Εκφράζω τη βεβαιότητά μου ότι αν θέλουμε να επιδιώξουμε την πραγματική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση κι όχι μια επιφανειακή εναλλαγή, πρέπει να απευθυνθούμε ουσιαστικά στη νέα γενιά.
Κι αυτό γιατί; Γιατί σήμερα αλλάζουν τα πάντα δίπλα μας. Η κοινωνία και οι ανάγκες της, οι πόλεις μας και η ύπαιθρος, η τεχνολογία και το περιβάλλον. Δεν μπορεί να μένει στάσιμη η αυτοδιοίκηση. Η ψηφιακή αλλαγή προχωρά και εμείς έχουμε ακόμη κλητήρες που μεταφέρουν έγγραφα.
Η νέα γενιά μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις διαφορές, να τις προσεγγίσει και να τις αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες γενιές. Με περισσότερο ενδιαφέρον, εξειδικευμένη κατάρτιση και μεγαλύτερη ευαισθησία.
Πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν καινούργιους τρόπους συμμετοχής στην πολιτική, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ή κι από ανεξάρτητες πολιτικές ομάδες. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή και η εκπροσώπηση της νέας γενιάς εξακολουθεί να είναι μικρή, γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες.
Υπάρχει ένα ψηφιακό και τεχνολογικό χάσμα γιατί απλά η αυτοδιοίκηση έχει μείνει κολλημένη στο παρελθόν. Μπορούμε και επιβάλλεται να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκπροσωπήσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται ενημέρωση, κινητοποίηση και προώθηση των προτάσεών τους για τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας. Προγράμματα και θέσεις που θα απευθύνονται στους νέους και θα αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες τους. Έτσι μόνο μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της συμμετοχής τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η δράση της νέας γενιάς μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτό δεν θα έρθει μέσα από την σημερινή παρωχημένη αντίληψη της διαχείρισης των σκουπιδιών, της λακκούβας και του φωτισμού. Αυτά πρέπει να τα θεωρούμε πλέον αυτονόητα. Ούτε από την εξασφάλιση προεκλογικά μιας μικρής οικονομικής βοήθειας για τον σύλλογο μας ή κάποιας δουλίτσας για την επιχείρησή μας.
Θα ασχοληθούμε ποτέ με τις πραγματικές προκλήσεις και ανάγκες που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες; Θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον που θα επηρεάσει το μέλλον μας; Θα μιλήσουμε για πολιτισμό στις πόλεις και στα χωριά μας; Θα μιλήσουμε για αποκέντρωση υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και πλούτου; Μόνο έτσι θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξανά συνθήκες για να ανοίξουμε τις κοινωνίες μας στις προκλήσεις που έρχονται μπροστά μας.
Όλες αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή. Αυτή μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά, να ζήσει την εποχή της και να δει το αύριο που έρχεται. Να νοιώσει τις αγωνίες της κοινωνίας και να τις μετατρέψει σε έργα, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες.
Ας αλλάξουμε λοιπόν κατεύθυνση. Έτσι μόνο θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή στον δήμο μας.
Νίκος Τσακιρίδης Υπ. Δήμαρχος Κατερίνης