Εκπροσώπηση και συμμετοχή της Π. Ε. Πιερίας στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας ζητά η Αντιπεριφερειάρχης

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα την εκπροσώπηση και συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας. Η επιστολή παρατίθεται αυτούσια:

Κατερίνη, 10-11-2025

Αριθμ. Πρωτ.: οικ.839305(3065) 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία, την ανάπτυξη και τη στρατηγική προοπτική των λιμενικών εγκαταστάσεων της Πιερίας και του παράκτιου μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η Πιερία διαθέτει ένα εκτεταμένο και δυναμικό παράκτιο μέτωπο, με λιμενικές εγκαταστάσεις που συνδέονται άμεσα με την τοπική οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη, την αλιευτική δραστηριότητα, τη ναυταθλητική ζωή και το περιβάλλον. Οι λιμένες της περιοχής μας –μεταξύ των οποίων ο Λιμένας της Παραλίας Κατερίνης, οι λιμενίσκοι και οι αλιευτικές υποδομές – αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παραγωγικού ιστού, της κοινωνικής ζωής και της αναπτυξιακής στρατηγικής μας.

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια δύναται με προγραμματικές συμβάσεις να υλοποιεί, να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών, τουριστικού προϊόντος, χωροταξικού σχεδιασμού και πολιτικής προστασίας, θεωρούμε θεσμικά ώριμη, λειτουργικά χρήσιμη και αναπτυξιακά αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας.

Η παρουσία εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα συμβάλει:

  1. Στον καλύτερο θεσμικό συντονισμό μεταξύ Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου για έργα, μελέτες, χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο.
  2. Στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, συνεργασίας και συγκροτημένης λήψης αποφάσεων, με ενιαία αναπτυξιακή στόχευση.
  3. Στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπου απαιτείται συνεργασία και συμβολή της Περιφέρειας.
  4. Στην καλύτερη προετοιμασία και θωράκιση σχεδίων πολιτικής προστασίας, ειδικά λόγω της παράκτιας φυσιογνωμίας του νομού.
  5. Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και του τουριστικού προϊόντος, μέσω κοινών πρωτοβουλιών ανάδειξης των λιμενικών υποδομών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στη Λιμενική Επιτροπή δεν αποσκοπεί στη μεταβολή αρμοδιοτήτων, αλλά στη συμπληρωματικότητα, τη θεσμική συνεργασία και την ενδυνάμωση του στρατηγικού σχεδιασμού για το Λιμενικό Ταμείο, προς όφελος των πολιτών, της τοπικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας, σας παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε θετικά την παρούσα πρόταση.

Με εκτίμηση,

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

Ο Διάλογος
Ομάδα Σύνταξης at  | [email protected] | Website |  + posts