Μπ. Σκούφα: «Δυσκολία πρόσβασης στα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά για τους ανασφάλιστους ασθενείς από Σακχαρώδη Διαβήτη»

Σχεδόν αποκλεισμένοι τα τελευταία δυο χρόνια από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ καθημερινά πληθαίνουν τα περιστατικά άνισης αντιμετώπισης πολιτών με Διαβήτη, ασφαλισμένων ή ανασφάλιστων. Το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει τα δυο αυτά χρόνια, αναδεικνύουν με ερώτησή τους, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 42 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη που εδώ και χρόνια έκαναν χρήση των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, έχουν βρεθεί χωρίς επαρκή ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για την εξέλιξη της νόσου τους.

Η ανοδική δυναμική στη χώρα και η στάση της Πολιτείας

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει έντονη αυξητική δυναμική στη χώρα με τους ασθενείς να ανέρχονται πλέον σε 1.074.411 συμπολίτες μας, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται θλιβερή αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%. Το ποσοστό αυτό αναλύεται σε ανησυχητική αύξηση 24% του νεογνικού διαβήτη και αύξηση άνω του 22% των περιστατικών ινσουλινοπενίας.

Είναι περισσότερο από επιτακτικό ότι η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί άμεσα και εντατικά με τα λιγότερο φανερά αίτια της παραπάνω έκρηξης της ασθένειας αυτής, που συνδέονται με βαθύτερα με τις διατροφική μας παιδεία και συνήθειες. Επιβάλλεται η οργανωμένη Πολιτεία να έχει πλήρη εικόνα καθενός εξατομικευμένου προφίλ εκ των ασθενών Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να αναδιατάσσει τις πολιτικές του υπουργείου υγείας και να προσαρμόζει αποτελεσματικά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντλώντας τα αναγκαία συμπεράσματα για την άσκηση προληπτικής πολιτικής. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, λόγω της πανδημίας του ιού SARS-COV-2, όλα τα παραπάνω ιατρικώς αυτονόητα έχουν δραματικά περισταλεί, αν βεβαίως ποτέ ήταν σωστά ή πλήρως ανεπτυγμένα στη χώρα μας.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι συνέπειες

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπήρχαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την πολιτική που άσκησε και ασκεί η Νέα Δημοκρατία, όχι απλώς δεν καλύφθηκαν, αλλά δυστυχώς μεγιστοποιήθηκαν, λόγω της απασχόλησης του συνόλου σχεδόν του δημόσιου προσωπικού, ασχέτως της ειδικότητάς του σε θέσεις μάχης κατά του κορωνοϊού, εγκαταλείποντας τις εξειδικευμένες δομές του Δημοσίου τομέα (καρκινοπαθών κ.ά.) χωρίς επαρκές ή και καθόλου προσωπικό αλλά και εξαιτίας της εγκληματικής υπαγωγής μεγάλου ποσοστού των μη εμβολιασμένων υγειονομικών σε αναστολή εργασίας.

Η τραγική κατάσταση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων

Εδώ και δυο χρόνια οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη που έκαναν χρόνια χρήση του νοσοκομείων της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους έχουν βρεθεί χωρίς επαρκή ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για την εξέλιξη της νόσου τους. Η κατάσταση περιγράφεται ως ακόμη χειρότερη για τους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες προμηθεύονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ίσης σπουδαιότητας με τη φαρμακευτική αγωγή, όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου σε ατομικές συσκευές. Πλέον όμως, ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δε λαμβάνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος χρονίως πάσχων από Σακχαρώδη Διαβήτη «αξιωθεί» να λάβει δωρεάν ταινίες μετρητών σακχάρου, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει, καθώς οι προμήθειες του κάθε νοσοκομείου είναι από διαφορετικές εταιρείες, συχνά (περίπου ανά έτος) αλλάζει και ο κατασκευαστής και οι διαφορετικού τύπου ταινίες δεν είναι μεταξύ τους συμβατές!

Ακόμη, πληθώρα πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να λάβουν όσα τυχόν αναλώσιμα τους χορηγούνται δωρεάν, μεταβαίνουν εκεί από ενίοτε απομακρυσμένες περιοχές και πληρώνουν για τη μετάβασή τους από την τσέπη τους, ενώ υποτίθεται ότι χρειάζονται δωρεάν αναλώσιμα λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται δωρεάν από τα εγγύτερα στην κατοικία τους Κέντρα Υγείας ή τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Πληθώρα επιστολών και ενημερώσεων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έχει προωθήσει προς το Υπουργείο Υγείας, πληθώρα ενημερώσεων, επιστολών και παρεμβάσεων όπου αναφέρει την κατάσταση, άρα το Υπουργείο είναι ενήμερο. Επιπλέον, έχει καταθέσει πραγματοποιήσιμη πρόταση, προτείνοντας να ενταχθούν τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να μπορούν να τα προμηθεύονται από εκεί, ώστε να είναι ποιοτικά και αξιόπιστα, είτε να υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός από το υπουργείο για τη χορήγηση των υλικών αυτών στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, όπως ακριβώς γίνεται και με τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Διαβήτη.

Η διακινδύνευση της υγείας των ασθενών δεν είναι αποδεκτή πραγματικότητα!

«Η διακινδύνευση της υγείας των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη συμπολιτών μας δεν είναι αποδεκτή πραγματικότητα, ακόμη και στην εποχή μας της παρούσας πανδημίας, όπου «ζυγίζονται» οι κίνδυνοι και προτεραιοποιούνται οι πολιτικές, επειδή ο θάνατος δεν είναι ανατρέψιμη κατάσταση, αλλά και η όποια βλάβη της υγείας των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να είναι ανήκεστος», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Ερωτήματα που τίθενται στον Υφυπουργό Υγείας

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας εάν έχει σχεδιαστεί κάποια πολιτική για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και την τακτική τους επανένταξη για παρακολούθηση στις νοσοκομειακές κλινικές, ρωτούν επίσης πώς θα στηριχθούν οι ανασφάλιστοι διαβητικοί, εάν το υπουργείο μελετά να επιτραπεί η διάθεση αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών υλικών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, των Κέντρων Υγείας ή των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Επίσης, αν υπάρχει σχεδιασμός να συμπεριληφθούν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, στους ασθενείς που χορηγείται κατά προτεραιότητα αγωγή με μονοκλωνικά αντισώματα κατά της νόσησης από COVID-19, εάν θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να μπορέσει να λειτουργήσει, και τέλος, ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής αύξησης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επισημάνθηκε στην ερώτηση.

Δείτε εδώ την ερώτηση: https://bit.ly/3oA60lo