μεταξύ Πιερίας και των Βαλκανικών Χωρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος πραγματοποίησε 6ήμερη επίσκεψη στα Σκόπια και τη Σερβία.
Είναι γνωστό ότι χιλιάδες κάτοικοι των παραπάνω Χωρών κάθε χρόνο επιλέγουν τις ακτές της Πιερίας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, κάτι που έχει και εκκλησιαστικές προεκτάσεις. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, κατά τη θερινή περίοδο και για τη λειτουργική εξυπηρέτηση των σλαβόφωνων πιστών, στις τουριστικές Ενορίες Παραλίας, Λεπτοκαρυάς και Ν. Πόρων, η θ. λειτουργία τελείται δίγλωσσα (ελληνικά και σερβικά-σλαβονικά), ενώ τελούνται και όλες οι εορτές κατά το Παλαιό Ημερολόγιο.
Η επίσκεψη της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας από την Πιερία πραγματοποιήθηκε μέσα στην περίοδο των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, που σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο, εορτάζονται στα μέσα Ιανουαρίου.
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν ο Διάκονος Σάββας Μιλένκοβιτς και ο εκκλησιαστικός υπάλληλος Λάζαρος Πασχούλης.
Η επίσκεψη άρχισε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου με επίσκεψη στα Σκόπια, συνάντηση με τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Στοβίων κ. Δαβίδ, Ιεράρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και προσκύνημα στη Γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου οι επισκέπτες έτυχαν θερμής υποδοχής από τη Γερόντισσα Κυράννα και την πολυμελή Μοναστική Αδελφότητα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους εξέδωσε τη Διδακτορική Διατριβή του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ.κ. Ιωάννη με τίτλο «Η ενότητα της Εκκλησίας και τα σύγχρονα εκκλησιολογικά προβλήματα. Συγκριτική έκθεση της θεολογίας του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού».
Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης ήταν η πόλη Νις, όπου την εκκλησιαστική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Αρσένιος και πολλοί κληρικοί με τις πρεσβυτέρες τους και άλλους συνεργάτες τους, που κάθε καλοκαίρι έρχονται στην Πιερία και διατηρούν στενή επικοινωνία με την τοπική Εκκλησία.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην πόλη Νόβισαντ στη Βόρεια Σερβία, όπου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις Ιερές Μονές Αρχαγγέλων Κόβιλι και Αναστάσεως Σωτήρος Κατς, με τη συνοδεία του Διακόνου π. Ιωάννη, ο οποίος υποδέχθηκε τους επισκέπτες από την Πιερία εκ μέρους του απουσιάζοντος Πανιερωτάτου Επισκόπου κ. Ειρηναίου. Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήθηκε και προσκύνημα στις Ιερές Μονές Εισοδίων Θεοτόκου Γιάζακ (Γυναικεία) και Αγίου Νικολάου Νόβο Χόποβο (Ανδρική), που βρίσκονται στο λεγόμενο «Άγιον Όρος» της Σερβίας, κοντά στην πόλη Σιρμίου-Καρλοβικίου.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης στη Σερβία ήταν το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη στο Παλάτι με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Πριγκίπισσα Αικατερίνη.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας με το Ίδρυμα Αγίας Αικατερίνης, στο οποίο προΐσταται η Πριγκίπισσα Αικατερίνη.
Άλλωστε, τονίστηκε ότι η Κατερίνη είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδος που φέρει το όνομα της Αγίας Αικατερίνης, γι’ αυτό και τιμάται ως Πολιούχος της.
Η δεύτερη συνάντηση στην Πρωτεύουσα της Σερβίας πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Σέρβων και των κατοίκων της Πιερίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ενημέρωσε μάλιστα τον Πατριάρχη ότι στην Κατερίνη και τη Λεπτοκαρυά λειτουργούν Σερβικά Συμπληρωματικά Σχολεία για τα παιδιά των οικογενειών μικτών γάμων μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και μόνιμος Σέρβος κληρικός για τη λειτουργική και ποιμαντική διακονία των Σέρβων που είναι μόνιμοι κάτοικοι Πιερίας.
Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα φιλοξενίας στελεχών του Γραφείου Νεότητας από την Πιερία στη Σερβία. Ήδη τα καλοκαίρια νέοι από τη Σερβία φιλοξενούνται στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα που λειτουργεί στον Σβορώνο Πιερίας. Μεταξύ των νέων αυτών είναι φοιτητές, ιεροσπουδαστές και παιδιά του Φιλανθρωπικού Οργανισμού του Πατριαρχείου Σερβίας. Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα παροχής υποτροφιών για σπουδές σε νέους.
Ο Μητροπολίτης Κίτρους σε όλα τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε δώρισε πολύγλωσσες εκδόσεις (και στη σερβική γλώσσα), που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και άλλους τοπικούς φορείς, για την προβολή και προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού. Άλλωστε, το Πατριαρχείο Σερβίας συμμετείχε ενεργά στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Πιερία υπό την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.