Πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους στον τομέα του τουρισμού

Την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους από το Υπουργείο Τουρισμού, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας.

Αναφέρει ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται πλέον η δυνατότητα επιδοτούμενων προγραμμάτων για εργαζόμενους και ανέργους και τονίζει ότι η χρονική συγκυρία επιβάλλει να υλοποιηθούν άμεσα, για δύο λόγους:

1ον) Για να καλυφθούν εισοδηματικά αυτοί οι άνθρωποι

2ον) Για να αποκτήσουν δεξιότητες και να καταρτιστούν σε νέες ειδικότητες και να ενισχυθεί η θέση τους στην αγορά εργασίας.

Επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να παρακολουθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα εξ αποστάσεως αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους ανέργους .

Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Κουλκουδίνας, «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι η εποχικότητα, στοιχείο που έχει επιπτώσεις και στο χρόνο απασχόλησης του προσωπικού».

Σε δήλωση του τονίζει: «Οι ίδιες οι συνθήκες επιβάλλουν να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα από το Υπουργείο Τουρισμού όχι μόνο για να έχουν ένα εισόδημα όσοι ενταχθούν σε αυτά αλλά και για να αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε νέα αντικείμενα και σύγχρονες ειδικότητες που απαιτεί η αγορά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ  Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους στον τομέα του τουρισμού

Κυρία Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι η εποχικότητα, στοιχείο που έχει επιπτώσεις και στο χρόνο απασχόλησης του προσωπικού.

Οι δημοσιονομικές ανάγκες την περίοδο της κρίσης οδήγησαν στην περικοπή του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση το 2020, μείωσε τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα προκειμένου να μη μείνουν δεκάδες χιλιάδες εποχικοί με μηδενικό εισόδημα τον χειμώνα.

Παρά το θετικό όμως αυτό μέτρο δεν καλύπτονται πλήρως εισοδηματικά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό για το διάστημα που δεν εργάζονται.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται πλέον η δυνατότητα επιδοτούμενων προγραμμάτων για εργαζόμενους και ανέργους. ‘Ήδη η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει ενεργοποιήσει κάποια από αυτά.

Με δεδομένο ότι στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης και υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων από το Υπουργείο Τουρισμού για τους εργαζόμενους και ανέργους στο συγκεκριμένο κλάδο, η χρονική συγκυρία επιβάλλει να υλοποιηθούν άμεσα.

Και αυτό πρέπει να γίνει για δύο λόγους:

1ον) Για να καλυφθούν εισοδηματικά αυτοί οι άνθρωποι

2ον) Για να αποκτήσουν δεξιότητες και να καταρτιστούν σε νέες ειδικότητες και να ενισχυθεί η θέση τους στην αγορά εργασίας.

Πρέπει επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να παρακολουθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα εξ αποστάσεως αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους ανέργους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Τουρισμού αναφορικά με την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους στον τομέα του τουρισμού.